Vaikuttavatko masennuslääkkeet seksuaaliseen haluun?

Hei, olen kahden pienen lapsen työssäkäyvä äiti. Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä noin 10 vuotta, ja koen parisuhteemme hyväksi ja läheiseksi. Vuorovaikutus toimii. Sairastuin masennukseen toisen lapsemme syntymän jälkeen. Olen käyttänyt keskivaikeaan masennukseen Cipralex 20 mg/pv nyt noin puolitoista vuotta. Vuoden olen ollut masennuksesta oireeton, ja lääkitystä ollaan nyt purkamassa. Seksuaalinen halu on ollut vähäisempää masennuksen ja lääkken syönnin ajan. Onko mahdollista, että halut palaavat (edes jonkun verran) nyt kun lääke lopetetaan?

Sekä masennus että masennuslääkkeet saattavat aiheuttaa haluttomuutta. Jos olet tervehtynyt ja lääkkeitäkin pääset eroon, on suuri mahdollisuus että halusi kohenevat. On hienoa, että teillä on läheinen hyvä parisuhde- jos jaksaa panostaa siihen ja muistaa, että romanttiseen suhteeseen kuuluu myös seksi, voitte elää onnellista parisuhdetta, joka tyydyttää molempia.

 

Lääkäri Anneli Kivijärvi vastasi kysymyksiin seksuaalisuudesta 8.4.2010 YLE Teeman seksi-illassa.

kommentit

Ihan varmasti, vaikka kommentoinkin aihetta toisen sukupuolen edustajana.
.
Itsellani diagnosoitiin keskivaikea masennus muutamia vuosia sitten. Erillaisia laakityksia ja niiden kombinaatioita kaytettiin pitkalti toista vuotta ja aloin jo itsekkin vaipumaan pieneen epatoivoon erillaisten mielentilojen ja olotilojen suhteen.

Olenko ajanut itseni niin uuvuksiin etta jotakin on mennyt peruuttamattomasti rikki, Oli yksi paalimmaisista huolista. Murehtiminen tietysti ainoastaan pahensi asiaa erillaisten kasautuneiden odotusten muodosa, koska miehen vain taytyy ... kykenemattomyys tuntemiseen ja suorittamiseen ei tuntunut kovin inhimilliselta.

Pienen mieliala ja erillaisiin asioihin kohdistuneiden suhtautumistapojen tarkastelun muutosten jalkeen, eika varmasti vahiten tuon laakitysten lopettamisten jalkeen kaikkeen on vain tullut lisaa kaikkea. Tarkoitan edellisella tunneskaalaa, kokemista, pystymista jne.

Uskon vahvasti ettei pelkka laakitysten lopettaminen ole ainoa asia joka on vaikuttanut tilanteeseen vaan myos mahdollisesti se etta oppii nakemaan niita asioita joissa itselle pitaa antaa siimaa vaikka ulkopuolelta tulisi painetta.

Toni

>Toni S Ke, 2010-11-03 08:54

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä