Viehättävä vintage Irma Romeron tyyliin

Viehättävä vintage Irma Romeron tyyliin. Kuva: irmaromero.wordpress.com

Miksi vaatesuunnittelija Irma Romero valitsi vintagetyylin, ja mistä inspiraatio vintageen syntyy? Suomalais-espanjalainen Lontoossa asuva suunnittelija kertoo:

Neljä hääpukua sekä yksi tavallinen. Ne ovat vaatesuunnittelija Irma Romerolla työn alla, ja jokainen tehdään tarkasti ja varmasti käsityönä. Ja kuten kaikki Irman luomukset - vintagetyyliin. Jokainen puku on uniikki. Niiden soljet, korut ja napit ovat originaaleja vintagetuotteita, ja ne on hankittu yksittäisinä kappaleina, mikä mistäkin. Hääpuvut on suunniteltu yhdessä morsianten kanssa, eikä Irma koskaan tee kahta kertaa samanlaista pukua.

Irma Romero on varsinainen metropoliitti, maailmankansalainen, sillä hän on puoliksi espanjalainen ja puoliksi suomalainen - mutta monen Lontoon-vuoden jälkeen varsin lontoolaistunut. Irma on syntynyt Espanjassa Madridissa; perhe muutti Suomeen hänen ollessaan kolmevuotias. Teini-iässä hän palasi Espanjaan ja meni yksityiseen muotikouluun, mistä hän valmistui vaatesuunnittelijaksi ja stylistiksi. Koulutuksen saaneena Romero tuli Suomeen, kävi meikkitaiteilijan koulutuksen ja teki aloihinsa liittyviä assistentin töitä. Suunnittelijan äiti oli ollut töissä Englannissa nuoruusvuosinaan ja sama haave oli myös tyttärellä, joten matkalaukut taas kainaloon ja menoksi. Suunniteltu puolen vuoden työrupeama on nyt venynyt jo viideksitoista vuodeksi.

- Olin ensin töissä japanilaisella meikkifirmalla, sitten maskeeraajana ja pääsin myös assistentiksi muutamalle vaatesuunnittelijalle. Esimerkiksi Nicky Rapley vaatetti BBC:n ohjelmia ja hänen assarinaan sitten etsin vaatteita, kankaita ja asusteita aina tietyn henkilökuvan mukaan, Irma kertoo. - Ohessa valmistin koko ajan vaatteita itselleni.

Suosio kasvoi hetkessä

Erinäisten mutkien kautta vaatesuunnittelija Irma Romero oli päätynyt töihin valtavan Britannian kansalliskirjaston kirjakauppaan, kun suomalainen tuttava oli menossa naimisiin ja pyysi apua hääpuvun teossa. Naiset kävivät ostamassa kankaita, ja jo seuraavalla viikolla Irma huomasi hakevansa kankaita lisää ja lisää.

Irma itse on aina ollut kiinnostunut 20- ja 30-lukujen vaatetuksesta ja tyyleistä, ja vintage oli tuolloin sopivasti nousussa Lontoossa. Nainen alkoi mekonteon ohella pitää blogia, ja yhtäkkiä hänen nimensä alkoi levitä ympäriinsä. Yhteydenottoja sateli ja kiinnostus paisui paisumistaan. Kun Irman ystävä teki hänelle vielä omat kotisivut, niin äkkiä naisen nimi alkoi ilmestyä Googlessa kärkipaikalla. Tilauksia ja toiveita tulvi.

Vuoden 2010 päättyessä Irma päätti katsoa mihin suosio kantaa. Hän irtisanoutui British Librarysta ja alkoi valmistaa vintagevaatteita täyspäiväisesti. Maaliskuussa 2011 hän lanseerasi ensimmäisen, puseroista koostuvan kokoelmansa ja saman vuoden lokakuussa ilmestyi ensimmäinen mekkokokoelma.

- Tein hääpuvun viime kesän häihin, ja sen jälkeen sain monta hääpukutilausta. Olen joutunut siirtämään takkikokoelman julkaisemisen tämän vuoden loppuun, yksinkertaisesti aika ei riitä kaiken tekemiseen. Hääpuvuissa on vielä enemmän tehtävää sovituksineen, joten se ei ole koskaan ihan lyhyt rupeama, Irma selittää.

Puristista mittatilausta

Jokaista Irma Romeron vaatetta on valmistettu vain yksi kappale ja yhdessä koossa, joten ne ovat uniikkeja. Toki saman malli voidaan tehdä vaikka eri kokoisena tai eri kankaalla ja värillä, mutta tismalleen samanlaista ei. Jo alkuperäisten vanhojen nappien ja muiden koristeiden määrä on niin rajattu, että yleensä ne riittävät vain yhteen vaatteeseen - mutta ennen kaikkea nainen haluaa olla aito. Hän kutsuu itseään puristiksi eikä tuota kopioita.

Tavallisen mekon tekemiseen menee yleensä 4 - 6 viikkoa sovituksineen, mutta morsiuspuvut vaativat reilusti enemmän; niihin kuluu jopa 3 - 5 kuukautta. Irmalla on aina työn alla useampi projekti, sillä tekemisen rytmittäminen tuo mukavaa vaihtelua työhön.

Suunnittelija on itse oma mallinsa, ja hän tilaa vanhoja kaavoja netin kautta, pääasiassa Amerikasta ja Kanadasta. Vanhin kaava on peräti vuodelta 1918.

- On paljon halvempaa ostaa kaavoja muualta kuin Briteistä. Viime vuonna käydessäni Tallinnassa löysin valtavasti lehtiä, jotka maksoivat vain euron kappaleelta ja sisälsivät paljon vanhoja kaavoja. Ne ovat todellinen aarre! Irma hehkuttaa.

Kaikkea muuta kuin konservatiivista

Vintagesta tulee äkkiseltään mieleen konservatiiviset mummomekot ja sievistelevät kaulukset. Väärin. Asia on Irman mukaan ihan päinvastoin. Vintagevaatteita kantavat naiset näyttävät Lontoossa monesti siltä, kuin olisivat juuri tulleet elokuvan ensi-illasta.

- Mekot voivat olla hyvinkin rohkeita, niissä voi olla avaria kaula-aukkoja ja ne voivat olla paljastavia. Niistä löytyy lantiomalleja ja hilekankaita, ja monet suunnittelijat tekevät vintageasuista modernisoituja versioita. Vintage ei siis tarkoita suoraan kauluksia tai puhvihihoja, vaikka haluankin olla aikakausille mahdollisimman uskollinen.

Irman suosituin mekko on ollut valkosiniruudullinen mekko, jossa on rusetti ja rinnuksille avautuvissa kauluksissa nappikoristeet. Suunnittelija itse pitää tummansinisestä ja viininpunaisesta, ja hänen oma lempimekkonsa on syvän viininpunainen. Irma pukeutuu arkena tavallisesti joko juuri mekkoon tai hameeseen ja puseroon.

- On minulla joskus leveälahkeiset ja korkeavyötäröiset housut, mutta olen hameihminen. Jos joskus erehdyn vetäisemään farkut jalkaan vaikka kaupassa käydäkseni, niin heti kysytään mikä minua vaivaa ja miksi olen pukeutunut niin, Irma nauraa.

 

Vintage

  • vanhaa, ajatonta ja klassista
  • käsityönä tehtyä ja kestävää
  • tyypillisiä värejä tummat siniset, punaiset ja vihreät
  • kontrasteja väreissä, esimerkiksi turkoosi-oranssi-valkoinen
  • erilaisia väri- ja printtikombinaatioita
  • alunperin naiset tekivät mekkoja jopa jauhosäkeistä, niissä oli erikoisia ja kauniita printtejä
  • silkkiet ja puuvillaiset vanhat kankaat ovat hienompaa laadultaan kuin nykyään

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä