Mitä tehdä kun yhteinen perheloma ei huvita?
Parisuhteemme ei oikein pelitä ja lomien vietto kypsyttää jo etukäteen. Olemme 40-vuotias pariskunta, jolla on kohta 3-vuotias lapsi. Viime lomaa vietettiin appivanhempien kanssa mökillä. Mieheni olisi halunnut jäädä vielä viikoksi lapsemme kanssa mökille. Sanoin etten halua olla lapsesta erossa viikkoa (ääneen en sanonut etten luota hänen ja appivanhempien lastenhoitoon). Miksikö en luota? Appivanhemmat ovat sairaita ja mieheni on vissiin masentunut, kun hän aina narisee, ettei mikään tunnu miltään ja kalja maistuu. Eli pelkäsin, että lapselle sattuisi jotain. Kun puhuin lapselle, että äiti lähtee ja hän jäisi mökille isän kanssa lapsi sanoi, ettei halua.
Haluaisin viettää lomat lapseni kanssa ja sanoa miehelle että pidä lomasi miten lystäät. Meillä ei ole oikein järkevää keskusteluyhteyttä. En koe, että tarpeitani otettaisiin huomioon vaan kaikessa minun pitää joustaa siten kuin mieheni haluaa.
Kysymykseni on, olisiko lapselle ollut traumaattista jäädä isän kanssa mökille viikoksi, kun hän sanoi että hän haluaa lähteä mukaani? Voiko kohta puoliin 3-vuotiaan kanssa jo keskustella kenen kanssa hän haluaa lomailla, jos en esimerkiksi halua lähteä lomalle mieheni haluamaan paikkaan? Seuraavatkaan lomamme eivät näillä näkymin ole tämän onnellisempia. Välillä käy erokin jo mielessä.
Tilanteesi lienee ajankohtainen monessakin lapsiperheessä. Lomanvietosta on erimielisyyttä, arjen kiireissä ei tahdo löytyä aikaa edes istua puhumaan omista toiveista, muistakin asioista kertyneet kiukut uhkaavat purkautua lomakohteista neuvotellessa. Entä keiden kaikkien toiveita kuunnellaan: vanhempien, lasten, appivanhempien?
Mikään ei estä perheenjäseniä viettämästä lomia erillään, jos se hyvältä tuntuu. Miksei lapsi voisi olla isän tai äidin kanssa mökillä ja toinen vanhempi hetken omissa menoissaan? Itse ajattelen, että 3-vuotiaalle lapselle viikon ero hoitovastuussa olevasta vanhemmasta voi olla liian pitkä, mutta lyhyemmissä pätkissä voi olla oikein hyväkin viettää aikaa lapsen kanssa kahden.
Mielestäni kolmevuotiaan kanssa voi keskustella lomanviettotoiveista, mutta en antaisi hänen ratkaista asiaa tilanteessa, jossa vanhemmat ovat erimielisiä. Yleensä lapset tarkkailevat herkkinä vanhempien välisiä erimielisyyksiä ja kärsivät, jos joutuvat asettumaan jommankumman puolelle. Neuvoisin siis teitä vanhempia ensin ratkaisemaan loma-riidat keskenänne ja ilmoittamaan sitten lapselle päätöksenne.
Jäin miettimään laajemmin miten lapseenne vaikuttaa parisuhteenne pelittämättömyys, oli lomanviettoa tai ei. On tietysti täysin luonnollista ja yleistä että parisuhteessa on vakaviakin ristiriitoja, mutta kirjeesi jo aika toivoton sävy kosketti minua.
Mainitsen vielä joitakin keskustelunavausehdotuksia, joita kirjeesi sai minut ajattelemaan. Ehkä joku muu pariskunta saa niistä apua, vaikkeivät ne sattuisi sopimaan juuri teille:
- Lomanvieton miettimisen sijaan voisitte miettiä tapaanne olla parisuhteessa, puhua asioista, olla luottamuksen arvoisia. Jos epäilet miehesi olevan masentunut, pelkäät hänen olevan kaljanjuonnin takia kykenemätön lapsen hoitoon, et luota hänen sukulaisiinsa, mutta et sano tätä hänelle, on aitoon keskusteluyhteyteen vaikea päästä. Jos miehesi on masentunut, suurempi vastuu keskustelun aloittamisesta todennäköisesti jää sinulle. Lapsen asioiden kautta riiteleminen ei ole yleensä hyvä ratkaisu.
- Ikävää, ettei tarpeitasi oteta huomioon. On aika yleistä, etteivät pariskunnat tunnista toistensa tarpeita, vaikka niistä sanoisi tuhat kertaa. Voisit vielä tarkistaa, oletko varmasti ilmaissut tarpeesi miehellesi suoraan. Esimerkiksi: kirjeesi perusteella sinulla on tarve varmistua lapsesi turvallisuudesta. Mitenhän miehesi voisi vakuuttaa sinulle olevansa tarpeeksi turvallinen? Entä: mitähän tarvetta miehesi saattaa yrittää viestittää kertomalla ettei mikään tunnu miltään? Tai: saattaisiko hän tarvita apua masennukseensa?
- Sanot myös, että joudut aina joustamaan. Miksi? Mitä tapahtuisi jos et joustaisi? Jatkuva omien tarpeiden ylikävely aiheuttaa usein vihaa ja katkeruutta, jota saattaa olla teidänkin suhteeseenne kertynyt. Tietääkö miehesi, että koet joustamisen näin vaikeaksi? Hänhän saattaa ajatella, että keskustelitte asioista ja päädyit hänen kannalleen.
- Ei tietenkään ole helppoa lähteä tästä tilanteesta rakentamaan järkevää keskusteluyhteyttä. Itse kuitenkin ajattelen, että lapsen takia kannattaa yrittää löytää yhteys puolisoon. Pari- tai perheterapia voi olla tässä erinomainen apu. Pariterapiaan voi mennä myös yksin, jos puoliso ei ole halukas. Vaikka pariskunta päätyisikin eroon, on keskusteluyhteys vanhempien välillä lapsen kehitykselle elintärkeä.
Kirjeesi myötä toivotan teille ja kaikille muillekin lukijoille: Voimia lomailuun!
Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pienten lasten äiti. Hänellä on laaja työkokemus lasten ja perheiden ongelmista - vauvasta teini-ikäisiin. Hän on toiminut myös aikuispsykiatrina, neuvola- ja koululääkärinä sekä kouluttajana. Tällä hetkellä hän opiskelee perhepsykoterapeutiksi.
kommentit
Minulle tuli sellainen tunne, että lomanvietto on pienin tämän kirjoittajan ongelmista. Miksi ylipäätään olla parisuhteessa jos puolison kanssa ei halua viettää lomaa. Kuten vastauksessa kehoitettiin, kirjoittajan tulisi ensisijaisesti työstää parisuhdettaan. Kyllä ne loma-asiat sen myötä ratkeavat itsestään.
Kysyjä on tuossa samankaltaisessa tilanteessa kuin moni muukin, mm. minä olen. Eroaminen on aina raskasta ja jotenkinhan ihminen vain odottaa huomenna kaiken olevan jo paremmin, tilanteen muuttuneen ja asioiden olevan selkeämpiä. Niin siinä vaan ne päivät vierivät ja muuttuvat viikoiksi, kuukausiksi ja vuosiksi. Ei kaikista ole lähtemään ja jättämään parisuhdetta sekä lapsen vanhempaa, vaikka olisikin tyytymätön tilanteeseen! Jotenkin on vaan selvittävä ja niitä hyviäkin hetkiä on, vaikka toinen osapuoli onkin tavallaan poissa pelistä.
Voimia kaikille huonossakin parisuhteessa eläville!
aivan samaa mietin kuin sinä.... Mies vaihtoon ja äkkiä. ;)
Miksi nähdä kauhea vaiva kun homma ei kuitenkaan tod.näk. parane... vähemmällä vaivalla sitä eroaa ja etsii jo uuden ukon itelleen ;)
Minusta taas tuntuu, että juuri lomanvietto onkin tässä se suurin parisuhdetta nakertava ongelma. Minkä ihmeen takia pitää viettää lomaa siellä appivanhempien mökillä? Onko se joku avioliiton kautta tuleva velvollisuus? Kenen kanssa sitä oikein naimisiin mennään, puolison vai hänen vanhempiensa? Tottakai mies viihtyy siellä mammansa hoteissa ja kun vaimo vielä huolehtii lapsesta, niin mikäs siinä on ollessa. Ei tarvitse ottaa vastuuta.
Sitä paitsi muutaman vuoden kuluttua lapsi on niin iso, ettei tarvitse äitiä koko ajan. Siihen asti ei pitäisi olla mitään halvatun pakkomökkeilyjä - mies menköön halutesssan yksin, vaan kolmihenkinen perhe voi viettää lomansa keskenään ja appivanhempia voidaan tavata sitten muuten.
Vaimon pitäisi nyt saada suunsa auki ja sanoa ajatuksensa julki, vaikka siitä ensin seuraisikin närkästystä. Parempi on kertoa asiat heti kuin ensin vuosikymmeniä kerätä kiukkua sisälleen ja katkeroitua. Ehkä se mieskin siitä sisäistäisi, että nyt ei ole homma ihan hanskassa vaan tarttis tehdä jotakin.
Kirjoitus on todella ajankohtainen, mutta käsittely on liian yksipuolinen ja jotenkin luopumispelkoa ilmentävä.
Todellakin, monesti on syytä huomata mielekkään säilyttämisen aika ja osata erotta se vahingollisen elämän säilyttämistaakasta.
Kun parisuhde alkaa vahingoittaa elämäniloa ja ilo alkaa kadota arjesta, on syytä toimia. Ei saa jäädä tuleen makaamaan. Vain sinä kykenet arvioimaan milloin on oikea aika. Kysy itseltäsi yön pimeinä tunteina tai aamun hiljaisina hetkinä, olenko onnellinen. Onko vastauksesi kyllä minä jaksan vai en vaihtaisi tätä aikaa mihinkään muuhun.
Luonnollisesti ero koko prosessina on suuri, muuta palkinto elämän korjaamisesta on kuitenkin mittaamattoman arvokas.
Ei sitä voi rahassa mitata kun saa herätä aamuun mieli täynnä toivoa ja intoa, kun jokainen loma alkaa maistua ja jo työpäivän jälkeinen iltapäivä ja ilta tuntuu vapauttavalta ja rentouttavalta.
Tokihan ero saattaa tuoda joskus helpotuksenkin. Vanhemmat eivät kuitenkaan eroa lapsestaan, joten kasvatusvastuun jakaminen jää molemmille yhä. Eron jälkeen vasta kysytäänkin sitä luottamusta toiseen, kun jaetaan viikonloppuja, lomia, ja ollaan pitkiä aikoja erossa omasta lapsesta. Kasvatusasioista pitäisi kyetä puhumaan eron jälkeenkin. Todennäköisimmin erosta koituisi vain lisää harmia, varsinkin lapsen näkökulmasta. Toivottavasti pariskunta saa asioita keskusteltua.
Itse sanoisin, että moni saattaa olla parisuhteeseen tyytymätön silloin kun ei jaksa/halua/uskalla nähdä omaa itseään ja omaa kriisiään. Silloin ajattelee, että puolisosta eroon pääseminen tekee koko elämän autuaaksi. Varmasti se onkin hyvä ratkaisu joskus mutta omaa itseään ja omia (tiedostamattomiakin) ongelmiaan sillä ei pääse pakoon.
Kliseisesti sanoisin, että rehellinen keskustelu on varmasti paikallaan. Eikö sitä voisi suoraan sanoa, että pelkää lapsen turvallisuuden puolesta?
Jos puolisolla on masennusta, niin kannattaa hakea apua ja olla tukena eikä jättää toista yksin. Niin kai sitä itsekin toisen toivoisi vastaavassa tilanteessa tekevän.
Kirjoittajan olisi syytä miettiä myös onko pelko lapsen turvallisuudesta varmasti perusteltu.Todennäköisesti jäädessään kahden lapsen kanssa hän hoitaa lasta vastuullisesti vaikka kenties seurassasi hän vetäytyisikin vastuusta - mahdollisesti puolisoltaan saamansa negatiivisen palautteen takia. Isäsuhteen rakentumisen kannalta on suotavaa - ei suinkaan traumaattista - että lapsin olisi välillä kahden (tai pääasiallisessa hoitovastuussa) isänsä kanssa. Jos lapsi ei kuitenkaan ole aiemmin ollut erossa äidistään voi kokonainen viikko olla ensialkuun liikaa.
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.