Äidit töihin?

Äidit töihin? Kuva: Yle Olotila, Anni Alatalo.

Voivatko äidit rehellisen tasapuolisesti valita, jäävätkö kotiin hoitovapaalle vai eivät? Onko yksinhuoltajaäidillä varaa jäädä kotiäidiksi kunnes lapsi täyttää kolme? Jos äiti sattuu olemaan perheen työssäkäyvä, onko hoitovapaalle jääminen edes vaihtoehto? Jos perheen molemman aikuisen tulot ovat alle keskitason, ei yhteenkään hoitovapaakuukauteen ole varaa asuntolainan painaessa päälle.

Paljon kohuttu hoitoraha on yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta 336,67 e/kk ja se on veronalaista tuloa. Muista kotona olevista perheen alle 3-vuotiaista lapsista kustakin maksetaan lisäksi 100,79 e/kk. Hoitorahan lisäksi voi saada hoitolisää, johon vaikuttavat puolison tulot; jos puolisosi on keskituloinen, saat sitä noin 40 e/kk. Vanhempainpäiväraha on useimmiten pienempi kuin palkka, mutta veroprosentti ei välttämättä pienene, sillä tuesta ei voi tehdä verotuksessa samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta. Vertauksen vuoksi työttömän peruspäiväraha on noin 680 e/kk.

Isätkin voivat jäädä kotiin - vai voivatko?

Isille kuuluu lapsen syntymän jälkeen kolmiviikkoinen isyysloma. Äidin äitiysvapaan jälkeen isät voivat äidin sijaan jäädä 158 arkipäivän mittaiselle vanhempainvapaalle tai sen voi jakaa vanhempien kesken. Tämän vuoden alusta sairausvakuutuslain mukaan on isillä ollut mahdollisuus 54 arkipäivän mittaiseen isyysvapaaseen. Se on pidettävä eri aikaan kun äiti on äitiys- tai vanhempainvapaalla.

Isien kotiin jäänti tekisi hyvää isille ja lapsille, mutta ennen kaikkea se tekisi hyvää äideille. Me äidit kun usein luulemme olevamme korvaamattomia. Äidin euro ei useinkaan ole yhtä iso kuin isän ja perheen talous on usein miehen tulojen varassa. Isän kotiin jääminen pidemmäksi aikaa ei nykyäänkään ole kaikille perheille taloudellisesti mahdollinen ratkaisu.

Halusin töihin!

Monet naiset ovat hoitotukien laskemisen puolella. Joutuvatko ne naiset, jotka taloudellisista tai muista syistä palautuvat hoitovapailta töihin aiemmin, veroissaan maksamaan niiden äitien kotona olemisen, joilla on ollut varaa valita?

Mahdollistaisiko hoitotukien nosto pienituloisen äidin kotiin jäämisen?

Toiset äidit eivät ole työpaikkaa nähneet enää vuosiin, mutta työnantajalla on velvollisuus ottaa nämä naiset töihin kotona vietettyjen vuosien jälkeen. Kotona oleminen lasten kanssa on yhden mielipiteen mukaan ihan samaa työtä kuin palkkatyö. Kotiäitiys ei silti valmista palkkatyössä odottaviin haasteisiin; tekniikka ja työtavat, jopa työtehtävät saattavat poissa ollessa muuttua ja kaikki pitää opetella alusta.

Kun itse sain lapsia, halusin palata takaisin työelämään mahdollisimman nopeasti, sillä työni on yksi elämäni isoista intohimoista. Asiaan vaikutti myös se, että yksi pienipalkkainen ei elätä nelihenkistä perhettä.

Voisiko kiinnostavalla työllä olla vaikutusta siihen, milloin äiti palaa takaisin töihin? Minä haluan uskoa siihen, että jos nainen tuntee olevansa tarpeellinen ja haluttu työntekijä, hänelle annetaan mahdollisuus edetä urallaan ja tehdä töitänsä käyttäen omia vahvuuksiaan ja luovuuttaan, hänen kynnyksensä viedä lapsi hoitoon ennemmin kuin myöhemmin on matala.

A2 Teema: Äidit töihin! YLE TV2 26.2.2013

Päättäjät ajavat pienten lasten äitejä töihin, elinkeinoelämä vaatii hoitotukia alas. Ovatko äidit liian pitkään kotona? Miksi isät eivät jaa hoitovastuuta? Teemailta tuulettaa luutuneita asetelmia.

kommentit

6+6+6. Imetän tällä hetkellä ja minun pitäisi lähteä töihin. Kuka hoitaa lapseni ruokkimisen??

>imetys? Ti, 2013-02-26 23:00

Ja ongelma oli? 6+6+6-mallissahan voit olla ansiosidonnaisella tuella 12 kk eli nykyistä pidempään. Sitten kotihoidontuella vielä puoli vuotta ja isä ehtii pitää oman 6 kk ennenkuin lapsi on 2 v. Eiköhän se muksu selviä 1,5 vuotiaana työpäiväsi ajan isän ruokkimana vaikka sitä vielä aamuin illoin imettäisit.

>Napanuora poikki Ke, 2013-02-27 10:36

Isä hoitaa.
Rintapumpulla on helppo lysää maitoa annettavaksi esimerkiksi töissä tai hoidossa. Sama pätee myös harrastuksiin, ulkoiluun tai kavereiden luona käymiseen.

>Isä Ke, 2013-02-27 14:46

Mä en kestä kotiäitejä, ne on siivellä elijöitä. kyllä lapsen voi viedä hoitoon kun se täyttää kaksi vuotta. ärsyttäviä hippiäidit jotka kantoliinailee ja imettää lasta viisi vuotiaaksi. kyllä äiti tekee itsestään tärkeämmän kuin onkaan jos jää maleksimaan kotiin.

>työtätekevä äiskä Ke, 2013-02-27 16:55

Kyllä minulla olisi mielenkiintoiset opinnot ja työelämän mahdollisuudet edessä, mutta valitsin mielummin lapsen kanssa kotona olemisen. Joku vaan arvostaa perhettään yli työelämän, oli siellä kuinka mielenkiintoista tahansa. Täällä kotona vasta mielenkiintoista onkin seurata oman lapsensa kehittymistä ja kasvua. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu, opinnot ja työelämä ehtii odottamaan.

>kotiäiti 2-vuotiaalle Ke, 2013-03-06 16:41

Kyllä on kummallinen ajattelu tapa, että äidit pitää saada nopeasti työelämään! Itse esimerkiksi olen kahden lapsen äiti. Toinen lapsista on 1,5 v ja toinen 3 kk vanha. Olin töissä kassatyöntöekijänä ja nyt olen äitiyslomalla. Tällä hetkellä sijaisenani on aiemmin työtön henkilö. Jos minä saan kotona nyt sen 270 E käteen hoitorahaa ( toisen lapsen täyttäessä 9kk) ja jään kotiin, ei raha riitä yhtään mihinkään! Jos laitan lapseni päiväkotiin maksaa valtio osan päiväkotimaksuista eikö? Sitten sijaisenani toiminut henkilö joutuu takaisin työttömäksi koska minä menen töihin. Hän istuu yksinään kotonaan ja saa työttömyystukea käteen 500 e! Ja minä kahden lapseni kanssa olisin saanut, vajaa 300 e! Ja se on todella myös työtä huolehtia omista lapsista! Lapset eivät kauaa pysy pienenä niin miksi se tehdään entistä vaikeammaksi nähdä oman lapsen kasvan! Eikö kukaan ajattele tätä? Nyt on niin paljon työttömiä niin miksi ihmeessä pienten lasten äitien pitäisi mennä töihin ja viedä sijaisiltaan työpaikka?? En ymmärrä... Ennemminkin hoitorahaa pitäisi nostaa jotta muillakin olisi varaa jäädä kotiin lasten kanssa!

>Kahden alle 1,5 vuotiaan äiti Ke, 2013-08-28 21:31

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä