Lasten kanssa matkalla - Thaimaa

Testiryhmässä:
- kaksi aikuista ja neljä lasta, jotka olivat kolmena eri vuotena tehdyillä matkoilla 1 - 13-vuotiaita.

Krabi
+ upeat maisemat
- ei isoja ostoskeskuksia

Phuket
+ kaikkea ja paljon
- kaikkea ja paljon

Khao Lak
+ sukellus
+ kaunis pitkä ranta
-liian rauhallista, ei palveluja
Lasten kanssa matkalla - Thaimaa. Kuva: Pauliina Ståhlberg

MATKA
Monilla matkanjärjestäjillä on suorat lennot pääkohteisiin. Lasten kanssa matkustaessa kannattaa tsekata, kuinka pitkiä matkoja perillä taitetaan lisäksi busseilla ja lautoilla. Me otamme huomioon myös mahdolliset matkustusajat lomakohteesta kunnolliseen sairaalaan, sillä lasten kanssa sattuu ja tapahtuu.

MAJOITUS
Suomalaisten matkanjärjestäjien käyttämät hotellit olivat siistejä vaikka emme matkustaneetkaan kalleimmassa luokassa. Parilla matkalla emme saaneet hotellista huoneita, joissa olisi yhdistävä ovi. Syy, miksi yhdistettyjä huoneita ei voi olla, oli lainsäädännössä - mutta voi olla, että käsitin vain väärin. Jotta koko perhe voisi olla samoissa tiloissa eikä tarvitse juosta huoneiden tai bungalowien väliä vuokrasimme kerran suomalaisen kautta kokonaisen talon Phuketin pohjoispuolelta. Silloin meidät ikävä kyllä ryöstettiin yön aikana. Mutta siitäkin selvittiin, paria kameraa ja käteistä köyhempinä tosin.

RUOKA
Thaimaassa ruoka on edullista esimerkiksi Kanariaan verrattuna. Vaikka matkan hinta onkin kalliimpi laskin, että parissa viikossa kuusihenkinen perhe syö Thaimaassa paljon halvemmalla. Varsinkin turistialueilla ruoista saa mietoja versioita jotka maistuvat lapsillekin. Ja ah ne hedelmät!

SUKELTAMINEN
Thaimaan Andamaaninmeressä sijaitsevat maailman parhaisiin sukelluskohteisiin lukeutuvat Similanin saaret. Saaret olivat sukelluksen pioneeri Jacques Cousteaun lempipaikkoja. Sukellus- ja snorklausretkiä Similan-saarille järjestetään kaikista isoista turistikohteista. Toimme pienimmille lapsille omat pelastusliivit. Thaimaassa sukeltaminen oli antoisaa, mutta petyimme kerta toisensa jälkeen snorklaukseen - se oli liian vaikeaa lapsille ja nähtävää oli vähän. Mutta retkillä voi usein myös rantautua "autiosaarille" ja uida lämpimässä meressä. Siksi hintava snorklausretki ja päivä merellä oli aina elämys. Perheemme 12-vuotias suoritti suomalaisen Raya Diversin kanssa PADIn sukelluskurssin Thaimaassa.

Khao Lak
Khao Lakin seutu sopii lapsiperheille siinä missä rauhaa rakastavillekin. Rannat ovat lapsille sopivia, pitkiä ja loivia. Merivesi on lämmintä läpi vuoden, mutta aina kannattaa varmistaa, ettei rannalla ole voimakkaita virtauksia. Tunnelma on rauhallinen ja valkohiekkaiset rannat pitkiä. Tsunami runteli seutua pahoin, mutta hotelleja on jälleenrakennettu entistä ehommiksi ja turistit ovat palanneet. (Suora lento Suomesta vie Phuketiin kymmenessä tunnissa. Phuketin lentokentältä on puolentoista tunnin matka Khao Lakin hotelleihin.)

Khao Lakin keskustan pääkadulla sijaitsevat ostoskadut, pikkuputiikit, baarit ja yömarkkinat. Ostosmahdollisuudet ovat eivät ole suuret, mutta kaikki tarpeellinen aurinkorasvoista hyttysmyrkkyyn kyllä löytyy. Khao Lakin yöt ovat rauhallisia eikä rantojen läheisyydessä ole baareja tai muuta yöelämää. Moottoriurheilu meressä on kiellettyä joten rannoilla voi todella nauttia aaltojen äänistä. Vuokrasimme auton ja teimme pari retkeä lähimaastoon. Khao Lak on suuren kansallispuiston kupeessa. Elefanttivaellus vie luonnon ehdoilla keskelle sademetsän vehreyttä. Viidakossa on myös helppoja vaellusreittejä joiden aikana voi pulahtaa jokeen tai vesiputouksiin vilvoittelemaan.

Krabi
Ao Nangissa oli enemmän ruotsalaisia kuin suomalaisia perheitä. Pienet ruokakaupat ja ostosmahdollisuudet olivat kävelymatkat päässä. Ranta oli melko vaatimaton mutta hotellien altaat sitäkin kivempia lasten melskata. Krabilla on uskomattoman hienot maisemat. Sen mitä sukelluksessa häviää voittaa merenpäällisillä maisemilla: jyhkeät kalliosaaret kohoavat suoraan merestä. Melontaretkellä bongasimme apinoita ja käärmeitä. Hyttyset vaivasivat, mutta hyönteiskarkotteen reipas käyttö auttoi. Kiipesimme hikisinä portaita vuorelle ylös buddhalaiseen Tiger cave -temppeliin ja ihailimme maisemia. Temppelialueella asuu yhä satoja oranssiin pukeutuneita munkkeja. Naurussa oli pitelemistä kun kolmevuotiaalla meni sekaisin munkit ja sämpylät.

Phuket
Phuketin niemimaalta löytyy kaikkea kaikille; valtavia ostoskeskuksia, hotelleja, yökerhoja - eri alueilla on paljon erilaista nähtävää, myös lapsille: viihdyimme eläintarhassa tuntikausia ja nautimme norsujen esityksistä. Rauhaisaa rantaa voi olla vaikea löytää ilman vuokra-autoa: parin tunnin ajelulla löysimme mieluisan rannan. Monet perheet viihtyvät Phuketissakin, mutta edullisempaa majoitusta ja suurempia lasten leikkeihin sopivia uima-altaita löytyy hiukan kauempaa. Monet matkatoimistot suosivat Phuketia, ja sinne pääseekin suorilla lennoilla.

Muut Lasten kanssa matkalla -sarjan matkakuvaukset

Pauliina Ståhlberg on Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja ja neljän lapsen äiti.Lasten kanssa matkalla - Thaimaa. Kuva: Pauliina Ståhlberg

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä