Lastenpsykiatri Janna Rantala: Lasten huoneen sisustaminen

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Lasten huoneen sisustaminen. Kuva: Yle

Kunpa olisin lastenhuoneittemme sisustusta suunnitellessa ottanut huomioon myös lapset. Ei siis ne sovinnaisesti leikkivät ja äidin sisustusvalinnoista riemuitsevat lapset, joita näen alati sisustuslehdissä, vaan todelliset lapsemme. Vahinko on jo tapahtunut ja lasten huoneet sisustettu. Enää voin kääntää virheeni tietoisiksi valinnoiksi. Tervetuloa tutustumaan ihanteellisen lastenhuoneen sisustusvalintoihin!

Sänky on tärkeä vuodevaatteiden ja pehmoeläinten säilytyskaluste. Nukkumaan lapsi haluaa kuitenkin vanhempien huoneeseen, telttaan, lattialle, sohvalle tai kaverin luokse.

Pöytä - tarkoitan siis yhdistetty kiipeilyteline, ponnahduslauta, majan katto ja linnan muuri - on hyvä idea, koska jossain täytyy säilyttää kivet, kepit, juhlista unohtuneet kiemurapillit, kadulta löytyneet karkkipaperit ja keskeneräiset piirustukset. Varsinaiset pöytätason tehtävät tehdään keittiön pöydän ääressä.

Sohva tai nojatuoli sopii mainiosti lastenhuoneeseen kaltaisessamme perheessä, jossa vanhemmat voivat käyttää kaiken aikansa kulkemalla kaksi askelta lapsen edellä kuivaliina oikeassa ja märkäliina vasemmassa kädessään. Tahrojen välttämiseksi koko asunnosta on tietysti poistettu kynät. Ulkoilujen jälkeen pestään kaikki paljaana olleet ihoalueet ja vaihdetaan jokainen hiekalle ja ruoholle alistunut vaatekappale puhtaaseen. Ruokavalioomme ei myöskään nykyisin kuulu mikään värillinen ruoka. Tai tahmea ruoka. Tai juoma.

Verhoile ei ole mitään tarvetta! Lapsi vain vetää viidakkoleikissä verhotangon alas tai kuvioi verhot uudestaan saksilla. Sen sijaan annamme lapsien noudattaa kesäaikaan auringon rytmiä; ylös viimeistään kello 5 aamulla. Ja nukkumaanmeno: mitä se on?

Kirjahylly on kiva idea, koska pidämme repeytyneistä teoksista. Kun sivut on teipattu yhteen kahdesta erillisestä kirjasta, on tarina paljon alkuperäistä mielenkiintoisempi. Piirrosjälkiä lastenkirjoissamme ei ole, koska postimme kynät sohvan oston yhteydessä. Ja ne kivasti hyllylle asetellut koriste-esineet… No, me pidämme sirpaleista!

Matto on erittäin hyödyllinen, etenkin karvalankamalli. Imuriin kilahtelevat iloisesti lankojen välissä piilotelleet pikkulegot, sittenkin sisään kulkeutuneet hiekat ja mummon jo kadonneeksi luultu perintösormus. Jos nälkä yllättää kesken leikkien, voivat lapset kätevästi poimia ruuan murusia matosta. Kuivaksi opetellessa matto imaisee tehokkaasti lirahdukset ja kunto kasvaa mattoa pesulaan viikoittain raahatessa.

Sisustustarrat - mikä mahtava idea! Joka paperikauppa myy tarroja, joilla saa nopeasti seiniin ja huonekaluihin oman näköistä jälkeä äidin vielä nukkuessa. Ai, niitä on erikseen sellaisia tarroja, jotka on tarkoitettu vain sisustukseen? Ja ne siis irtoavat maalia tai tapettia repimättä? Miksei kukaan kertonut tätä meidän lapsille?

Suloiset säilytyslaatikot sopivat hyvin lastenhuoneen sisustukseemme, koska kykenemme nostamaan laatikot tarpeeksi korkealle. Laitamme laatikoihin vain tavaroita, joita ei koskaan tarvitse. Toinen vaihtoehto olisi vaihtaa leikeissä tuhoutuneita laatikoita uusiin joka torstai. Tai kouluttaa lapsemme kunnioittamaan äidin sisustuslaatikoita.

kommentit

Viisaus asuu viimeisessä virkkeessä: pienikin lapsi oppii, mitä saa tehdä ja mitä ei. Meillä ei saa hyppiä pöydillä eikä piirtäminen ole sallittu kuin piirrustuspaperille. Ja kun äidin sisustuslaatikkoon tai isän työvälineisiin koskeminen on ankarasti kielletty, niihin ei sitten olekaan koskettu. Eivätkä lapset mitenkään vaikuta kärsivän elämässään säännöistä huolimatta.

>N.N. Pe, 2013-04-05 20:39

Olen samalla kannalla, en ymmärrä täysin kontrolloimatonta lasten kasvatusta, ei kai se ole lapsellekaan hyväksi? Kyllä paperi on piirämistä varten. Ja jos järjetys ei olekaan täydellinen niin lapselle voi ja mielestäni pitääkin opettaa miten kodissa eletään. Ei se tarkoita mielikuvituksen rajoittamista vaan paremminkin sen haastamista. Ei täysi vapaus kehitä mitään.

>Betteri Ma, 2013-04-08 10:10

Täydellisen rentouttava ja hauska kirjoitus taas! Kiitos! Edelliset kommentoijat lienevät hymynkareen päässä pointista. Yhtä huolestuttavaa kuin vapaa kasvatus on olla ymmärtämättä lasten todellisuutta.

>6 lapsen isä Su, 2013-04-14 20:29

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä