Pelipäivä on paras päivä!

- Olen valmis luopumaan lähes kaikesta matsin takia. Katson jo etukäteen milloin Liverpool FC pelaa ja järjestelen päivän hommat niin, että ehdin katsomaan matsit. Tarkistan, tuleeko peli telkkarista vai joudunko etsimään jonkun linkin netistä, Minna kertoo. 

Minna Hietanen on 34-vuotias osastonsihteeri. Hänen perheeseensä kuuluu neljä kouluikäistä lasta ja aviomies. Minna on ollut jalkapallofani, erityisesti Englannin Liverpool FC -joukkueen kannattaja jo yli kymmenen vuotta. Itse hän ei ole pelannut jalkapalloa koskaan, joten Minna on jalkapallon suhteen todellinen penkkiurheilija. 

- Pelipäivä on aina jotenkin parempi päivä kuin tavalliset päivät. Jos arkena on raskasta tai tylsää, niin tieto illan pelistä pelastaa koko päivän. Fiilikset vaan nousee päivän mittaan! Minna innostuu. 

- Heti pelipäivän aamusta laitan Liverpoolin paidan päälle. Noin tuntia ennen pelin alkua käyn netistä katsomassa avauskokoonpanon ja pelaajat; kuka on tänään kentällä ja kuka penkillä. 

Ennen pelin alkua Minnalla on jännittynyt ja levoton olo. Pelin alkaessa hän istuu sohvalla Liverpoolin joukkueen punainen pelipaita päällä ja Liverpool-kahvimuki kädessä. 

- Jännitän kauheasti pelin aikana. Kun selostajan äänen takaa kuuluu fanien laulama kannatuslaulu ”You´ll Never Walk Alone”, laitan telkkarin kovemmalle. Tiedän, miltä tuntuu seistä siellä ja laulaa yhdessä kymmenien tuhansien muiden fanien kanssa kannatuskaulaliina nostettuna suorille käsivarsille, Minna kertoo. 

Miehet yllättyvät, naiset ihmettelevät

- Luultavasti on paljonkin sellaisia faneja, jotka mukamas kannattaa jotakin joukkuetta, mutta eivät oikeasti seuraa kaikkia pelejä tai ole valmiita matkustamaan niitä katsomaan, Minna miettii. 

- Miehet ovat usein yllättyneitä tajutessaan, että oikeasti seuraan jalkapalloa ja ymmärrän siitä jotakin, Minna kertoo.

Naiset ihmettelevät välillä kun Minna puhuu jalkapallosta, mutta enimmäkseen kommentit ovat positiivista ihmettelyä tai hyväntahtoista hymyilyä. Kaverit eivät aina ymmärrä, miksi Minna ei lähde istumaan iltaa heidän kanssaan vaan haluaa mieluummin katsoa peliä kotona. 

- Kyllä mulle on kerran sanottu, että jalkapalloinnostukseni on ihan tyhmää. Aikaa kuulemmaa voisi käyttää järkevämminkin. Itsekin ehkä ajattelin joskus noin, mutta sitten pääsin sisään tähän lajiin ja tajusin mistä siinä on kyse. 

Minna kertoo oman kannatuksensa olevan paljon lievemmällä tasolla kuin useimpien mieskannattajien. Myös äitiys vaikuttaa faniuteen. 

- En mä voi viikonloppuna katsoa vaikka neljää peliä peräkkäin. Tietenkin lapset ja heidän tarpeensa menevät edelle, vaikka televisiosta tulisi kuinka jännittävä peli. 

Viime vuosina Minnalta ei ole kuitenkaan jäänyt kuin pari Liverpoolin ottelua katsomatta.

Pelipäivä on jalkapallokannattajan paras päivä. Kuva: Minna Hietanen.

Kannatus näkyy myös kotona 

Minna on käynyt kaksi kertaa Liverpoolissa asti katsomassa kotipeliä. Lippuja ei ole helppo saada ja arki täytyy kotona järjestellä toimimaan ilman äitiä. 

- Ihan ensimmäisen kerran kävin Liverpoolissa vain katsomassa Anfieldin stadionia. Ajattelin, että jonain päivänä haluan tänne seuraamaan peliä. Ei mennyt kuin muutama kuukausi kun seison The Kopissa eli kannattajien katsomossa seuraamassa ottelua. 

- Ei tämä innostus tästä laimene, nälkä kasvaa syödessä, Minna miettii. 

- Liverpool on osa minua. Puhun aina meidän pelistä kun tulee Liverpoolin peli. Mieheni kannattama joukkueen peli on teidän peli. 

Minnan kotoa löytyy luonnollisesti myös fanikrääsää eli mukeja ja kaulaliinoja sekä paljon jalkapallopaitoja. Hänen tietokoneensa kannesta löytyy Liverpoolin logo. Minna on niin Englannin kuin Suomen Liverpool FC:n kannatusjärjestön jäsen. 

- Meillä on olohuoneen nurkassa englantilainen pubi, jossa on Liverpoolin ja Aston Villan kuvia. Yritetään sulassa sovussa saada nämä kaksi joukkuetta mahtumaan samaan kotiin, Minna naurahtaa.

kommentit

Et sinä ole mikään kannattaja. Kehtaatkin puhua itsestäsi jonkinlaisena jalkapallon ystävänä, vaikka pilaat sitä kulttuuria mistä koko laji on syntynyt. Mene paikallisen seurasi peliin, äläkä larppaa jotain sumusaarten seuraa, minkä FANIKSI/KANNATTAJAKSI sinua ei ikinä voida luokitella/hyväksyä.

>S Su, 2013-04-21 13:24
S kirjoitti:

Et sinä ole mikään kannattaja. Kehtaatkin puhua itsestäsi jonkinlaisena jalkapallon ystävänä, vaikka pilaat sitä kulttuuria mistä koko laji on syntynyt. Mene paikallisen seurasi peliin, äläkä larppaa jotain sumusaarten seuraa, minkä FANIKSI/KANNATTAJAKSI sinua ei ikinä voida luokitella/hyväksyä.

Ei Minnan fanius ole suomalaiselta jalkapallolta mitenkään pois. Jos hän ei olisi Liverpool-kannattaja, ei hänestä automaattisesti tulisi minkään muunkaan seuran fania. Pahimmassa tapauksessa olisi vaarassa hairahtua katsomaan lätkää. ;)

Se, että jalkapalloa seurataan ja siitä keskustellaan, on vain positiivista. Kaikki Minnan kaltaiset, hieman yllättävilläkin tahoilla innostustaan esilletuovat kannattajat tukevat myös kotimaisen futiksen kehitystä. Sen sijaan negatiiviset, alistavat ja syyttävät purkaukset ovat vain askeleita takaisin suomifutiksen kivikaudelle.

>Woof Dachshund Ma, 2013-04-22 15:43

Tämä. Jos ei ole minkäännäköistä tunnesidettä seuraan, niin miksi pitää leikkiä kannattajaa? Huomionhakua?

>totta Ti, 2013-04-23 18:02

Yllättäen futisfoorumin tyypit täällä(kin) itkemässä ja vaatimassa jotain "oikeinkannatusta". Tulee seurattua sekä kansainvälistä että paikallista futista, enkä oikein ainakaan itse tajua tuota "tunneside"-juttua ollenkaan. Ei minulla ainakaan ole sen vahvempaa tunnesidettä siihen paikalliseen seuraan kuin noihin kannattamiini ulkomaisiin seuroihin. Naurettavaa tällainen tuomitseminen, eikä varmastikaan myöskään pelaa ainakaan kotimaisen futiksen pussiin. Pikemminkin ajaa väkeä pois tuomitsevan futisyhteisön parista.

>t Ke, 2013-04-24 10:54

Moniko liverpoolilainen kannattaa Bayern Müncheniä? Varmaan joku kenties, mutta Suomessa nämä ulkolaisten seurojen krääsään rahojaan syytävät sitten usein samalla halveksivat suomalaista potkupalloa kovaan ääneen, vaikka tunne siitä, ettei tämä suomifutis täällä ole mitään taitaa sittenkin olla pelin teknisten hienouksien sijaan stadionien kurjuudessa ja tunnelman puutteessa (mikset mene välillä paikallisen joukkueesi matsiin luomaan tunnelmaa, kun olet KOPissakin uskaltanut suusi avata???) .

Melkoinen negatiivinen kierre suomalaiselle jalkapalloilulle, kun tämäkin perheenäiti ja hänen miehensä vuoraavat kodin ulkomaisten seurojen kamalla, haukkunevat hjk:t, tepsit ja mypat puuhastelijoiksi ja jättävät myös jälkikasvuun lähtemättömän vaikutuksen: On siellä ulkomailla hienoa kun kaikki ostavat pelipaidan ja laulavat ynwaa, suomessa vaan potkupalloillaan loskassa eikä siellä matseissa ketään näy. Eikä muuten tule näkymään jatkossakaan.

En sano, itsellänikin on muutama suosikkiseura ulkomailla, olen käynyt näissä matseissa laulamassa ja ostamassa aiheeseen liittyvää oheiskamaa "reippaasti". Oman kaupungin jengin kausarin ostan silti ja jos ulkomaan suosikit kohtaisi europeleissä joskus meidän joukkueen, ei olisi kahta sanaa kumman puolella ollaan. Ja puolestani jos jollain tuntuu siltä, että pitää päästä sporttibaariin laulamaan YNWAa tms niin antaa mennä. En tiedä miten "oikeinkannatusta" edes voi määritellä. Vapaa maa ja maailma jne. On se silti sääli, ettei me suomalaiset käydä viikonloppuisin oman kaupungin joukkueen kotiluolassa luomassa tunnelmaa, koska sitähän me sitten joudutaan kalliilla ostamaan ulkomailta.. Ruotsissa tämäkin osataan paremmin, seurataan maailman suuria sarjoja ja useita lajeja, ja silti jossain Hammarbyn superettan-ottelussa on parempi tunnelma kuin sen ah niin suomalaisille rakkaan Valioliigan matseissa.

>Gorjantsikov Ke, 2013-04-24 20:04

Tuo "liverpoolilainen kannattamassa Bayernia" on kuitenkin hieman eri asia, koska Valioliigaa pidetään yleisellä tasolla varmaan maailman parhaana jalkapalloliigana ja sekä Pool että Everton pelaavat tuossa liigassa. Suomi ei ole jalkapallomaa eikä mikään ikävä kyllä viittaa siihen, että siitä olisi sellainen tulossakaan. Aina kyllä jaksetaan muistuttaa esim. jääkiekon laskevasta trendistä, mutta mikä sitten viittaa siihen, että futis olisi nousussa Suomessa vaikkapa mj-tasolla? Kultainen sukupolvi oli ja meni, eikä uutta ole näköpiirissä.

Itse en "potkupallottele" kotimaista futista ja käyn seuraamassa kaikki asuinpaikkakunnan Veikkausliigajengin kotimatsit joihin suinkin pääsen, mutta en myöskään tuomitse näitä, jotka eivät sitä tee. Jokaisella on oikeus valita tapansa seurata, eikä sitä ole mielestäni kenelläkään oikeus tuomita.
Jännä homma miten nämä "potkupallottelijat" ollaan käytännössä valmiita polttamaan roviolla, kun taas kotimaan kovimmat "huligaanit" tuntevat olevansa oikeutettuja mollaamaan jatkuvasti muita lajeja, ensisijaisesti kotimaista jääkiekkoa.

>t To, 2013-04-25 09:42
S kirjoitti:

Et sinä ole mikään kannattaja. Kehtaatkin puhua itsestäsi jonkinlaisena jalkapallon ystävänä, vaikka pilaat sitä kulttuuria mistä koko laji on syntynyt. Mene paikallisen seurasi peliin, äläkä larppaa jotain sumusaarten seuraa, minkä FANIKSI/KANNATTAJAKSI sinua ei ikinä voida luokitella/hyväksyä.

Itse asiassa äiti on tosi suuri fani, jos saan valaista:) Kannatan äidin lisäksi meidän perheessä myös Liverpoolia:)

>Liverpool FC fani La, 2013-04-27 19:03

Tässäkin kaveri menee kommenteissa heti siitä missä aita on matalin. Olettaa heti ettei kotimaista jalkapalloa voi katsoa jos kannattaa ulkomaista seuraa. Ja olettaa myös että samalla suomalaista jalkapalloa mollattaisiin.

Ja kommentoijan omalla logiikalla ei myöskään kotimaista jalkapalloa voi katsoa kuin oman paikkakunnan joukkuetta, muutoin larppaa eikä voi itseään luokitella kotimaisen joukkueenkaan faniksi.

Tätä samaa törkyä löytyy FutisForum2 täynnä ja todennäköisesti tämä kommentoija on myös siellä ahkerasti omia mielipiteitään "oikeasta fanittamisesta" jakelemassa.

>pallosalama Ma, 2013-04-29 17:30

Su, miksi sanot noin? Pahoitat tuon jalkapallonaisen mieltä. Miki ihmisten pitää aina olla negatiivisia ja kirjoittaa negatiivista palautetta. Olen juuri siksi tykännyt ja lukenut mielelllään Olotilan blogia, koska täällä ihmiset on niin hyvällä tunteella mukana! Koskaan ei täällä näe negatiivisuuutta ei edes keskusteluketjuissa.
Minusta tämä jalkapallojuttu oli mielenkiintoinen. Itselle tulu hyvin selkeäksi minkälainen kovanluokan fani tämä nainen on. Miksi muka ei voisi kannattaa jotain ei suomalaista joukkuetta? Miksi ei? Fanittaahan suomalaiset ulkomaalaisia rockbändejäkin! ja ulkomaisia kirjailijoita, laulajia, näyttelijöitä, elokuvia, muita urheilijoita, astronautteja, politikkoja, jne! Miksi sitten ei jalkapallojoukkueita?Rohkea nainen kun uskaltaa paljastaa intohimonsa

>Leena Su, 2013-04-21 20:00

En ymmärrä ollenkaan koko jalkapallofanitusta ja luin jutun vain siksi, että asia on niin ihmeellinen ja outo, että yritin selvittää sitä itselleni. Minua siis kiinnostavat kaikenlaiset oudot ja kummalliset ilmiöt. Mutta mutta... vielä enemmän minua ihmetyttää ensimmäinen kommentti! Mikä saa ihmisen tuolla tavalla teilaamaan toisen ihmisen? Jos ihmisellä ei ole mitään positiivista kirjoitettavaa, niin mielestäni olisi parempi olla kokonaan kirjoittamatta. Minusta ainakin oli hauskaa kummastella ja hämmästellä tätäkin Olotilan juttua ja Minnan fanitusta.

>Anna Su, 2013-04-21 21:14

Anna, samat sanat, niin jutun kuin teilaajankin suhteen :)(ja nimen, hehhah) t. kaima

>Anna myös Su, 2013-04-21 21:30

Ihan pakko tässä tuomita tuo nimimerkki S:n kummallinen, tahkopihkalalainen, nurkkapatrioottinen vuodatus! Tämä on sitä logiikkaa, jonka ääripäässä johonkin ryhmään kuulumista ollaan testaamassa jollain geentitestillä!

>Peikko Ma, 2013-04-22 09:40

Urheilukannattamisen perusta varsinkin joukkueurheilussa on se, että siellä kannatetaan omaa joukkuetta. Olisiko se hienoa jos kaikki kannattaisivat Suomessa jääkiekon mm-kisojen aikana eri maita? Esim jos Tsekki voittaisi mestaruuden, niin 200 000 suomalaista Tsekin kannattajaa menisi kauppatorille juhlimaan raivokkaasti. Eli siis tässä perusajatuksena on se, että tämä uutisen tyyppi ei ole kannattaja vaan ns. kannattajan imitoija. Todellinen kannattaja kannattaa omaa joukkuetta eikä naapurin.

>Teppo Ke, 2013-04-24 13:36

Kuka sanoo, että sen 'oman' seurajoukkueen tulee olla omalta paikkakunnalta? Varsinkin, kun nykypäivänä hyvin harvassa pääsarjajoukkueessa on murto-osaa enempää omia kasvatteja? Ja miten on, saako/pitääkö joukkuetta vaihtaa, jos sattuu itse muuttamaan? Onko helsinkiläinen Honka-fani imitoija? Tai Pellosta kotoisin oleva AC Oulu-kannattaja? Ketä ahvenanmaalaisten tulisi kannattaa? Tai ulkosuomalaisten? Maahanmuuttajien? Nyt tarkkoja ohjeita, kiitos!

Mysteeriksi jäi myös, miten jääkiekko ja maajoukkueet liittyvät englantilaisen jalkapalloseuran kannattamiseen.

>Woof Dachshund Ke, 2013-04-24 14:10

Juuri tuo tarkoittaa todellista jalkapallo fania:) !

>Liverpool FC fani La, 2013-04-27 19:02

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä