Lapsen ärsyttävät vessapuheet

5-vuotias tyttäreni on kohta kahden vuoden ajan jatkanut "vessasanojen" rallattelua ja muutama kirosanakin on jo tullut. Hän kokee ne kovin hauskaksi mielestään ja hauskuuttaa niillä päiväkodissa ryhmän pienempiä poikia.

Olemme kokeilleet kaikkea huomiotta jättämisestä lahjomiseen yms, olemme yrittäneet kertoa kuinka tyhmältä ne jutut kuulostaa, eikä ketään muuta naurata.

Nyt hyvätkin kaverit ovat alkaneet kyllästymään tyttäreeni näiden vessajuttujen takia ja jättäneet häntä leikkien ulkopuolelle. Pikkusiskon syntymä 2v sitten hieman lisäsi näitä juttuja, mutta oli niitä ennen siskon syntymääkin. Itseäni ärsyttää lähteä esim. kylään kun tietää jo etukäteen, että huonoa käytöstä on tiedossa jossain vaiheessa.

 

Tutulta kuulostaa. Jos 3-7-vuotiaat saisivat päättää, pääpuheenaihe olisi ”vessasanat”. Jos teini-ikäiset saisivat päättä, pääpuheen aihe olisi ”seksisanat”. Siitä puhe, mikä mielessä!

Et varsinaisesti kysy kirjeessäsi mitään, enkä siis ole varma mihin lähtisin vastaamaan. Ilmeisesti kuitenkin toivoisit juttujen loppuvan, koska kerrot teidän ”kokeilleen kaikkea”. Tuskinpa tällä tarkoitat kaiken kokeilemista jotta jutut jatkuisivat? Kirjoitat myös ”muutama kirosanakin on jo tullut”. Tarkoitatko tällä pelkääväsi, että tilanne on pahenemaan päin tai kyseessä on jopa pysäyttämätön syöksykierre? Arvaan, että saatat olla myös huolissasi tyttäresi tulevaisuudesta päiväkodissa, koska kerrot kavereidenkin jo kyllästyneen hänen vessajuttuihinsa. Tilanne on tainnut jo ”juuttua”, koska kerrot tietäväsi jo etukäteen kyläilyjen sujumisen. Arvelen, että pidät vessajuttujen puhumista huonona käytöksenä, kun viittaat siihen kylään lähtemisestä kertoessasi. Ja ymmärrettävästi tilanne ärsyttää sinua, kuten sanoitkin.

Tyttäresi osalta taas ymmärrän kirjeesi perusteella, että hän itse nauttii sekä vessa-sanojen tuottamasta hauskuudesta, että hauskuuttajan roolista.

Kirjettäsi lukiessani tunsin kaiken asiantuntemukseni tutisevan pelosta: vaikka kovasti haluaisin, niin tuskin keksin sellaista konstia, mitä ette olisi jo kokeilleet. Ole tässä sitten asiantuntijaa. Toisaalta tuntuu myös turhalta ruveta neuvomaan teitä vanhempia ihan vaan hyväksymään tyttärenne puheet ikään kuuluvina, koska ne oikeasti ärsyttävät ja ehkä nolostuttavatkin. Onhan aikuisellakin oikeus ärsyyntyä lapseensa ja olla huvittumatta huonolta käytökseltä tuntuvista puheista.

Ainoa mitä keksin ehdottaa, on kompromissi.

Tuntuisiko mahdolliselta sopia, että tyttäresi saa puhua vessa-juttuja, mutta – kuten jo sanastakin kuuluu- ne sopivat vain vessaan? Juttujen alkaessa hänet ohjattaisiin vessaan puhumaan. Vastapalveluksena tästä vapaudenrajoittamisesta voisitte sitten luvata tyttärelle, että hän saa olla hauskuuttajan roolissa muilla jutuilla. Teidän täytyisi tietysti kertoa mitkä jutut teitä naurattavat ja olla innokas yleisö, mutta se on varmaan pieni uhraus tässä tilanteessa.

Kompromissiin pääsemiseksi voisi auttaa niin kutsuttu ulkoistamistekniikka, joka hyödyttää usein lapsia ongelmallisessa tilanteessa. Tavoitteena on yhdessä ajatella vessapuheiden olevan ikään kuin lapsen valtaava ”ulkoinen tekijä”, joka joskus hyppää häiritsemään muutoin kivasti käyttäytyvän lapsen elämää. Idea on vastaava kuin menneiden vuosikymmenten Känkkäränkkä-noidassa, jos muistatte.

Jospa siis yhdessä miettisitte mikä kumman höpötin oikein saa tytön puhumaan vessa-juttuja. Onkohan se sininen, vessanpöntön muotoinen olio? Vai keltainen vessapaperirullan näköinen otus? Vai mikä ihmeen kiusanhenki se oikein on? Lapsen kannattaa piirtää tai muotoilla olio, jotta vanhemmatkin näkevät millaisesta hyypiöstä oikein on kyse. Samoin sille kannattaa antaa nimi. Ehkäpä se asuu vessassa? Millä kaikilla keinoin sen saisi pysymään siellä? Entä jos se välillä pääsee livahtamaan sieltä karkuun, tuo ovela kiusanhenki?

Vastaavaa tekniikkaa voi soveltaa muihinkin hankaliin tilanteisiin, myös aikuisille. 

Katsokaa innokkaat lisätietoja linkistä Ratkaisukeskeinen terapiasuuntaus. Liitän mukaan kunnioittamani terapeutin, Tapio Malisen kertomuksen Mustahatusta, suosittelen.

Toivottavasti tästä oli apua. Jos ei: toivotan voimia tilanteen kestämiseksi!

 

Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pienten lasten äiti. Hänellä on laaja työkokemus lasten ja perheiden ongelmista - vauvasta teini-ikäisiin. Hän on toiminut myös aikuispsykiatrina, neuvola- ja koululääkärinä sekä kouluttajana. Tällä hetkellä hän opiskelee perhepsykoterapeutiksi.


kommentit

Meillä on toistaiseksi toiminut hyvin tuo Jannankin ehdottama kompromissi. Vessasanoja saa sanoa ja vessa-asioista puhua vessassa. Ja muutenkin on auttanut se, ettemme puhu vessa-asioista hihitellen ja häpeillen vaan ihan normaaleina elämään kuuluvina ilmiöinä.

>vessasanaikäisen äiti To, 2011-10-20 12:10

Vai asiantuntijakin tutisee pelosta lapsen kakkapuheista kuullessaan?
Jo on aikoihin eletty.
-50 luvulla ei olisi tullut pieneen mieleenikään puhua "rumia", olisin saanut piiskaa.

Mikäli lapsenlapseni puhuisi meillä ollessaan kakkapuheita, en kuuntelisi pätkääkään.
Ehkä pyytäisin häntä menemään vessaan ja olemaan siellä niin pitkään, että em puheet loppuisivat.

Muuten, olen täysin selväjärkinen mummi maaseudulta.

>Maalaismummi To, 2011-10-20 17:47

Tästä tulee väkisinkin mieleeni, että jotkut aikuisetkin juuttuvat tälle vessa-asteelle, useimmat ainakin sille seksisana-asteelle. On hämmästyttävää, miten aikuistenkin vitseissä navan alle menevät jutut jaksavat kerta toisensa jälkeen naurattaa. Toivon, että tämä lapsi ainakin ennen pitkää jatkaa kehittymistään.

>Sanaton To, 2011-10-20 20:12

Kaipa nämä vessa-kakka-pimppijutut on lapsilla aika tavallisia jossain välissä. Yleensä ne on aikanaan ohimeneviä ja osin hetken villityksiä.

Mutta joidenkin lasten/nuorten (oikeastaan kaikenikäisten) kohdalla rumien puhuminen voi merkitä muutakin. Etenkin jos ruma puhe, kiroilu jne. tulee purkauksenomaisesti eikä siihen tunnu järkipuhe tai kotikonstit tepsivän.

Rumien puhumisen/kiroilun syyt voi olla myös neurologiset. Autismin kirjoon kuuluvan Touretten oireyhtymän eräs oire osalla tourettisteista on alatyylin sanat ja kiroilu. Joillakin syy voi löytyä sieltä. Netissä on tietoa, on kirjoja ja tunnettu neurologi-kirjailija Oliver Sacks kertoo kirjoissaan touretten oireita omaavista ihmisistä. Ei se mikään niin harvinainen tila ole. Mutta ei sitä pidä pelätä, se EI ole psyyken sairaus. Apuakin saa. Monet tourette-oireiset ovat myös lahjakkaita ja aikaansaavia. Ottakaa selvää jos siltä tuntuu.

>Toisinajattelija Pe, 2011-10-21 01:50

No, minä kiroilen silloin tällöin kuin aasinajaja. Silloin kun kiire ja lapset vaan vetkuttelevat. Tai silloin kun jokin homma menee ihan kunnolla pieleen. Lasten kanssa ollaan puhuttu mistä se johtuu ja heillä on tiedossa eikä aika pian myös aina laannun.
Meidän lapset eivät kiroile. Olen kysynyt päiväkodista ja odottanut että milloin 'jään kiinni'. Eivät kuulemma kiroile ja muutenkin puhuvat ihan nätisti. Joskus on ollut vessasanakausia (sellaisia sanoja mitä äiti ei käytä), mutta nekin ovat menneet aika pian ohitse.
Lapset 6- ja 4-vuotiaat.
Näin siis meillä.

>Kiroileva äiti Pe, 2011-10-21 11:47

Itsekin olen kauhistus nimeltä kiroileva äiti. En viljele rumia sanoja normaalipuheessa, mutta aina hermostuessa, suuttuessa yms. kirosanoja lentää.
Meidän lapsi 5v. on siis oppinut kaikki rumat sanat äidiltään. Kotona lapsi kiroilee kuin merimies vähänkin hermostuessaan, mutta ei missään muualla. Ei ole ainakaan tullut ilmi. Sydäntä raastaa joka kerta, kun kirosanat virtaavat pojan suusta. Itse olen nyt yrittänyt kaikkeni, jotta oma kiroilu loppuisi ja olen onnistunut pitämään mölyt mahassa ihailtavan hyvin, mutta maito on jo kaatunut, eli henkinen perintöni lapselleni on hirveä määrä rumia sanoja.
Lahjonta, kiristys, eristys, erilaiset rangaistukset, kaikki kokeiltu, mikään ei tunnu tehoavan. Pienikin hermostuminen aiheuttaa kirosanaryöpyn lapsessa.
Meilläkään ei päiväkodissa tai harrastuksissa kirosanoja kuulla, luojan kiitos toistaiseksi vain kotona.

>Voi #%€#"!! La, 2011-10-29 14:08

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä