Lasten kengissä on tärkeää joustavuus ja oikea koko

Terve jalka ei tarvitse tukea. Kuva: stock.xchng, tilfeldig

Suositus hyvistä lasten kengistä on muuttunut muutama vuosi sitten. Enää lapsille ei suositella tukevaa ja jämäkkää kenkää, vaan kevyttä ja taipuisaa, jossa jalan lihakset pääsevät töihin. Terve jalka ei tarvitse tukea.

Lapsen jalka kasvaa nopeasti, joten kenkien sopivuus kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Tutkimuksen mukaan suomalaislapsista 3/4 kulkee liian pienissä kengissä. Pienet kengät aiheuttavat virheitä jalan kasvuun ja askellukseen. Kengän käyntivaraa pitäisi olla kärjessä 12-17mm.

Lapsi ei itse osaa arvioida kengän sopivuutta, sillä lapsen jalka on niin pehmyt, että sopeutuu helposti pieneen kenkään. Myöskään kengännumeroon ei kannata luottaa. Hyvä kotikonsti mitata lapsen jalan oikea koko, on piirtää pahvimalli jalasta. Jalka pitenee päivän aikana mittaansa, joten malli kannattaa piirtää illalla tai iltapäivällä.

Jalkaterapian opettaja Elina Hurtta kertoo, että tärkeintä lapsen kengässä on oikea koko, keveys ja taipuisuus. Kevyet halpistennarit saavat synninpäästön, kunhan koko on oikea. Päiväkotiin ja sisäkengiksi perinteinen jumppatossu on parempi kuin sandaali tai tukeva kenkä.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä