Harry Potter -studioissa on taikaa

Tylypahkan pienoismalli. Kuva: Eve Mantu

Poikani täytti viime kesänä kymmenen. Hän vietti syntymäpäivänsä maailman makeimmassa paikassa, Harry Potter -elokuvien kuvauspaikoilla Englannissa.

Studiokierros näyttää mihin elokuvantekijät eli jästimaailman parhaat taikurit pystyvät. Kaikki kahdeksan elokuvaa kuvattiin Lontoon kyljessä, entisen lentokonetehtaan halleissa.

Elokuvantekijät rakensivat elokuvia varten kokonaisen taikamaailman. Lavasteissa elettiin yli kymmenen vuotta.

Tylypahkan juhlasalin lattia tehtiin jykevistä kivilaatoista kestämään vuosikausien rasitukset. Nyt yleisö pääsee astelemaan samoille kiville joilla Dumbledorekin on astellut.

Daniel, Emma ja Rupert kasvoivat aikuisiksi Leavesdenin studioilla.

Studiokierros muistuttaa siitä, että kaiken takana on aina ihmisen mielikuvitus. Tietokoneet voivat vain auttaa eikä käsityö ole kadonnut mihinkään.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Tähän seitsenosaiseen matka-arkkuun Bartemius Kyyry vangitsi professori Alastor "Villisilmä" Vauhkomielen. Arkku on metallia.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Salaisuuksien kammio -elokuvasta tuttu käärmeovi ei sekään ole tietokonekuva. Rakentaja käy silloin tällöin esittelemässä ovea. Onnekas kävijä pääsee näkemään käärmeiden liikkuvan.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Minulta pääsi itku Viistokujalla, (engl. Diagon Alley).

Liikutuin siitä, miten intohimoisesti elokuvantekijät ovat leikkineet. Tuhannet ihmiset ovat piirtäneet, sahanneet ja liimanneet.

Ja sitten työ on poltettu, räjäytetty ja moukaroitu.

Ja rakennettu uudelleen.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Viistokujaa esitellyt opas kertoi, että kaikki on uutta ja varta vasten rakennettua. Seinät, ovet ja muut yksityiskohdat on tehty vanhannäköiseksi.

Sitä on melkein mahdoton uskoa. Ehkä lavastajilla on ollut käytössä ikäännyttämisloitsu. Antikoidu!Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu. Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Jokainen Viistokujalla sijaitsevan kirjakaupan teoksista on tehty elokuvaa varten.

Tyrkyllä ovat tietysti elokuvasarjan lipevimmän hahmon, Gilderoy Lockheartin hengentuotteet.

Visuaalinen ilotulittelu on Potter-elokuvissa huikealla tasolla. Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter -studiokierros avautuu monella tasolla. On kiehtovaa nähdä kulissien kääntöpuoli, se raakalaudoin tuettu ja maalaamaton.

Minuun jääneen muistijäljen voi tiivistää kahteen sanaan: intohimo ja yhteistyö. Niissä on taikuuden voima, ei niinkään hokkuspokkustempuissa ja kikkakolmosissa.

Kuin symbolina tästä, jokainen elokuvien tekoon osallistunut on saanut oman taikasauvalaatikkonsa. Studiokierroksen loppupuolelta löytyy vaikuttava hämärä kammio, jonka seinät lattiasta kattoon ovat laatikkopinoa. Kuin olisimme Ollivanders´in sauvaliikkeessä.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Löydätkö kuvasta Harry Potter -kirjailijan taikasauvalaatikon?Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Taikasauvoja myydään tietysti studiomyymälässä. Päivänsankari valitsi Harry Potterin sauvan - vai pitäisikö sanoa, että Harry Potterin sauva valitsi pojan...

Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.Tänä kesänä poika täytti yksitoista. Syntymäpäivä tuli ja meni, mutta Se Kirje ei koskaan saapunut.Harry Potter studiokierros. Kuva: Eve Mantu.

kommentit

Ihana juttu ja näyttää upealta paikalta. Pitää vielä odottaa, että lapset tutustuvat Potteriin, jotta tuonne kannattaa lähteä. Tai ehkä menen sinne eläkkeellä, ilman lapsia.

>Tanja Ma, 2013-09-16 22:04

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä