Tää työ on ihan parasta - unelmista uraksi

Unelmista uraksi. Kuva: Marjo Lundvall

Helsinkiläisen kivijalkakaupan logo on nostalginen: K a n g a s k a u p p a. Betoniset kaunokirjaimet tuovat mieleen 50-luvun, Suomi-iskelmien pikku-midinetit, rouvat kävelypuvuissaan saumasukat ojennuksessa.

Mutta sisällä kaupassa kello käy tätä päivää. Kaupantäteinä kaksi nykyhetkeen kiinnittynyttä nuorta naista, joille ompelimo-kangaskauppa ei ole nostalgiahuuruja vaan työpaikka. Ikioma yritys, jolla pitää ansaita jokapäiväinen leipä ja vähän leikettäkin siihen päälle.

He ovat Veera Vuorento, 25 v ja Karolina Norteva, 23 v. Ystävykset, jotka yhdistivät aatteensa, rahansa ja ajatuksen työstä, jossa ei vain käytäisi ansaitsemassa euroja muuhun elämään. Heillä oli visio: työssä voisi viihtyä, siinä voisi kehittyä, sitä voisi muokata.Veera Vuorento ja Karolina Norteva. Kuva: Marjo Lundvall

Veera ja Karolina ehtivät paiskia sekalaisia ravintola-alan töitä ennen kuin Veera ensimmäisenä ryhtyi toteuttamaan unelmiaan. Veeran tie vei ammattiopistoon pukuompelijaoppiin. Ravintolahommilla hän rahoitti opintojaan, ja pikkuhiljaa alkoi tulla myös ompelutyötilauksia. Alkuun Veera perusti oman toiminimen.

Kesällä 2012 aika oli kypsä rohkeammalle vedolle. Tuttavien kautta kiiri sana vanhasta kangaskaupasta, josta omistaja oli luopumassa. Karolina innostui oitis kaveriksi, ja siitä alkoi kimppamatka haaveiden toteuttamiseen.

- Aika huikeeta on, sanovat Veera ja Karolina yhteen ääneen.

Opettelun ajat

Osakeyhtiön perustaminen, lainan ottaminen, vanhan kangaskaupan varaston setviminen. Ompelukoneiden hankinnat, ensimmäiset vuokrat, kirjanpitäjän etsintä... Kaikki tämä ja monta muuta yksityiskohtaa on pitänyt hoitaa ja opetella lyhyessä ajassa. Mutta nuoren yrittäjäkaksikon naamat loistavat:

- Me tehdään unelmista totta. Halutaan näyttää itselle ja asiakkaille, että pieni voikin olla suurta. Se on suurta meille siinä, että voimme päättää mistä ja millaisia kankaita hankimme.

Voimme näyttää asiakkaille, että todella välitämme siitä mitä heille myymme, oli se sitten pari nappia, verhokangas tai mittojen mukaan työstettävä iltapuku.

Yrittäjäkaksikko ei yllättynyt työpäivien venymisestä. Paljon on ollut opittavaa, ja joskus töitä on jonoksi asti. Mutta visiot liitävät edelleen, eikä eripuraakaan ole syntynyt. Yhteisillä arvoilla mennään. Ja jos toisella on hitaammin käynnistyvä päivä, toinen jeesaa.

Mikä on yllättänyt, vain onko mikään?

- Positiivisesti on yllättänyt asiakkaiden määrä. Se, että niin moni tietää tämän kaupan entuudestaan ja tulee asioimaan, vaikka me olemmekin uusia yrittäjiä, Veera ja Karolina toteavat.

-Jos miinusta hakee, joskus tekee mieli vääntää rautalangasta sellaiselle asiakkaalle joka ei ikään kuin ymmärrä, mikä käsityössä maksaa. "Miten tän korjaaminen voi maksaa 20 euroo kun en mä maksanu tästä kun viisi euroo...."!

Ideoita ja idealismia

Kangaskaupan kaksikko toivoo ihmisten yhä useammin miettivän vaatehankinnoissaan kestäviä arvoja. Mittatilausvaatettakin voi ajatella sijoituksena, joka kestää aikaa, ja jonka korjauskin kannattaa.

Veeran ja Karolinan filosofia kankaiden hankinnassa kiteytyy suurin piirtein näin: "Ei mitään mitä Eurokankaassa on....". He nauravat sloganilleen, mutta tosi tarkoitus on hankkia persoonallisia, hyvälaatuisia kankaita, eikä kuitenkaan liian kalliita tavalliselle asiakkaalle. Sellaisia, jotka ovat tätä päivää, mutta eivät kävele vastaan joka katalogissa. Vielä on jokunen pino vanhan kaupan aikaisia kankaitakin hyllyssä. Osasta on jo ommeltu kasseja myyntiin.

Minkälaisia uusia tuulia ompelimo-kangaskaupan yhteyteen voisi vielä kehitellä? Ettei vain kävisi tylsäksi rutiiniksi, pakkopullaksi? Kaavoihin naiset eivät halua kangistua – ei edes kangaskaavoihin.

- Me ollaan ajateltu kursseja ja ompelupajoja. Niille tuntuisi olevan kysyntää: kaikilla ompeluhalukkailla ei välttämättä ole omaa konetta kotona, mutta täällä voisi käydä ompelemassa ja samalla seurustelemassa, Karolina visioi.

- Muutenkin toivomme, että asiakkaista tulee myös vähän kuin kavereita. Sellaisia, joille ilokseen hankkii niitäkin kankaita ja tarvikkeita, joita ei heti hyllystä löydy, Veera pohtii.

Mutta kun idealismi ja yrittäjyys on vielä tuoretta ja puhtia piisaa, mitenkäs muun elämän laita on?

Veeraa ja Karolinaa naurattaa:

-On me vähän keskinäisiä sopimuksia sorvattu: esimerkiksi sellainen, että perhettä ja lapsia saa hommata vasta kun pankkilaina on maksettu....

kommentit

Vihdoinkin!Ja kangaskauppa!Muutakin kuin Exxxx!Tämä "täti" tulee!!!

>J:mutsi La, 2013-05-11 12:17

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä