Työhuoneeni: Doft

- Se ei ole vain pala saippuaa, vaan siinä on tunnelmaa. Se tulee siitä, että on hyvät puitteet. Minkä näköistä saippuaa tulisi, jos pitäisi tehdä koulunkeittiön näköisessä paikassa?

Doft on kahden naisen, serkusten Veronikan ja Sonjan ikioma saippuapaja. Doftin saippuat ja kosmetiikka syntyvät käsityönä Veronikan lapsuudenkodin alakerrassa. Huone on Veronikan pikkusiskon vanha huone.

- Tämä on napakka ja kaikki on käsillä. Vähän kuin olisi matkailuautossa, kaappien takaa löytyy kaikki tarpeellinen, Sonja näyttää.

Ensimmäiset saippuakokeilut tehtiin Sonjan keittiössä, kunnes Veronikan vanhemmat tarjosivat kellariaan saippuan tekemiseen.

- Tässä on aika helppo olla, kun palvelu pelaa yläkerrassa. En tiedä miten me pärjättäisiin missään muualla, Veronika miettii.

Sukupolvien kohtaamisesta

Saippuapaja on Sonjalle ja Veronikalle oma rauhallinen paikka - niin kuin autotalli voi olla miehille.

- Voi laittaa oven kiinni ja olla itsekseen. Saa keskittyä rauhassa siihen mitä tekee, Sonja sanoo.

- Kiinteistönomistajat, eli vanhempani, tykkäävät, että olemme täällä. He tulevat juttelemaan ja tarjoamaan apuaan, Veronika kertoo.

Lapsuuden taloa ympäröi vanha tuttu ilmapiiri 70-luvulta, jolloin ovet olivat avoinna ja kaikki tunsivat toisensa.

- Tuntuu että on takaisin oman suvun luona, niin kuin ennen vanhaan. Tähän liittyy paljon monia muitakin tuntemuksia ja arvoja, kuin vaan käsityönä saippuan tekeminen, Sonja pohtii.

- Silloin juostiin naapurista toiseen ja se tunnelma on edelleen olemassa. Talon henki tuo meidänkin työhuoneeseen aika paljon sellaista omaa.

Ilman työhuonetta ei olisi Doftiakaan, uskovat serkukset. On ollut aikaa ja rauhaa kehittää sitä.

- Paikan tunnelma toivottavasti välittyy tuotteen kautta: yhdessä tekeminen ja läheisyys.

Doft aloitti saippuan valmistuksen vuonna 2010. Saippuat ja kosmetiikka tehdään käsityönä luonnollisista raaka-aineista.Työhuoneeni: Doft. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Työhuoneeni-sarja

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä