Biseksuaalisuuden löytäminen aikuisiällä

Seksuaalisen identiteetin löytäminen aikuisena

Jenna, 31, ja Anita, 40, juhlistavat pian ensimmäistä vuosipäiväänsä. Vielä kolme vuotta sitten Jenna oli rakastunut mieheen eikä tiennyt omasta seksuaalisuudestaan lähellekään kaikkea.


Kun Se oikea astuu elämään...

Vuonna 2008 Jenna riutui rakkaudesta eri maassa asuvaan mieheen. Kun vaikea etäsuhde vihdoin päättyi, Jenna deittaili useita miehiä ja matkusteli. Keväällä 2009 Jenna tapasi matkallaan naisen, josta hän yllättäen kiinnostui aivan uudella tavalla. Kun Jenna syksyllä vieraili uudestaan ystävättärensä luona, hän alkoi pohtia ensimmäistä kertaa, miltä tuntuisi suudella naista. Asia pysyi kuitenkin vain ajatuksen tasolla, ja Jenna tapaili miehiä entiseen tapaansa.

Ystävänpäivänä 2010 Jenna sopi menevänsä kahville vanhan lapsuudentuttunsa kanssa. Nuo kahvitreffit muuttivat hänen elämänsä:  kun Jenna tapasi Anitan, kaikki entinen menetti merkityksensä.

– En ollut millään tavalla tietoinen biseksuaalisuudestani ennen kuin satuin tapaamaan oikean ihmisen. Anitan kanssa se oli heti selvää. Eihän kukaan kehonosiin rakastu, vaan ihmiseen!


Nainen ymmärtää naista

Jenna tapasi Anitan ensimmäisen kerran 13-vuotiaana. Molemmat pelasivat jääkiekkoa saman kaupungin mimmiliigassa. Koska Jenna oli liigan nuorin, hän ja Anita eivät koskaan ystävystyneet sen kummemmin. Nimi ja naama jäivät kuitenkin molemmille mieleen.

Seitsemäntoista vuotta myöhemmin Jenna törmäsi Facebookissa yhteisen ystävän kautta Anitan profiiliin. Hän lähetti tälle ystäväkutsun. Chattailtuaan aikansa Anitan kanssa Jenna soitti ja ehdotti tapaamista kahvin merkeissä.

– Tapasimme toisemme ystävänpäivänä, ja meistä molemmista tuntui heti kuin olisimme aina tunteneet toisemme. Kumpaakaan ei ujostuttanut yhtään ja juttelimme avoimesti myös aikaisemmista suhteistamme.

Jennasta ja Anitasta tuli nopeasti pari.

– Isoin ero parisuhteessamme verrattuna edellisiini miesten kanssa on se, että nyt tunnen tulevani ymmärretyksi. Olen löytänyt sielunkumppanini. Myös seksin harrastaminen on tottakai hyvin erilaista, mutta se tuntuu ihan yhtä luontevalta. Seksi itsessään on hellempää, romanttisempaa ja intohimoisempaa. Ja kun rakastelemme, annamme sille aikaa.

Miesten kanssa Jenna tunsi olevansa vailla henkistä yhteyttä: vaikka hommat luistivat sängyssä, suhteet tuntuivat jäävän henkisellä tasolla ontoiksi. Jennan mielestä vain nainen voi todella ymmärtää, miten toinen nainen tuntee ja ajattelee. Myös fyysisellä tasolla nainen tajuaa helpommin, mitä toinen sängyssä haluaa.


Ilo ystäville, shokki isälle

Anitalla on ollut aikaisemmin sekä mies- että naispuolisia kumppaneita, mutta Jennalle Anita on ensimmäinen nainen.

– En kuvailisi itseäni lesboksi. Olen biseksuaali ja edelleen ihan sama ihminen kuin ennenkin, mutta nyt olen sisäisesti tasapainossa. Aikaisemmin tunsin aina vain etsiväni jotakin, jota en pystynyt määrittelemään. Nyt olen löytänyt sen. Tai ehkä paremminkin olen löytänyt Hänet.

Tapailtuaan Anitaa jonkin aikaa, Jenna kertoi asiasta vanhemmilleen ja valituille ystäville.

– Ystävät ottivat asian hienosti vastaan ja olivat onnellisia siitä, että olen rakastunut. Myöskään äidilläni ei ollut mitään ongelmia asian kanssa. Äitini on tavannut Anitan ja pitää hänestä kovasti. Vain isäni ei hyväksy uutta suhdettani.

Syytä siihen, miksi asia on isälle niin vaikea, Jenna ei tiedä. Isä ei ole halunnut tavata Anitaa tai puhua asiasta.

– Hyväksyn sen, ettei asia ole hänelle helppo, mutta en aio muuttaa elämääni sen vuoksi. Ei ole minun ongelmani, jos hän tahtoo tehdä tästä ongelman itselleen.

Kadulla ihmiset eivät kiinnitä juurikaan huomiota sporttiseen naispariin. Joskus käsi kädessä kävellessään Jenna ja Anita saattavat saada pitkiä katseita muilta kulkijoilta, mutta mitään avoimen kielteisiä reaktioita he eivät ole huomanneet.

– Joillekin ihmisille tämä on ongelma, toisille ei. Minun mielestäni kysymys ei ole siitä, ovatko ihmiset suvaitsevaisia meitä kohtaan vai eivät, vaan siitä, mitä minä ja Anita haluamme tehdä. Jos me haluamme pitää toisiamme kädestä, suudella tai kävellä kaulakkain kadulla, me teemme niin.


Parisuhteen pohjana on luja luottamus

– Olemme molemmat kokeneet kovia aikaisemmissa parisuhteissamme, ja nyt kun kaiken sen jälkeen löysimme toisemme, tiedämme täsmälleen mitä haluamme ja mitä emme. Minä en halua, että Anitan täytyy enää koskaan joutua pettymään suhteessa. Lupasimme myös toisillemme, että ei ole väliä minkä virheen toinen tekee tai mitä tahansa ongelmia tuleekaan, kunhan pystymme aina olemaan rehellisiä ja kertomaan, mistä on kyse.

Lujan luottamuksen lisäksi pariskuntaa yhdistävät myös harrastukset. Molemmat pelaavat edelleen jääkiekkoa ja pitävät urheilusta.

Kun Jenna täytti kolmekymmentäyksi, Anita vei hänet juhlistamaan pyöreitä vuosia Lontooseen. Urheiluhullu pariskunta nautti ylellisestä viikonlopusta ja seurasi Wembleyn jalkapallopyhätössä Englannin kamppailua Bulgariaa vastaan. Sen parempaa syntymäpäivälahjaa Englantia kannattava Wayne Rooney -fani ei olisi voinut itselleen kuvitella.

– Se, mitä rakastan Anitassa eniten, on hänen elämäniloinen ja aktiivinen luonteensa. Hän pystyy aina säilyttämään positiivisen otteen asioihin tapahtui mitä vain!

Tarkat tulevaisuudensuunnitelmat ovat pariskunnalla vielä auki: Anita työskentelee ammattiurheilun parissa, ja Jenna etsii parhaillaan uutta työtä lähempää Anitan kotikaupunkia. Yhteiseen kotiin pariskunta muuttaa heti kun työ on löytynyt.

Häitä pari on pohtinut juhlivansa ehkä jo vuoden kuluttua, mutta lasten hankinta saa vielä odottaa. Se on seuraava suuri kysymys Jennan ja Anitan liitossa.


(Haastateltavien nimet muutettu.)

kommentit

"Kun Jenna täytti kolmekymmentäyksi, Anita vei hänet juhlistamaan pyöreitä vuosia Lontooseen."

>Matti La, 2011-01-29 10:07

"Kun Jenna täytti kolmekymmentäyksi, Anita vei hänet juhlistamaan pyöreitä vuosia Lontooseen."

"tä"

----------------

Anita täytti 40 vuotta ja Jenna 31.

>acc La, 2011-01-29 19:41

Mikä tämmöisten artikkelien tarkoitus on ? Sekoittaa lasten ja nuorten mieltä aina vaan enemmän siitä mikä on normaalia ? Näitähän pääsevät ihan minkä ikäiset tahansa lukemaan.

>RK La, 2011-01-29 10:11

Kaikki, mikä on luonnollista, ei silti ole normaalia. Kuten kaikki normaalina pidettävyys ei ole erilaisuutta pois sulkevaa, paitsi milloin on.
Minusta on hyvää julkaista myös tällaisia juttuja - ihmisistä, jotka ovat löytäneet hyvän olon ja riippumattomuuden, vaikka se ei ehkä ole ns. normivalinta. Seksuaalisuus on suuntautumista kohti toista ihmistä, kuten seksuaalisuus on myös suuntautumista suhteeseen oman itsensä kanssa.
Sukupuolisuus sen sijaan on perusolemusta, nimenomaan identiteetin perustaa. Se, että on naisena kiinnostunut naisesta, merkitsee ainakin minulle sitä, että hyväksyn itseni naisena, mutta myöskin kohti toista ihmistä suuntautuvana ihmisenä. Tosin olen mies, ainakin fyysisesti...

>Minä La, 2011-01-29 11:16

Mikäs ihmeen naistenlehti YLE nyt on?

Juttu vastaa tasoltaan suunnilleen City-lehden artikkeleita. Luonteeltaan se vastaa naistenlehtiä.

Eihän sitäpaitsi yksittäinen anekdootti kerro mitään todellisuudesta.

Tämähän on siis fiktioon verrattavaa purkkaa! Eikä mitään tiedonvälitystä.

Mitä Jouko Turkka sanoisi tällaisesta mössöstä?

Naisilla tai vähemmistöillä ei ole sitäpaitsi hätäpäivää Suomenmaassa, jos muka aiotte olla höpö-lifestyle-breikkaavia niin kirjoittakaa heteromiesten kriisistä tällaisia artikkeleita lukevien naisten kanssa.

>Höpöhöpö La, 2011-01-29 16:51

Kyl on pe...le kun noita homoja tyrkytetään joka sivulla.

>normaali .... La, 2011-01-29 20:14

Homous on nykyään muotia! Ihmiset halutaan saada entistä enemmän pois tästä naurettavasta ja vanhanaikaisesta suvaitsemattomuudesta. Aikojen päästä ilmiö hälvenee jahka homoutta pidetään täysin normaalina seksuaalisena suuntauksena heterouden ohella.

>bigagahvi La, 2011-01-29 21:14

Koko Olotila / Minä on täyttää paskaa... haloo.
Kyllä ihminen aikuisiässä tietää mitä on. Media ja mielenterveydellisistä sekä seksuaalisesti häiriintyneet ihmiset hakevat uusia komuksia kun ei enään "tavallinen akti" riitä.
Ei muuta kuin seuraavaksi hanhet, kissat ja koko luoma kunta naida naksuttamaan

>The end La, 2011-01-29 22:51

Huomaan että tässä puhutaan vain tytöistä. Eli pojilla ei saa olla homoseksuaalisia ajatuksia?

>JonesHenry Su, 2011-01-30 00:30

Tämän kommentin kirjoittajalla on erikoinen tapa tehdä johtopäätöksiä lukemastaan. Se että tekstissä on esimerkkinä naispari, ei tarkoita että mies ei voisi olla biseksuaali. Ikävää että luetun ymmärtäminen on niin vaikeaa.

Muutenkin ihmettelen näitä kommentteja täällä. Eikö näiden kommenttien kirjoittajien mielestä tässä maailmassa todellakaan ole mitään suurempia ongelmia kuin se että kaksi ihmistä pitää toisistaan? Homoparien elämä ei mitenkään vaikuta ahdamielisten ihmisten elämään millään tavalla, joten miten tällaiset ihmiset jaksavat niin paljon stressata asiasta? Täällä puhutaan seksuaalivähemmistöistä "häiriintyneinä" jne. Mietin vain millaisessa myllerryksessä oma mieli mahtaa olla kun toisten ihmisten elämä saa niin provosoitumaan. Elä ja anna muiden elää!

>Hankkikaa oikeita ongelmia Su, 2011-01-30 15:30

Kansalle muuta ajateltavaa ettei se vaan hokaa kuinka päin vi**ua yhteiskunnan asiat on. Matti ensimmäisenä kiteytti koko jutun arvon lyhyesti ja ytimekkäästi yhteen sanaan :))

>arsebadger Su, 2011-01-30 00:32

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä