Kun synnytys pelottaa

Synnytys pelottaa. Kuva: stock.xchng, Kerryn Du Plessis.

Ensisynnyttäjät miettivät, miltä synnytys tuntuu ja kuinka kivusta selviää. Oma tai syntyvän lapsen kuolema saattaa pelottaa. Toista tai kolmatta lasta odottavat synnyttäjät saattavat pelätä jonkin traumatisoineen kokemuksen toistumista. Noin 6 – 10 % raskaana olevista naisista kärsii synnytyspelosta.

Peloista puhuminen neuvolassa ja avun hakeminen saattaa olla vaikeaa. Syynä saattaa olla häpeä, tai omien tunteiden tunnistaminen voi olla puutteellista. Tällöin synnytyspelko saattaa esiintyä myös erilaisina fyysisinä oireina raskauden aikana.

Kipu on yleisin syy pelkoon

- Olin ylihysteerinen ensisynnyttäjä. Kävimme kaikissa mahdollisissa synnytysvalmennuksissa, yhteensä muistaakseni viidessä eri valmennuksessa, vaikka olin lukenut synnytyksestä kaiken tiedon mitä käsiini sain. Loppujen lopuksi yksikään näistä valmennuksessa kerrotuista asioista ei auttanut minua itse synnytyksessä; kaikki meni ihan toisin kuin olin suunnitellut. Synnytys oli kokemuksena jotain aivan muuta kuin neuvolatädin kliiniset jutut "tarjonnasta ja vaiheista". Miksi kukaan ei ollut sanonut, että synnytys on niin kivulias, eikä sitä oikein voi suunnitella etukäteen?

Valmennuksessa opetellaan, miten muovinen vauvanukke tulee muovisten lantioluiden läpi. Mietitään, haluatko keinutuolin vai vesialtaan synnytyshuoneeseen. Epiduraali, ilokaasu, peräruiske, lämpötyyny, imukuppi ja aqua-rakkulat! Oletko suunnitellut synnytyksesi? Mitä kivunlievitystä aiot käyttää?

Synnytyspelko on usein yhteydessä kivun pelkoon. Varsinkin ensisynnyttäjälle on tärkeää tietää, kuinka synnytys normaalisti etenee ja miten synnyttäjät yleisesti reagoivat kipuun. Kipua ei saa vähätellä, ei liioin liioitellakaan, mutta sen kestämiseen on eri keinoja. Synnytyspelkoa voi opetella hallitsemaan käymällä läpi synnytyksen vaiheita. Synnytysvalmennuksessa eri kivunlievityskeinoja käydään läpi, jotta synnyttäjät osaisivat niitä tarvittaessa pyytää.

- Kivun määrä ja laatu tulivat minulle yllätyksenä, mutta koska olin nuoruudessa voimistellut, ei kivun kestäminen ollut mahdotonta. Ajattelin kipua samaan tapaan kuin venytyskipua, avuntuojana ja välttämättömänä pahana.

- Kävin ennen synnytystä synnytysjoogassa, ja siellä opitut rentoutumismenetelmät auttoivat kivun sietämisessä. 

Järjettöminkin pelko on totta synnyttäjälle

Synnytyspelko ei riipu siitä, kuinka mones synnytys on tulossa. Vaikka pelot voivat olla ”järjettömiä”, ne ovat silti tosia synnyttäjälle. Osaanko synnyttää oikein? Mitä jos ulostan kesken synnytyksen? Entä jos vaurioitan lastani jollakin tavalla? Mistä ihmeestä tiedän milloin pitää ponnistaa ja milloin ei? Kuka huolehtii lapsestani, jos kuolen?

- Kun kätilö sanoi, että nyt täytyy leikata väliliha, vastustin todella kovaäänisesti. Se oli ainoa asia, jota olin pelännyt alatiesynnytyksessä etukäteen todella kovaa. Olin kuullut kamalia juttua isoista saksista ja kivuliaista tikeistä. Kätilö teki selväksi, että joko leikataan vähän, tai sitten annetaan revetä itsekseen paljon. Suostuin leikkaamiseen itkien hysteerisesti. Jälkeenpäin en edes muista tunteneeni mitään, ja tikkejä tuli mitättömät viisi kappaletta. Edes niiden poisto ei sattunut.

Neuvolassa tulisi aktiivisesti ottaa puheeksi yleisimmät synnytyspelon aiheet, jotka - ainakin jossain määrin - askarruttavat jokaista odottavaa äitiä: synnytyksestä suoriutuminen, lapsen selviäminen, itsensä ja tilanteen hallinta, kipu sekä vuorovaikutus henkilökunnan kanssa.

Kaikki haastatellut synnyttäjät olivat sitä mieltä, että synnyttäjiä tulisi enemmän valmistaa siihen, etteivät kaikki synnytykset mene oppikirjojen mukaan.

- En pelännyt ensimmäistä synnytystä etukäteen. Jäin päivystysosastolle yksin ilman tulevan lapsen isää, sillä sairaalan säännöt kielsivät häntä jäämästä sinne yöksi, koska synnytys ei ollut vielä kunnolla käynnistynyt. Supistukset olivat jo alkuun kivuliaita ja minua alkoi pelottaa. Pyysin hädissäni kivunlievitystä, vaikka oikeasti olisin vain tarvinnut jonkun kanssani tuohon pelottavaan tilanteeseen. Olin yksin vieraassa paikassa, minuun sattui, enkä tiennyt mitä tehdä. Menin paniikkiin, koska ei ollut ketään, kenen kanssa jutella kivusta tai pelosta. 

Synnytys pelottaa. Kuva: stock.xchng, Alejandro Heredia.

Kätilön ja synnyttäjän välinen vuorovaikutus on tärkeää

Pelkoon pitäisi löytyä neuvolasta apukeinoja jo varhain raskausaikana. Myös itse synnytyksessä pelkotilat pitäisi huomioida. Neuvolan sekä synnytyssairaalan hoitohenkilökunnan ja äidin todellinen kohtaaminen on äitien mielestä ensiarvoisen tärkeää.

- Ensimmäinen synnytykseni päättyi väärän tarjonnan vuoksi sektioon. Olin pyytänyt toisen lapsen kohdalla myös keisarinleikkausta, mutta niin neuvolassa kuin synnytyssairaalassa oltiin sitä mieltä, että minun tulisi kokeilla vielä alatiesynnytystä. Lähdin synnyttämään toista lasta hyvin pelokkain tuntein. Päästyämme sairaalaan synnytyshuoneeseen, kätilö katsoi koneelta edellisen synnytykseni kertomusta ja totesi, että hän pitää huolen, että tämänkertainen synnytykseni olisi mukavampi kokemus. Hän haki avukseni kaikenlaista apuvälinettä keinutuolista jyväpussiin, ja tuo huolehtiminen kosketti minua. Kätilö oli myös valmis keskustelemaan pelostani ja edellisestä synnytyksestäni supistusteni väleissä. Tunsin, että hän todella kuunteli minua.

Synnytykseen liittyvän pelon lisäksi äideille kasaantuu vaatimuksia omasta käyttäytymisestä. Ei ole sopivaa huutaa ja hermostua kätilölle tai puolisolle.

- Huusin miehelleni, että hiero sitä selkää, saatana! Sitten pyytelin kätilöltä anteeksi kielenkäyttöäni. Pelkäsin, että hän ajattelee minun olevan kamala nalkuttava akka ja että hänen ajatuksensa minusta vaikuttaisivat synnytyksen onnistumiseen. Olin pelännyt synnytystä koko raskausajan. Kätilö kuitenkin nauroi, ja sanoi, että anna tulla vaan! Se mitä täällä huudetaan, jää tänne. Silloin tiesin, että olemme siinä tilanteessa kolmisin, minä, mieheni ja kätilö, ja autamme yhdessä toinen toisiamme. Tunsin vahvaa yhteenkuuluvuutta kätilön kanssa.

Synnytys ole koskaan riskitön tapahtuma

Suomessa synnytykseen kuolee keskimäärin alta kolme naista vuodessa. Keisarinleikkauksissa riski on suurempi kuin alatiesynnytyksissä, ja usein synnyttäjän menehtymiseen liittyy jokin etukäteen tiedetty terveydellinen riskitekijä. Monet synnytyspeloista kärsivät naiset vaativat silti alatiesynnytyksen sijaan keisarinleikkausta. Esimerkiksi Hoitaja.net-keskustelufoorumilla peräänkuulutetaan neuvolan vastuuta kertoa, että keisarinleikkauksessa ja anestesiassa on aina riskinsä.

Synnyttäjä pelkotila liittyy harvoin kuitenkaan tilastotietoon tai faktoihin, vaan inhimilliseen tunne-elämään. Esimerkiksi autolla ajo on riskialttiimpaa kuin synnyttäminen, mutta silti sitä ei pelätä samalla tavalla. Jos synnytyspelko alkaa hallita ajatuksia, on syytä kääntyä luottavaisesti neuvolan puoleen.

Monessa synnytyssairaalassa toimii pelkopoliklinikka, jossa synnytyslääkärin lisäksi voi tavata kätilöä. Synnytyspelon hoidossa tulisi ottaa aina yksilöllisesti huomioon raskaana olevan naisen psyykkinen tila, elämäntilanne kokonaisuudessaan, perhetilanne sekä käytössä olevat tukiverkostot. 

kommentit

Täysin turha pelon aihe. Juurihoito tekee kipeämpää, sillä hampaan juuren poistaminen ei käy kivuttomasti millään puudutuksella.

Jouduin täysin ennakoimatta synnytykseen 10 viikkoa liian aikaisin, mutta ainut, mitä älysin pelätä, oli lapsen terveys ja turvallisuus. Siihen - ei omiin pelkoihin - pitäisi muidenkin äitien keskittyä.

Puudutuksen saa aivan varmasti, ellei halua väkisin synnyttää omassa kodissaan alkeellisissa ja likaisissa olosuhteissa tunareiden keskellä.

Toista lasta synnyttäessä en pelännyt myöskään, mutta pyysin toki heti epiduraalin kun supistukset alkoivat tuntua ikävältä. Ei ole mitään biologista tai lääketieteellistä syytä, miksi pitäisi tuntea kipua synnytyksessä. Kipu aiheuttaa vain tilanteen pitkittymisen, stressihormonikylvyn äidille ja lapselle ja on fysiologisesti tarpeeton. Ei ole tarpeen tuntea, kun synnytyskanava mahdollisesti repeää peräaukkoon saakka.

Synnytyksen kipeimmässä vaiheessa, avautumis- ja ponnistusvaiheessa, lauloin lapselleni enkä tuntenut kipua lainkaan. Koko homma oli ohi 4,5 tunnissa ilman komplikaatioita. Puudutus esti myös repeämät, sillä ei ollut tarvetta ponnistaa liian varhain.

>Kipa La, 2013-04-13 19:41

Johan on Kipalla omituinen, lähes itsekeskeinen näkökulma. Jos minua ei ole sattunut tai pelottanut, niin ei ketään muutakaan pitäisi sattua tai pelotttaa! Haloo, juuri tuollalailla sinä kipa saat ne äidit joita hävettää kertoa pelostaan neuvolassa häpeämään itseään vielä enemmän. Toivon sinulle erittäin tuskallisia juurihoitoja!
Minun yli vuorokauden mittainen synnytykseni oli kivulias ja en saanut puudutusta ennen kuin kuin viimeisen parin tunnin aikana, silloinkaan en enää epiduraalia. Toista ja kolmatta lasta odottaessa ja synnyttäessä pelotti paljon ja syystä! jos olisit silloin Kipa tullut kertomaan minulle kuinka pelko on turhaa ja "koko homma on ohi 4,5 tunnissa" olisit saattanut saada juurihoitoa minulta!

Alkuperäisen tekstin kirjoittajalle haun nosto että otti aiheen esille! Tärkeä aihe!

>johan on yksisilmäistä Su, 2013-04-14 20:09

Jokainen äiti on onnistunut synnytyksessä, omalla tavallaan. Moni olisi toki päässyt helpommalla, jos olisi pelännyt vähemmän etukäteen, sillä useimmiten sitä kuitenkin pelkää ihan vääriä asioita. Sitä mitä oikeasti tapahtuu juuri omassa synnytyksessä ei voi arvata, eikä sitä pysty kukaan muukaan etukäteen kertomaan.

Ensimmäisessä synnytyksessäni välilihan leikkaus jouduttiin tekemään syvältä ja tikkejä oli kerroksittain - ne olivat tosi kipeät kuukausia jälkeenpäin. Hassua kyllä, toisen synnytyksen edellä pelkäsinkin sitten eniten välilihan puudutuspiikkiä. Piikin pistäminen tuntui etukäteen pahemmalta kuin lapsen saaminen maailmaan.

Kerroin kätilölle etukäteen pelostani ja hän arveli, että koska toinen lapsi oli kooltaan pienempi, se voisi mahtua ilman välilihan leikkaustakin. Kun lapsi sitten ei mahtunutkaan, ei ollut enää aikaa piikin antamiseen, joten väliliha leikattiin kokonaan ilman puudutusta!

Molemmat lapset syntyivät niin nopeasti, alle parissa tunnissa, että silloin kun ehkä olisin tarvinnut epiduraalipuudutusta, sitä ei enää voitu aloittaa. Happea sain, muttei siitä juuri ollut hyötyä. Mieheni oli mukana kummallakin kerralla, ja ensimmäisellä kerralla oli kätilön lisäksi myös lääkäri, sillä sairaalassa lähtenyt lapsivesi oli vihreää, mikä kertoi happivajauksesta.

Oleellista jälkeenpäin ajatellen ei ollutkaan se, millaista minulla itselläni oli synnytyksessä, vaan että lapset selvisivät elämän alkuun vaurioitta. Siitä saan kiittää Jorvin sairaalan henkilökuntaa, joka ammattitaidollaan huomasi vaaran merkit kummallakin kerralla (aivan erilaisissa synnytyksissä) ja onnistui pelastamaan lasten hengen ja terveyden.

Kun toinen lapseni makasi synnytyksen jälkeen viikon lasikaapissa kahden antibiootin tiputuksessa ja kysyin lääkäriltä, eikö nyt yksi antibiootti olisi riittänyt, vastaus oli tyrmäävä: "Toinen niistä on ihan tarpeeton, emme vain tiedä kumpi. Ja jos olisimme ryhtyneet kokeilemaan, lapsi olisi voinut kuolla sillä aikaa."

>rohan Su, 2013-04-14 20:20

[quote=Kipa]Täysin turha pelon aihe.

Jokaisella ihmisellä on erilainen kivunsietokyky. Ei ole reilua tyrmätä muiden tuntemuksia, pelkoja tai haluja. Monet ensisynnyttäjät lukevat synnytysoppaita ja blogeja saadakseen tietoa tulevasta. Ei kukaan halua kuulla vähättelyä. Olen synnyttänyt 4 kertaa ja jokainen synnytys on ollut erilainen. Ja kivunlievitys epiduraalilla on ollut parasta helpotusta jokaisen kohdalla. Juurihoitoon en osaa kipua verrata, koska juurihoitoa en ole koskaan saanut. Lapsen synnyttyä itselläni synnytyskivut kaikkosivat mielestä, olinhan saanut aikaan jotain aivan uskomatonta - pieni ihana nyytti sylissä kaikki muu unohtuu ja kivut painuvat taka-alalle. Mieheni sanoi jokaisen synnytyksen jälkeen samat sanat: hänestä ei olisi synnyttäjäksi. :)

Mutta silti jokaisella meistä on oikeus pelätä tuntematonta ja toimia parhaaksi kokemallamme tavalla. :)

>4 lapsen äiti Ti, 2013-04-16 13:04

Se että sanoo jonkun pelkoa turhaksi on sama kuin ryttäisi ihmisen tunteet. Ei kukaan voi toiselle sanoa että juuri sun pelko on turha. Ei se turhalta tunnu jos tuntee pelkoa.

>äiti Ti, 2013-04-16 15:24

Kun on enemmänkin tietysti sivusta kuunnellut kuin itse seurannut näitä synnytykseen liittyviä " ongelmia" niin tuntuu että ne yleistyvät aiheeseen liittyvän nettikirjoittelun myötä?

Vaimoni synnytti tyylikkäästi ilman kemiaa terveet kaksoset ja sain olla todistamassa tuota ihmettä.

Ihmettelen vain, kuinkahan aikaisemmin- aina ihmiskunnan alusta alkaen- homma on hoitunut ihan ilman netti- suurentelua ja kauhukuvien maalaamista?
Kokemus on aina vain ja ainoastaan henkilökohtainen. Yleistykset keskustelussa tuovat luonnolliseen asiaan luonnottoman ja pelkoja sekä ahdistusta lisäävän synkän ja turhan varjon.

>iskä Ti, 2013-10-08 15:56

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä