Lastenteatteri antaa aihetta ajatuksille

Lastenteatterissa lapset ja aikuiset ovat tasavertaisia. Kuva: stock.xhng

Horila alkoi tehdä esityksiään lapsille, koska hän halusi kohdata lapset aidosti. Hän halusi näyttelijöiden kohtaavan lapset näyttämöltä käsin ja lasten pääsevän vaikuttamaan tapahtumien kulkuun. Horila toteaa, että hänen esityksissään ei ole ramppia, vaan näyttelijät kuulevat mitä lapset katsomossa puhuvat ja reagoivat siihen.

Horilan uusimmassa Kuka on kaveri -ohjauksessa keskustellaan lapsiyleisön kanssa hyvin filosofisesti siitä, mitä on ystävyys, mitä ystävältä voi vaatia ja millainen on hyvä kaveri. Vuorovaikutteisissa esityksissä Horila on huomannut lapsille olevan tärkeää kokea, että he ovat tasavertaisia aikuisten kanssa. Lapsille on hyvin voimauttavaa nähdä, että he ovatkin yhtäkkiä pääosassa ja saavat päättää.

Kilpailu lasten vapaa-ajasta on kovaa. Ohjaaja Olka Horilan mielestä teatteri voi kilpailla asemastaan lasten mediaympäristössä aitoudella – sillä, että teatterissa on oikeita ihmisiä, jotka voivat vaikuttaa suoraan tunteisiin. Horila haluaa myös uskoa, että jokaisella ihmisellä on loppujen lopuksi ihmisen kaipuu eikä vain teknologian tai digin kaipuu. Teatteri on nimenomaan taidetta ihmiseltä ihmiselle.

Horila on kuitenkin huolissaan siitä, että lapsille tehdään niin vähän taiteellisesti korkeatasoista kulttuuria. Tämän vuoksi lapset tyytyvät kauhean vähään. Lapset ovat helppo yleisö, koska he ovat kaikesta heille suunnatusta tarjonnasta hyvin kiitollisia. Haaste on tekijälle siinä, ettei mene itse sieltä, mistä aita on matalin.

Teatteriohjaaja Olka Horilan mukaan lapset hakevat teatterilta sitä samaa mitä aikuisetkin, eli he haluavat nähdä tarinoita, tulla liikutetuksi ja vaikutetuksi. Teatterilla voi muuttaa sekä maailmaa että yksittäisen ihmisen ajattelua, ja tämä pätee mitä suurimmassa määrin myös lastenteatteriin.

 

Torstaina 1.3. Perheen ajassa juteltiin ohjaaja Olka Horilan kanssa lastenteatterista. Toimittajana Kati Keinonen.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä