Tv-vinkki: Naisten paratiisi on BBC:n upea epookki - tavaratalossa

Tv-vinkki: Naisten paratiisi on BBC:n upea epookki - tavaratalossa. Kuva: Yle KuvapalveluTaidehistorioitsija, tutkija ja kirjailija Anna Kortelainen kirjoittaa:

"Naisten ja tavaratalojen hehkeä romanssi kukoistaa. Tavaratalot olivat 1800-luvulla ensimmäisiä ja ainoita julkisia tiloja, jotka oli rakennettu vain naisille. Ne palvelivat, hemmottelivat ja viettelivät, mutta samalla naiset hankkivat niissä valmennusta moderniin elämään.

Naiset ottivat kaupungin haltuunsa vallankumouksellisella tavalla, kun he esiliinatta tavarataloon kiiruhtavina saivat kokea kodin ulkopuolella erilaisia aistinautintoja ja istuskella ravintolassa. Tiskin toisella puolella toimivat myyjättäret, "työväenluokan kuningattaret". Tavaratalot olivat jättikokoisia naistyöpaikkoja, ainoita, joissa nainen saattoi edetä urallaan.

Tavaratalo on nykyäänkin naisten maailma, turvapaikka vihamielisessä kaupunkitilassa. Unelma omasta ajasta, paremmasta minästä, joutilaasta kuljeskelusta elää. Tavarataloon kätkeytyy itsensä toteuttamisen ja aistillisen naisellisuuden tavoitteita, kiellettyjä intohimoja ja rikoksiakin, mutta ennen kaikkea naisten omaa kulttuuria, kirjoittamatonta naishistoriaa."

Ote on Anna Kortelaisen Päivä naisten paratiisissa -kirjasta (WSOY 2005). Yksi Kortelaisen kirjan päähenkilöistä on Émile Zola, jonka Au Bonheur des Dames -kirjaan vuodelta 1883 TV1:llä nyt alkava Naisten paratiisi -sarja väljästi perustuu.

Tarinat kietoutuvat. Kortelaisen kirja on rakennettu tavarataloksi. BBC:n kahdeksanosainen uutuussarja taas on tuhkimotarina nuoresta ja lahjakkaasta Denisestä, joka pääsee myyjättäreksi Britannian ensimmäisen tavaratalon The Paradisen naistenosastolle.
Denise huomaa pian, että tavaratalo on täynnä paitsi hurmaavia tavaroita myös valtataisteluja, juonittelua ja erilaisia rakkaussuhteita.

Viktoriaanisen ajan loistoa henkivä epookkisarja Naisten paratiisi Yle TV1:ssä perjantaisin alkaen 6.9.2013, uusinnat lauantaisin. Yle Areenassa seitsemän päivää.Tv-vinkki: Naisten paratiisi on BBC:n upea epookki - tavaratalossa. Kuva: Yle KuvapalveluTv-vinkki: Naisten paratiisi on BBC:n upea epookki - tavaratalossa. Kuva: Yle KuvapalveluTv-vinkki: Naisten paratiisi on BBC:n upea epookki - tavaratalossa. Kuva: Yle KuvapalveluTv-vinkki: Naisten paratiisi on BBC:n upea epookki - tavaratalossa. Kuva: Yle KuvapalveluTv-vinkki: Naisten paratiisi on BBC:n upea epookki - tavaratalossa. Kuva: Yle KuvapalveluTv-vinkki: Naisten paratiisi on BBC:n upea epookki - tavaratalossa. Kuva: Yle KuvapalveluTv-vinkki: Naisten paratiisi on BBC:n upea epookki - tavaratalossa. Kuva: Yle KuvapalveluTv-vinkki: Naisten paratiisi on BBC:n upea epookki - tavaratalossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

kommentit

"Unelma omasta ajasta, paremmasta minästä, joutilaasta kuljeskelusta elää. Tavarataloon kätkeytyy itsensä toteuttamisen ja aistillisen naisellisuuden tavoitteita, kiellettyjä intohimoja ja rikoksiakin, mutta ennen kaikkea naisten omaa kulttuuria, kirjoittamatonta naishistoriaa.""

Eli jouten olo, pinnallisuus, turhamaisuus ja shoppailu ovat naiset "vapauttaneet".

"Aistillinen naisellisuus" taitaa olla nykypäivänä juuri tuota. Kuvitelmia "omasta minästä" ja "naisellisuudesta".

Markkinamiehet ovat löytäneet tiensä naisten sydämiin ja he kuvittelevat olevansa vapaita.

Henkinen vapaus taitaa sitten olla erikseen...

>Hyr mykke? Ke, 2013-09-11 05:52

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä