Tahdon kävellä paljain varpain

Paljainjaloin. Kuva: Cris Watk, Stock.xchng

Suuri osa maailman ihmisistä kävelee paljain jaloin; meillä Suomessa ympärivuotinen kengättömyys on lähes mahdotonta. Kesällä kengät kannattaa heittää kuitenkin nurkkaan.

Paljain jaloin kävely vahvistaa jalkojen lihaksistoa, ja kävely muuttuu oikeanlaiseksi; kengät rajoittavat jalkojen asentoa ja liikkuvuutta. Esimerkiksi varpaitten tehtävä on kävelyn aikana mennä koukkuun. Se ei onnistu kengät jalassa.

Kenkien riisumisella jalat ja varpaat tuulettuvat ja saavat luonnollista hierontaa. Känsät, kovettumat ja hankaumat jäävät kenkien myötä, samoin jalkasieni. Kun iho tuulettuu, on se myös paljon vastustuskykyisempi.

Aivan heti paljain varpain ei pitäisi kirmata kaikkialle. Paljasjalkakävelijäksi kannattaa harjoitella maltillisesti – mieluiten tutussa ja turvallisessa kotiympäristössä. Paljain varpain kannattaa mennä ensin pehmeälle alustalle ja edetä sieltä kohti kovempia alustoja. Myös kävelymatkaa kannattaa pidentää vähitellen. Jo kuuden viikon päivittäisen paljasjalkakävelyn jälkeen jalkapohja saattaa olla sentin vahvuinen, eikä pienet kivet enää haittaa menoa.

Lue aiheesta lisää:  Akuutti: Paljasta varpaat kesälle

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä