Omannäköiset teemahäät - stressittömämpi hääpari

Teemahäät - stressittömämpi hääpari? Kuva: Stock.xchng

Kun valittava teema tuottaa aitoa iloa, hääjärjestelyt saavat uutta puhtia. Teema voi olla pieni, hääjuhlan yksityiskohtia koskeva tai suurempi, koko hääjuhlaa määrittävä aihe.

Teemahäät syntyvät esimerkiksi juhlapaikan valinnasta: luonto, tanssilava tai laiva antavat jo itsessään valmiit kulissit teemoitetuille juhlille – samoin voi hyödyntää esimerkiksi eri kulttuuritaustoja: häissä voi ammentaa mieluisimmat piirteet molempien kulttuureista.

Teemoitettua häissä voi olla esimerkiksi pelkästään ruokailu: supisuomalaisiin raaka-aineisiin perustuva menu tai lähiruokavalinnat tuovat oman tunnelmansa. Häämenu voi saada inspiraatiota myös tulevasta häämatkakohteesta – joka voi toki pysyä parin salaisuutena, jos niin halutaan.

Teemahäät ovat onnellisen hääparin tae silloin, kun häät toteutetaan prikulleen parin omien toiveiden mukaisesti ja suunnittelu pidetään omissa käsissä. Motivoitunut hääpari on kaiken a ja o.


Rennot, juhlijoidensa näköiset satumetsähäät

TV2:n Satuhäitä juhlineet Minttu ja Janne Saarinen viettivät leikkimieliset satumetsähäät kesällä 2010.

- Tiesimme alusta asti, että meille ei tule normaalit häät, koska emme itse ole normaaleja! hymyilee Minttu Saarinen.

Satumetsäteeman valinta oli itsestään selvä, sillä se sadut ovat hyvin lähellä hääparin jokapäiväistä elämää.

- Elämme omaa satuamme, josta todellisuus on välillä hyvinkin kaukana. Kun astumme ulos ovesta, voi maailman nähdä millaisena vain. Emme kumpikaan ole koskaan sopeutuneet ihan tavalliseen elämään, selittää Minttu.

Mintun ja Jannen häissä teema näkyi hääparin ja vieraiden asujen lisäksi juhlapaikan koristelussa ja ruoissa, jotka pari teki itse alusta Minttu ja Janne Saarinen. Kuva: Filmaattiset Oyloppuun. Esimerkiksi kakut leivottiin erilaisiksi satusieniksi.

Teemahäät kokenut Minttu on vakaasti sitä mieltä, että omannäköiset teemahäät kannattaa järjestää. Mintun tärkein neuvo häitä suunnitteleville on, että pitää kuunnella itseään.

- Kun alat epäröimään, kuuntele itseäsi ja ole vahva: minä haluan juuri tämännäköiset häät! Jos muut eivät sitä hyväksy, se on heidän ongelmansa.

 Myös Mintulta ja Jannelta meinasi loppua rohkeus kesken kaiken.

- Jos emme olisi kuunnelleet itseämme, olisivat häät jääneet väliin kokonaan.


Kompromisseittakaan ei selvitä

Häiden suunnittelu vaatii joskus kompromisseja, jotta tulos miellyttää hääparin molempia osapuolia. Usein on tarpeen myös miellyttää kahta erilaista sukua.

Myös satumetsähäiden järjestäminen vaati sovittelua. Minttu ja Janne hillitsivät juhlapaikan koristelua siunaustilaisuuden ajan – siunaajan toiveesta – sekä ”laimensivat” teemaansa siten, että myös vieraat pääsisivät satumetsän tunnelmaan sisään -  ettei teema olisi liian weird, outo. 

- Vaikka häät ovat hääparin ikioma juhla, on niiden tarkoitus olla myös vieraiden juhla. Koska muun muassa meidän mummomme ja isoäitimme olivat mukana häissä, emme halunneet aiheuttaa kenellekään järkytystä. Otimme tämän huomioon suunnittelussa. Halusimme, että vierailla on kivaa.

Kuitenkin Minttu ja Janne jättivät myös kutsumatta häihinsä sellaisia ihmisiä, jotka eivät hyväksy heidän elämäntapaansa.

Mintun kokemuksen mukaan teemahäät eivät aiheuttaneet enemmän vaivaa kuin tavallisemman kaavan mukaan menevät häät. 

Parhaiten omannäköisten teemahäiden tuomaa tunnetta kuvaa se, että hääpari on juhlien kynnyksellä stressitön, iloinen ja motivoitunut: häistä on tulossa sellaiset, joissa joka kohta on oman toiveen mukainen.

 - Meidän häistämme stressi ja pröystäily puuttui kokonaan. Kaiken ei tarvinnut mennä täydellisesti eikä meillä ei ollut tarvetta esittää kenellekään yhtään mitään!

Puoli vuotta häiden jälkeen Minttua harmittaa ainoastaan vähiin jäänyt ohjelma.

- Teimme itse kaiken ruoista lähtien emmekä juuri jaksaneet suunnitella ohjelmaa. Sitä oli hyvin vähän ja se on ainoa asia, joka ei mennyt ihan kuten halusimme.

Vahvasti jotain teemaa edustavat teemahäät ovat vielä suhteellisen harvinaisia, vaikka ne antavatkin hääparille monenlaisia vapauksia. Usein teeman toteuttaminen koetaan työlääksi, vaikka Olotilan haastattelemat parit vakuuttavat asian olevan juuri päinvastoin.

kommentit

Aika omituinen satumetsä Mintulla ja Jannella kun sulhanen on pukeutunut sutenööriksi. Minttu oli vissiin kärpässieni?!

>sispu To, 2011-01-20 23:33

Ihanat häät ja ihana hääpäri! :)
Heidän kotinsakin olisin ottanut sisustusta myöten ;)
Moni kohta ohjelmassa sai hymyn huulille. Itse olen vähän samaan tapaan "hössö" kuin morsiankin. Ideoita on vaikka muille jakaa, mutta se toteutus ja aikataulutus...ja mieheni syntymäpäivät tuppaavat multakin unohtumaan (no ensi vuonna sitten.. ;D )

Paljon rakkautta ja onnea elämään Aasille ja Ponille! :)

>Stella Pe, 2011-01-21 22:53

Teemahäät ovat nykyäänkin kovin harvinaisia.

Sen sijaan monien häiden kutsuissa ja koristeluissa noudatetaan jotain teemaa, mutta muuhun se ei sitten yletykään. Kovin pienellä budjetilla ei teemahäitä kannata lähteä järjestämään, sillä muuten tuloksena on helposti sillisalaatti, kun kaikkea on yritetty tehdä teeman mukaan, mutta mikään ei ole ihan loppuun asti viimeisteltyä.

Toisaalta omien häiden tuunaus saisi kyllä olla suositumpaa Suomessa, mutta telkkarissa esitetyt teemahäät ovat olleet, noh, sen verran erikoisia, että voi jäädä monelta jo senkin takia toteuttamatta.

( http://www.jannemiettinen.fi/wedding-blog/blogi/haapaikat-helsinki-espoo... )

>Janne Miettinen La, 2011-08-13 23:22

lisää kommentti

linkit

kysely

Saat kutsun teemahäihin - kuinka suhtaudut?

Ideoita teemahäihin

  • Musiikkityyli (jazz, rock, heavy, iskelmä, country)
  • Aikakausi tai tyylisuunta (barokki, Belle Époque, keskiaika, 60-luku, 80-luku, tulevaisuus/sci-fi, maalaisromantiikka)
  • Harrastus
  • Vuodenaika
  • Kansallisuus- ja kulttuuritaustat, uskonnolliset taustat
  • Paikka: luonto, vesi, tanssilava, laiva
  • Elokuvat (gangsterit, Bollywood, Ansa & Tauno)

 

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä