Ville Haapasalo seikkailee siellä missä yö ja päivä kohtaavat

Jäämeri 30 päivässä. Kuva: Ossi Käki, Yle Kuvapalvelu

- Aina kun lähtee himasta ulos, se on seikkailu. Minun tapauksessani harvoin tietää mihin päätyy, saattaa päätyä kummallisiinkin paikkoihin.

Ville Haapasalon huikeat matkat Venäjällä jatkuvat Yle Teemalla. Tällä kertaa matkakohteena on Jäämeren rannikko. Karun kaunis luonto näyttää Villelle ja kuvausryhmälle mitä tarkoittaa oikeasti vaikeat elinolosuhteet.

- Jäämeri-reitti on ollut mielessä jo pidempään. Venäjästä harva tietää jotain, mutta nyt lähdetään paikkaan, josta kukaan ei tiedä mitään, myöskään Venäjällä, Ville Haapasalo kertoo.

Suurin osa Jäämeri-matkasta tapahtuu alueella, johon venäläisetkin tarvitsevat kulkuluvan. Sinne ei siis ihan noin vain päästäkään.

- Vaatii valtavan määrän viranomaiskirjeenvaihtoa, mikä tekee alueesta niin mielenkiintoisen.

Kun puhutaan Jäämeren alueesta, ilmastonmuutoskysymykset nousevat herkästi pintaan. Alkuperäiskansat elävät todella vaikeissa olosuhteissa: tammikuussa pakkasta voi olla 56 astetta. Silloin ilmaston lämpenemiskysymykset tuntuvat paikallisten mielestä huvittavilta.

- Muodostui käsitys, että niin kauan kuin alkuperäiskansat saavat elää niin kuin ovat aina eläneet, heillä menee ihan hyvin. En ole varmaan missään Venäjällä nähnyt noin vaikeita elinolosuhteita. Silti ihmiset siellä pärjää, Haapasalo miettii.

Ohjelmassa tullaan näkemään keskustelua herättäviä asioita kuten valaanpyynti. Haapasalon mukaan se herättää tunteita myös Venäjällä. Kuitenkin tälläkin reissulla ihmiset ja heidän tarinansa ovat tärkeintä Villelle.

- Nämä on niitä juttuja, että jos tästä kirjoittaisi kirjan, niin kukaan ei uskoisi. Ainoastaan kuvat pystyvät kertomaan ja ihmiset, jotka siellä asuu ja heihin olimme tutustumassa.

Jäämeri 30 päivässä keskiviikkoisin 1.1. alkaen Yle Teemalla sekä Yle Areenassa.Jäämeri 30 päivässä. Kuva: Ossi Käki, Yle Kuvapalvelu

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä