Totuus raidoista!

Totuus raidoista - vaakaa vai pystyä, kumpi hoikentaa? Kuva: Jason Antony, stock

Pystyraita hoikentaa ja vaakaraita lihottaa.

Tämä käsitys on iskostunut yleisesti monien mieliin ja pukeutumiseen. Tänä vuonna raitoja on tutkittu niin Westministerin yliopistossa kuin BBC:n tiedekilpailun yhteydessä. Molempien tutkimusten tulokset tukevat yleistä käsitystä siitä, että vaakaraidat pullistavat ja pystyraidat hoikentavat.

Prisma Studio päätti etsiä ikuisuuskysymykseen lopullisen vastauksen. Hoikentaako pystyraita ja luoko vaakaraita illuusion pyöreämmästä olemuksesta? Prisma Studio järjesti tieteellisen muotinäytöksen, jossa oikeat mallit puettiin raitoihin ja asiaa testattiin yleisön edessä.

Asiaa selvitettiin myös Helsingin yliopiston havaintopsykologien kanssa. Siellä raitatutkimus tehtiin tietokoneella, erilaisia vaaka- ja pystyraitakuvia käyttäen. Mutta mikä oli testien lopullinen tulos, kun teoria ja käytäntö yhdistettiin? Oikeiden ihmisten päällä tilanne on aivan erilainen, kuin tietokoneruudun kuvia verratessa.

Raitojen koolla on väliä

Tieteellisellä muotinäytöksellä saatiin tuloksia ja vielä yllättäviä sellaisia. Näyttää siltä, että raitojen vaikutus on riippuvainen niiden paksuudesta. Kun raita on kapea, se on imartelevampi pystyraitana ja kun raita on leveä, se on imartelevampi vaakaraitana. Samaan tulokseen olivat päätyneet myös Helsingin yliopiston havaintopsykologit.

Tulos on yllättävä, koska aiemmin ei raitatutkimuksissa ole otettu huomioon raitojen leveyttä. Prisma Studion tutkimuksen mukaan koolla on siis väliä ainakin raitojen osalta. Miten raitasäännön muistaisi kaupassa, kun on ostamassa raitapaitaa? No, parhaiten se selviää ehkä sovittamalla.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä