Shoebakeryssä leivotaan kenkiä käsityönä

Shoebakeryssä leivotaan kenkiä käsityönä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaNäyteikkunassa näkyy tyylikkäitä kenkiä rivissä. Tarkempi kurkistus sisään paljastaa työpajan, jossa kenkiä valmistetaan - käsin. Shoebakery on viiden itsenäisen kenkäsuunnittelijan ja -tekijän työtila ja myymälä. 

Liike on auki vain kahtena päivä viikossa. Silloin kenkiä voi ostaa tai muuten vain ihmetellä kengäntekoa. Ihmetystä se herättääkin. Kengän tekeminen käsityönä on harvinainen taito. Naisten mittatilauskenkiä tekevä suutari Otso Mäensivu esittelee eriskummallisia työkalujaan.

- Nämä ovat perinteisiä työkaluja, joita on käytetty jo sata vuotta sitten. Näitä ei enää valmisteta, mutta metsästän niitä eBaystä. Shoebakeryssä leivotaan kenkiä käsityönä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

RARA-merkin Veera Tuominen suunnittelee ja valmistaa kengät kokonaan nahasta käsin, ilman koneita. Ylijäämänahasta syntyy laukkuja ja koruja. Myös Emmi Malmström tekee kengistä jääneestä materiaalista koruja. 

- Kengän tekemisessä on niin monta eri vaihetta, että siinä ei pääse tylsistymään. Sitä kuitenkin tehdään sen verran vähän Suomessa, että on hienoa osata se taito, Emmi miettii.

- Kengässä viehättää sen kolmiuloitteisuus, ja siihen liittyy ongelmanratkaisua, Veera kuvailee.

Otso ja Veera näkevät itsensä vahvasti käsityöläisinä. Emmi taas kokee olevansa enemmän suunnittelija kuin käsityöläinen.

- Minulla käsityöläisyys näkyy siinä, kun pääsen toteuttamaan omat suunnitelmani. Jos tuotan malliston Espanjassa, menee puoli vuotta, kun kenkä on valmis. Jos taas illalla piirtelen jotain, pääsen heti tänne tekemään niitä, Emmi sanoo.Shoebakeryssä leivotaan kenkiä käsityönä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Valmistus etenee samoja reittejä

Työpajalla intohimo jalkinealaan on helppo jakaa samanmielisten kanssa, vaikka jokaisella on oma tyyli ja tapa tehdä. Perusasiat kengän valmistuksessa ovat kuitenkin samat riippumatta minkälaista kenkää on tekemässä. Lopputulos palkitsee pitkän prosessin päätteeksi. 

- Tekeminen etenee oikeastaan aina suunnittelusta kaavoitukseen, kappaleiden valmistukseen ja kokoamiseen, Veera kertoo.

- Työvälineet ja sitä kautta työskentelytavat ovat vähän erilaisia kaikilla. Sitten on monenlaisia kenkärakenteita, jotka vaikuttavat myös prosessiin, Otso jatkaa ja esittelee tekemäänsä kengänpäällystettä.

- Kengässä on aina paljon enemmän, mitä päälle päin näyttää, Veera päättää.

Shoebakeryssä leivotaan kenkiä käsityönä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaShoebakeryssä leivotaan kenkiä käsityönä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaShoebakeryssä leivotaan kenkiä käsityönä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Kuvat: Siiri Huttunen

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä