Taistelu työpaikoista

Taistelu työpaikoista. Kuva: Andrzej Pobiedziński, stock.xchng

Olet valmistunut unelmiesi ammattiin, mutta oletko kilpailuhenkinen vai manaatko jo etukäteen vallitsevaa työllisyystilannetta?

Vastavalmistuneella on kinkkinen paikka edessään. Opiskelukaveri on juuri kertonut puskaradion kautta kuulemastaan avoimesta työpaikasta. Paikkahan olisi kuin minulle tehty! Mutta niin se on kaverillekin. Voinko hakea paikkaa? Reilu peli ja paras voittakoon, vai miten se meni?

Kilpailu työpaikoista tietysti kuuluu asiaan, mutta joskus se on ehkä liiankin raadollista. Jokainen toimii omalla tavallaan, toiset enemmän kyynärpäätaktiikalla ja toiset luottavat osaamiseensa. Toisinaan työn saaminen on puhtaasti mäihästä kiinni. On mielenkiintoista seurata, miten omat opiskelutoverit ovat saaneet työnsyrjästä kiinni. Kuka on missäkin töissä ja kuka vielä hakee kuumeisesti oman alan paikkaa.

Opiskelukaverit ovat vertaisia ja luonnollisesti heihin peilaa itseään ja omaa menestystään työelämässä. Kun törmää kaupungilla vanhaan koulukaveriin ja vaihtaa kuulumisia, kysymys työpaikasta aiheuttaa keskustelun ylle jonkinlaisen leiman. Kerronko uudesta työstäni ylistäen ansioitani vai vähättelenkö työpaikan saamista vain hyvällä tuurilla?

Facebook on tuonut työnhakukilpailuun ihan uuden arvon. Pikkulinnut laulavat nyt toisten uusista työpaikoista suoraan nenän edessä. Ilmoitukset voivat lannistaa entisestään, kun näkee avoimien paikkojen hupenevan toisten käsiin. Miten fb-ilmoituksiin pitäisi suhtautua? Tietysti onnitellen, mutta saako olla vähän kateellinen, jos on itse hakenut samaa paikkaa? 

Totuus työpaikan saamisen taustalla on usein harjoittelupaikan merkitys, suhteet ja hyvä tuuri. Suuri osa omista vuosikurssilaisistani on saanut työpaikan harjoittelun kautta. He ovat ikään kuin jääneet sinne. Jotkut ehkä tuntevat oikeita tyyppejä ja sitä kautta ovat saaneet työpaikat. Joskus tuuri ja oikeaan saumaan osuminen voivat tuoda himoitun paikan. 

Vastavalmistuneena voit joko iloita tai lannistua vallitsevasta työllisyystilanteesta.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä