Voihan räkä!

Voihan räkä - kotikonstein nuhan kimppuun. Kuva: Nancy Torres.

Lasten sairastelu on vietävän ärsyttävää. Lapsiperheissä nuhakausi kestää usein elokuulta toukokuulle. Keltaista, vihreää, kirkasta ja ruskeaa – lasten nenistä vuotavien eritteiden kirjo on runsas. Tuntuu, että perheessä niiskuttavat kaikki vuorotellen. On päiviä kun niiskutusta ja köhimistä saadaan harrastaa jopa kuorossa. 

Talvinen sairastelu aiheuttaa kiristyneitä hermoja pienten lasten vanhemmille, vaikka he säästyisivätkin valuvalta nenältä. Kumpi jää tällä kertaa sairaan lapsen kanssa kotiin? Kuka valvoo yöllä kuumeista pikku vartaloa silittäen? Kenen vuoro on hakea janoiselle vettä jo kolmannen kerran tänä yönä? Kävikö kukaan apteekissa? Se tunne, kun kaadat yöllä pullollisen yskänlääkettä keittiön työtasolle. Aamuisin sänky on täynnä käytettyjä nenäliinoja. Mene jo pois, flunssa! 

Voihan räkä - kotikonstein nuhan kimppuun. Kuva: Stock, Yenhoon.

Tässä muutama hauska ja helppo kotikonsti tukkoisen nenän ja flunssaisen olon hoitoon:

 • Juo paljon. Syökää sitä mikä maistuu hyvälle, vaikka se olisi mustikkarahkaa jo kolmatta päivää peräkkäin. Anna itsellesi aikaa levätä, nuku ja lue kirjoja. Katso televisiosta hömppää ja rentoudu. Joku läheinen tekee sinulle kyllä jalkakylvyn, jos pyydät kauniisti.
 • Höyryhengitä! Höyryävän veden sekaan voi laittaa vaikka anista, sitruunaa, inkivääriä tai kurkkutabletteja avaamaan tukkoista nenää. Mieto sauna ja paljon löylyä alalauteella korvaa perinteisen höyryhengityksen ja on helpompi toteuttaa pienen lapsen kanssa.

Voihan räkä! - kotikonstein nuhan kimppuun. Kuva: Stock, Zsuzsanna Killian.

 • Hunaja on monikäyttöinen. Hunajan sisältämät vitamiinit, hivenaineet ja flavonoidit helpottavat flunssaista oloa. Hunajan kerrotaan myös tepsivän yskään. Hunajaa ei suositella alle 1-vuotiaalle.
 • Opin isältäni, että punaisen ja rohtuneen nenän saa kuntoon yhdessä yössä levittämällä nenään hunajaa yöksi. Aamulla punotus ja rohtumat ovat poissa! Myös aristaville rinnoille tarkoitettu voide auttaa (sitä en oppinut isältäni).
 • Inkivääri on myös tehokas flunssan selättäjä. Flunssajuomaa valmistetaan keittämällä vettä, tuoretta inkivääriä (pieni pala), sitruunaa ja hunajaa. Vahvempi (ja pahanmakuisempi) keitos syntyy raastamalla iso pala inkivääriä ja keittämällä raastetta veden kanssa kattilassa noin 20 minuuttia.

Voihan räkä - kotikonstein nuhan kimppuun. Kuva: Stock, Kristja.

 • Jos lapsen tai itsesi on vaikea hengittää, pilko paljon valkosipulia, työnnä valkosipulisilppu sukkaan ja nuku sukka tyynyllä. Älä pistä sukkaa jalkaan, valkosipuli saattaa ärsyttää ihoa.
 • Puhdistettu valkosipuli työnnettynä korvaan auttaa kuulemma korvatulehduksen oireisiin. Voitele korva ensin perusvoiteella ihoärsytyksen välttämiseksi.
 • Sipulimaito on yksi vanhimmista flunssan karkotuskikoista. Sipulipalat kiehautetaan maidon kanssa. Tämän pitäisi auttaa sinua hikoilemaan tauti pois. Lasten ehdoton inhokki!
 • Syö koivunsilmuja, saat c-vitamiinia. Toisaalta appelsiinit, marjat ja vihanneksetkin sisältävät vitamiineja ja niitä saa kaupasta.
 • Vahvat ja tuliset ruuat avaavat tukkoista nenää tai ainakin hetkisen tuntuu siltä.
 • Kaikenlainen super food on tosi trendikästä, joten sen on oltava tosi terveellistä ja hyvinkin healing.

Voihan räkä - kotikonstein nuhan kimppuun. Kuva: Yle Olotila, Anni Alatalo.

 • Nenähuuhtelu on nyt muodikasta ja ilmeisen tehokasta! Nenähuuhtelukannuja eli sarvikuonoja saa apteekeista. Sekoita haaleaa, noin kädenlämpöistä vettä ja pieni määrä suolaa. Huuhtele nenää useita kertoja päivässä joko kannulla tai vetämällä vettä yhteen sieraimeen kerralla (muista tukkia toinen sierain). Jos haluat karaista nenän limakalvoja muuta vettä pikkuhiljaa viileämmäksi.
 • Vältä stressiä! Kun sairastut tai lapsesi sairastuu, kiire loppuu siihen. Sairaus ei ole kenenkään syy ja työpaikalla selvitään kyllä muutama päivä ilman sinua.

Muistathan, että kotikonstit ovat vain apuvälineitä flunssan sietoon. Hakeudu lääkäriin, jos flunssa on jatkunut pitkään.

kommentit

minulla on helpoin, yksinkertaisin ja myös ennaltaehkäisevä vinkki joka pätee lähes kaikkiin sairauksiin (kokemusta on):

D-vitamiini

>mr Beads Ti, 2013-01-08 19:59

Samaa mieltä. 100 mg/vrk jo usean vuoden ajan D3-vitamiinia, ei flunssaa vuosiin itsellä eikä miehellä. Lisänä myös C-vitamiini 500 mg x 2/vrk. Eli keskittyisin enemmän flunssan ennaltaehkäisyyn kuin pohtimaan sitä miten flunssasta toivutaan.

>Tiina To, 2013-01-10 10:20

Homeopaattiset lääkkeet parantavat kaikki sairaudet. Myös nenän tukkoisuus voidaan hoitaa täydellisesti. Mitään muita lääkkeitä ei
tarvita. Käynti homeopaatilla voi tietysti olla aika kallista, mutta
yhdellä käynnillä voidaan parantaa kaikki sairaudet.

>homeopaatti Ke, 2013-01-09 11:13

Homeopatia on humpuukia siinä missä kaikki uskomushoidot. Hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa, kun jonkin sanotaan parantavan kaikki sairaudet.

Homeopatiatuotteet ovat pelkkää vettä. Valitettavasti aina löytyy niitä, jotka maksavat kalliisti hyväuskoisuudesta ja häikäilemättömien vakuutteluista ottamatta ensin selvää asioista.

>Taina Pe, 2013-01-11 17:01

Jos nenän tukkoisuus jatkuu pitkään, niin kannattaa mennä lääkäriin. Tukkoisuuden taustalla voi olla harvinainen, mutta vakava sairaus verisuonitulehdus (vaskuliitti, esim. Wegenerin granulomatoosi).

Puhumattakaan lievemmistä sairauksista...

>James Bond Ke, 2013-01-09 14:35

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä