Miten toimia oikein, kun joutuu tuottamaan lapselleen pettymyksen?

Lähes kaksivuotiaan pojan vanhempana kärsin jatkuvasti epävarmuudesta sen suhteen, että toiminko erilaisissa haastavissa tilanteissa lapsen suotuisan kehityksen kannalta oikein.

Esimerkiksi leikkipuistossa lapsi viihtyisi muiden lasten seurassa vaikka tuntitolkulla, mutta äitinä tiedän, että olisi jo korkea aika lähteä syömään. Mainitsen asiasta useamman kerran, mutta lapsi ei kuule eikä reagoi leikkiinsä syventyneenä. Lopulta minä en osaa muuta kuin kumartua lapseni luo ja uudestaan sievästi sanoa, että nyt lähdemme kotiin ja syömään. Otan lapsen syliini ja se, että hän joutuu luopumaan leikkikalustaan saa hänet itkemään ja vääntelehtimään sylissä. Itkua jatkuu ja jatkuu ja minun on turha yrittää sanoa mitään. Olen siis hiljaa ja kannan häntä vain pois. Olo on aika syyllinen muiden lasten ja vanhempien silmien alla. Kotona lapsi on siipi maassa kauan aikaa ja syyllisyyteni senkuin kasvaa.

Lannistanko lapseni tyystin? Miten pitäisi toimia?

 

 

Kuvauksesi perusteella toimit oikein hienosti! Kehotat lastasi lopettamaan ja pysyt päätöksessäsi lähteä. Et ala syyllistää tai uhkailla lasta, vaan kannat hänet pois itkun ja oman syyllisyyden tunteesi kestäen. Arvioit vielä jälkikäteen omaa toimintaasi ja nimenomaan lapsen näkökulmasta.

En näe että toimintasi lannistaisi lastasi, tai että sinun tarvitsisi ollenkaan olla syyllinen muiden lasten ja vanhempien silmien alla. Kun itse näen samantapaisia tilanteita puistossa, ajattelen aina myötätuntoisesti: ”Hyvin menee, koeta kestää. Ei tämä ole helppoa!” Sillä totta kai alle kaksivuotias tahtoo leikkiä puistossa! Tietenkään hän ei osaa arvioida onko jo aika lähteä! Ilman muuta hän pistää hanttiin vaikka tietää jäävänsä toiseksi! Juuri näin on hyvä!

Ainoa lisä mitä voisin sinulle ehdottaa, on että yrittäisit jo yhden kehotuksen jälkeen mennä lapsesi luo ja auttaa häntä ”hyvästelemään” leikkikaluja ja leikkitovereita. Voit varmistaa että hän kuulee, kun sanot: ”Lähdemme kohta syömään, alahan jo miettiä miten leikki loppuu”. Kun hän vielä muutaman minuutin leikkii, voit alkaa ikään kuin rakentaa lähtöä sanallisesti. Itse esimerkiksi menen lapsieni viereen ja alan vilkutella ja puhua muillekin lapsille: ”Me ollaan nyt lähdössä kotiin. Joo, nyt me sanotaan hei-hei ja nähdään taas toisena päivänä. Kiitos kivoista leikeistä!”. Usein lapseni tästä huolimatta itkevät ja saan kantaa heidät pois, mutta tilanne on kuitenkin hieman ennakoidumpi ja mieltyy lapselle erotilanteeksi.

Lisäksi voisit vielä kotona lohduttaa lastasi. Onhan ihan ok olla surullinen kun on joutunut lopettamaan leikit. Itse ajattelen, että rikkaus, kun lapsi pystyy tuntemaan monenlaisia tunteita ja saa niitä myös näyttää. Se, että lapsesi on siipi maassa, voi siis olla hyvässä mielessä sinun ansiotasi. Ehkä olet onnistunut luomaan ilmapiirin, jossa lapsesi uskaltaa näyttää tunteitaan. Ei meistä kukaan säästy elämässään vaikeilta tunteilta, mutta onnekkaita ovat ne lapset, jotka saavat kotona kokea että näitä tunteita on lupa näyttää ja mahdollista kestää.

Ehkä voisitte ottaa tavaksi pitää yhteisen hellän hetken tällaisen vaikean tilanteen rauhoituttua. Se voisi olla vaikkapa kutittelua, tai muuta teille luontevaa fyysistä leikkiä. Siitä lapsesi tuntee, ettet ole hänelle vihainen, ja itsekin näet, ettei lapsesi kanna sinulle kaunaa. En nimittäin välttämättä usko, että hän on siipi maassa siksi, että kannoit hänet pois. Voihan vaikka  olla että hän huomaa sinun olevan allapäin ja arvelee sen kuuluvan tilanteeseen.

Jäin vielä miettimään kuvaamaasi lähes jatkuvaa epävarmuutta ja syyllisyydentunteitasi. Haluaisitko pohtia niitä hieman tarkemmin? Laitan loppuun vielä minä-muodossa joitakin kysymyksiä joista aloittaa. Puhun näissä kysymyksistä äitiydestä, koska nimimerkistäsi arvaan sinun olevan nainen, mutta samat kysymykset kannattaa käydä mielessään myös isyyden suhteen.

  • Mitä kaikkea ajattelen kuuluvan hyvään äitiyteen? Mistä olen saanut tällaisen käsityksen? Missä kaikessa toimin kuten hyvä äiti? Ketkä kaikki pitävät minua hyvänä äitinä? Keiden muiden silmissä haluaisin olla hyvä äiti? Miksi?
  • Keitä äitejä ihailen? Miksi? Millä kaikilla tavoin olen samanlainen kuin he? Millä kaikilla tavoin erilainen? Mitä huonoja puolia ihailemissani äideissä on? Mitä he sanoisivat minun tavastani olla äiti?
  • Mihin kaikkeen äiti voi lapsessaan vaikuttaa? Mihin kaikkeen taas ei? Entä lapsi: mihin kaikkeen hän voi vaikuttaa äidissään, mihin taas ei?
  • Mitä kaikkia tunteita minun on lupa tuntea lastani kohtaan? Entä mitä ei? Mitä seuraa siitä, jos kuitenkin tunnen niin?
  • Mitä lapseni saa tuntea minua kohtaan? Miksi? Mitä kaikkea hän ei saa tuntea? Miksi? Mistä se kertoisi jos hän kuitenkin tuntisi niin? Mistä tiedän mitä lapseni tuntee minua kohtaan?
  • Mikä on pahinta mitä voisin lapselleni tehdä? Missä määrin olen niin jo tehnyt? Mitä kaikkea siitä on seurannut? Mikä on pahinta mitä lapseni voisi tehdä minulle?
  • Millaista äitiyteni on juuri nyt juuri tämän lapsen kanssa? Mikä kaikki siinä tulee muuttumaan tai on jo muuttunut lapsen ja minun kasvaessa?
  • Kuka voisi eniten tukea minua tavassani olla äiti? Ketkä kaikki muut voisivat tukea myös? Keneltä voisin saada kannustusta epävarmoina hetkinä? Kuka näkisi ponnisteluni? Kuka surisi kanssani väistämättömiä epäonnistumisiani? Keneltä voisin saada tunnustusta hoidettuani näin hyvin minulle vaikean tilanteen?

 

 

Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pienten lasten äiti. Hänellä on laaja työkokemus lasten ja perheiden ongelmista - vauvasta teini-ikäisiin. Hän on toiminut myös aikuispsykiatrina, neuvola- ja koululääkärinä sekä kouluttajana. Tällä hetkellä hän opiskelee perhepsykoterapeutiksi.


kommentit

Luin kysymyksen pariinkin kertaan. Onko tosiaankin niin, että äiti neuvottelee 2-vuotiaan lapsensa kanssa siitä, pitääkö leikki lopettaa ja lähteä kotiin. Ja kun kotiin pitää lähteä, tulee vanhemmalle siitä syyllisyyden tunne. Siis syyllisyyden tunne siitä, että hän vanhempana tekee sen, mikä vanhemman tulee tehdä, ottaa vastuu ja tehdä päätöksiä. Ja sitten mietitään, onko lapsi lannistettu. Siis kuka sitä perhettä oikein pyörittää ja määrää, mitä tehdään? Kaksivuotias lapsiko? Onko kaksivuotias tosiaankin tasavertainen neuvottelukumppani aikuisen kanssa. Ei kai.

>Viiskymppinen isä To, 2011-09-22 18:51

Äiti pääkaupunkiseudun suuren tavaratalon kassalla 5- ja 2-vuotiaiden kanssa ( 2v:llä tutti suussa ja kurahanskat kädessä), isompi temmeltää ympäriinsä, pienempi lutkuttaa tuttia ostoskärryn istuimella.

5v.: haluun noita karrkkeja ja heti!!! ja paljon!!!!.

Ä : Kultaseni, ei se nyt käy, mehän keskustelimme tästä eilen ryhmässä, muistathan. Ja isäsikin on varmasti samaa mieltä kun tulee kotiin.

5v,: (heittäytyy linoleumille, huutaa ja kiljuu): mä siitä huolimatta haluan ja heti...huuto jatkuu, pienempi piltti seuraa keskittyneenä kärryissä.

Jonossa seuraava tantta (teoreettisia opintoja aiheen ympäriltä 50-luvulta höystettynä osakunnan hurmoshengellä):

Voi että, on se hyvä, että on vielä noin valveutuneuta vanhempia, eritoten naisia, jotka tomivat niin, ettei kaikkea hyväksytä. Kasvatuksessa on oltava rajoja ja jämäkkyyttä tietenkin rakkautta unohtamatta. Olen varma ja siitä syystä onnellinen, että näistä lapsista kasvaa vastuuntuntoisia ja hienoja Suomalaisia kansalaisia, kiitos teidän viisautenne ja uhrautuvaisuutenne. Teidät vielä palkitaan.

5v. (rauhoittuu)(katsoo tanttaa): " HAISTA AKKA V...U!!"

2v. torhistautuu, repii kurarukkasen kädestään, ottaa tutin suustaan ja virkkaa:

JUTTIINTA NIIN.

>vanha epävarma isu To, 2011-09-22 21:07

Itselleni käy leikkipuistossa juuri samoin, kun lähdön aika koittaa: kannan huutavan tyttöni (2v) kainalossa kotiovelle asti. En neuvottele lähdöstä hänen kanssaan, mutta ilmoitan kyllä muutamaa minuuttia ennen, että kohta mennään. Hän vastaa "eikä" ja jatkaa leikkiä. Kun kumarrun hänen puoleensa ja sanon, että nyt lähdetään, kerätäänpä lelut pois, niin alkaa huuto. Mutta kuten tässä joku totesi: 2v ei päätä lähtöajoista. Kun mennään, niin mennään, vaikka sitten sillain kainalossa kirkuen. Ja kotona kun saa sitä ruokaa, niin johan mielikin jo piristyy. :)

>Sharonn Su, 2011-09-25 05:59

Mitä??? Miten pienen lapsen HOITAMINEN voi SYYLLISTÄÄ vanhempaa?! Ava-kanavalta esitetty BBC:n tositeevee Kasvun paikka (In the house of the tiny tearaways) on ihan järkyttävän mielenkiintoinen ikkuna nykyvanhempien maailmaan. He eivät kykene erottamaan milloin oma pikkulapsi on ahdistunut ja milloin kiukuttelee. Hyvin pieni lapsi jo oppii että elämä on valtataistelua. Vanhemmat välttelevät ein sanomista, koska eivät kestä pienten lasten ainoaa protestia valtakamppailussa, huutoa. Tuloksena on aggressiivisia lapsia, joiden elämässä ei ole järjestystä ja logiikkaa. Yksi perhe nukkui siskonpetissä olohuoneessa, koska perheen isä oli liian kiltti ja äiti kärsi vieroitusoireita, koska olisi halunnut pitää kaikki lapsensa vauvoina. Vanhin oli 7 ja kusetti kaikkia muita, ja nukkumaanmenoyritykset olivat yhtä karjuntaa ja taistelua. Lopulta ne eivät enää jaksaneet ja hakivat apua. Viiden päivän päästä kaikki nukkuivat omissa sängyissään, kun lapsille oli opetettu sana ei. Kaikki olivat myös tyytyväisiä ratkaisuun.... Syömisestä ja nukkumaanmenosta tulee aivan absurdeja painajaisia, kun vanhemmat eivät vedä yhtä köyttä ja aseta lapsille rajoja. Sitten kaikki voivat huonosti. Mistä ihmeestä asti tämmöinen uusavuttomuus on alkanut vallita???

>Kasvun paikka To, 2011-10-13 14:48

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä