Unikoulu kotona

Pienen lapsen uni ja uniongelmat: miten järjestetään unikoulu kotona?


Vauvan nukkumapaikaksi on Suomessa pitkään suositeltu yksiselitteisesti omaa sänkyä. Itse ajattelen vauvojen ja perheiden olevan niin erilaisia, että kaikkien on etsittävä oma tyylinsä ja nukuttava siellä, missä se parhaiten onnistuu.

Joka tyylissä on plussansa ja miinuksensa: omassa sängyssä nukkuva vauva jää yöllä vaille vanhemman läheisyyttä, perhepedissä nukkuvien vanhempien täytyy järjestää seksinsä toisaalla. Älä nuku vauvan vieressä jos olet ottanut alkoholia tai unilääkkeitä. Muutoin nukkuva vanhempi on vauvalle turvallista uniseuraa. Omaan huoneeseen en laittaisi vielä yöllä heräilevää vauvaa.

Unikoululla tarkoitetaan keinoja, joilla lasta opetetaan nukahtamaan tai nukkumaan yönsä ilman aikuisten apua. Tavoitteena voi olla yösyöttöjen lopettaminen, itsekseen yöllä rauhoittuminen tai omaan sänkyyn nukkumaan siirtyminen. Unikoulua aloittavan vauvan täytyy olla terve. Pelkällä maidolla elävä vauva tarvitsee yöllisiä ruokailuja, jotkut kiinteitä syövätkin vielä yhden ruokailun yössä vuoden ikään asti. Jos haluat pitää unikoulua yöimetyksen lopettamiseksi, älä imetä edes aamuyöllä vaan vasta sitten kun heräätte. Heräämisaika voi valitettavasti olla aluksi kello 5.30, mutta sillä lapselle opetetaan imetyksen kuuluvan päiväaikaan.

Unikoulutekniikoita on monenlaisia

Aiemmin suositeltiin ”huudatus-unikoulua”, jossa lapsen itkuun ei vastata lainkaan, tai vastataan ennalta määritellyn, vähitellen pitenevän ajan kuluttua. Tekniikka voi olla tehokaskin väliaikainen yöitkun vähentäjä, mutta lapsen kehitykselle se on riski. Kun lapsen hätäitku torjutaan, hän kokee tulleensa hylätyksi. Lapsi ei voi ymmärtää miksi päivällä hänen itkuunsa hoivaavasti reagoivat vanhemmat nyt jättävätkin hänet pulaan. Osa vauvoista itkee paniikissa, mahdollisesti uupumuksesta nukahtaen, osa taas oppii nopeasti läksynsä ja vaivuttaa itsensä uneen. Lapset näyttävät nukahtaneen ”helposti”, mutta hinta maksetaan tunne-elämänkehityksessä: paniikkiin mennet lapset muuttuvat usein turvattomiksi, vanhemmissaan kiinni roikkuviksi, kun taas pian oppineet lapset ryhtyvät ”liian pärjääväksi”, aikuista hädän hetkellä torjuviksi. "Huudatus-unikoulussa" lapsi ei opi korvaavia nukahtamisrituaaleja, jolloin ongelmat helposti palaavat turvattomuuden lisääntyessä esim. lapsen oltua sairaana.

Lempeämmissä unikouluissa, kuten suosittelemassani ”tassuhoidossa”, hyödynnetään lapselle pikkuhiljaa kehittyvää kykyä nukahtaa yksin, turvallisten mielikuvien varassa. Ideana on vastata lapsen hätäitkuun aina samalla, rauhoittavalla tavalla ja sitten antaa hänen nukahtaa yksin. Näin lapselle muodostuu vähitellen varmuus siitä, että yksin nukahtaminen on turvallista, mutta hädän hetkellä hän saa tarvitsemaansa apua. ”Tassuhoidon” ohjeet löydät esim. MLL:n nettisivuilta (katso linkki alla).

Muita suositeltavia unikoulutekniikoista ovat ”tuoli-menetelmä”, joka sopii isommallekin lapselle ja ”positiivisten rituaalien menetelmä”. Näistä voit lukea tarkemmin artikkeleista Imeväisen uniongelmat ja Hoivaten höyhensaarille (katso linkit alla).

Valmistaudu itse huolella unikouluun

Lue tarkasti ohjeet ja mieti tilanteita etukäteen. Unikoulua ei pidä aloittaa, elleivät molemmat vanhemmat sitoudu siihen, sillä vanhempien erilainen toimintatapa lisää lapsen ahdistuneisuutta ja voi vaikeuttaa lapsen nukahtamista entisestään. Jos olet yksinhuoltaja, pyydä joku avuksi, vähintään päiväunien ajaksi.

Koska unikoulu on raskasta vanhemmallekin, mieti tarkkaan asennoitumisesi. Muista että sinä olet lapsesi puolella. Kummankin tavoite on sama: saatte turvallisin mielin nukkua yönne. Luota itseesi: Olet rauhassa todennut, että lapsi on tarpeeksi kypsä oppiakseen itsekseen nukahtamaan ja nyt autat häntä oppimaan tämän taidon. Lapsen itku tarkoittaa: ”Mitä tämä on? Olenko turvassa, vaikka nyt toimitaan erilailla kuin ennen? Minua pelottaa!” Kun hoivaat häntä rauhallisesti, saa hän vastauksen: ”Ei ole pelättävää, olet turvassa, voit rauhassa nukahtaa.”

Etukäteen mahdottomalta tuntuva unikoulu kannattaa, kunhan satsaat siihen huolella. Kauniita unia!

Janna Rantala vastaa: Pienen lapsen uni ja uniongelmat, osa 1

 

Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pienen lapsen äiti. Hänellä on laaja työkokemus lasten ja perheiden ongelmista - vauvasta teini-ikäisiin. Hän on toiminut myös aikuispsykiatrina, neuvola- ja koululääkärinä sekä kouluttajana ja Yle TV2 Poinzi-lastenohjelman neuvonantajana.


Lisää aiheesta:

MLL: Kotiunikoulu eli tassuhoito

Imeväisen uniongelmat, kirj. Saarenpää-Heikkilä ja Paavonen 

Hoivaten höyhensaarille, kirj. Saarenpää-Heikkilä ja Paavonen

HUS: Uniongelmat, kirj. Jukka Mäkelä

kommentit

Kiitos!

>ullav Ke, 2011-01-26 13:14

Mihinköhän kasvatukselliseen argumenttiin perustuu väittämä. "perhepedissä nukkuvien vanhempien täytyy järjestää seksinsä toisaalla". Lisäksi nukkuva ihminen on melko tiedoton, ja vaik ei olisi niin...?

>Ye Ti, 2012-01-17 17:27

Tassukoulu ei toiminut ollenkaan meillä, eikä kyllä mikään muukaan konsti.

Iltapuuron jälkeen alkoi järjetön huuto ja itku, joka kesti 45 minuutista 3 tuntiin! Yritettiin kaikki asiantuntijoiden antamat sekä itse keksityt keinot, mutta ei auttanut. Piti mennä viereen (pinnasänky sängyn reunaan kiinni tai neiti sänkyyn viereen) ja hänen piti saada pitää pikkurillistä kiinni kunnes nukahti. Siinä saattoi mennä pieni ikuisuus. Ja kun koitettiin opettaa nukahtamaan itse, niin se itku oli jotain ihan kamalaa. Lapsi huusi niin kovaa, hysteerisesti ja kauan, että oksensi iltapuurot melkein aina sänkyyn. Kerran koitettiin huudatus-unikoulua, jossa lapsen annetaan vaan huutaa kunnes itse rauhoittuu. Lapsi huusi ja huusi ja huusi kunnes vihdoin hiljeni. Ja kun hiljaa kurkkasimme huoneeseen, niin tämä pieni ihminen makasi pinnasängyssään selällään, naama ja kasvot ja sänky oksennuksessa! Silloin pääsi itku sekä minulta että vaimolta. Mitä jos lapsi olisi vetänyt sen oksennuksen henkeen ja tukehtunut siihen!? Siihen loppui kaikki unikoulut. Tätä "riemua" kesti tasan 3v, ja sitten se loppui kuin seinään ja yöt alkoi sujua hyvin.

>Mika Ti, 2012-05-22 09:02

www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/uni/unikoulu/ tästä linkistä aukesi huhtikuussa 2013 tuo unikoulu.
Jossei aukea linkin kautta niin perheet-valikon kautta löytyy myös.

Aiemmin huudatettiin, nyt testataan tätä, kun huudatus unikoulun opit meni nollille kun oltiin pitkään reissussa ja sitten tultiin kipeäksi...
Tsemppiä kaikille. Ottaa aikansa, että alkaa toimia, oli keinot mitkä hyvänsä.

>Naana La, 2013-04-27 20:19

En ihan ymmärrä mll:n unikoulu ohjeita enkä myöskään tätä juttua. Unikoulu on ihan mahdotonta jos lasta ei saa itkettää lainkaan. Vauva 8kk aloittaa itkun välittömästi kun hänet nostetaan sänkyyn. Olen yrittänyt paijata ja hyssytellä häntä kunnes hän rauhoittuu, mutta heti kun silittely loppuu alkaa itku udestaan. Tarkoituksenahan oli että lapsen tulee olla rauhallinen ja hereillä kun silittely loppuu. Tämä ei vaan onnistu meillä. Vauva joko nukahtaa silittelyyn tai jos on hereillä niin silittelyn loputtua itku alkaa uudestaan. Miten voin siis pitää hänelle unikoulua itkettämättä häntä? Kestän kyllä vauvan itkua, mutta tämän jutun mukaan vauva saa traumoja jos itkuun ei heti vastata. Olenko nyt ymmärtänyt ihan väärin?

>Emppu Ma, 2013-11-18 12:34

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä