Loppuuko tyttöjen lapsuus 128 senttimetriin?

Loppuuko tyttöjen lapsuus 128 senttimetriin. Kuva: stock.xchng, Felibe Madsen

Vaatteiden ostaminen tyttölapsille ei ole helppoa. Jo kaksivuotias tyttö tietää mitä haluaa päälleen laittaa. Äidin valitsemat tummansiniset sukkahousut vaihtuvat päämäärätietoisesti pinkkeihin legginseihin ja timanttikoristeisiin juhlasukkiin. Kolmevuotias prinsessa ei suostu pukemaan päälleen housuja vaan haluaa pukeutua vain pinkkeihin hameisiin ja mekkoihin. Neljävuotiaan balleriina-fiksaatio saa äidin repimään hiuksiaan. Tiesitkö, että vaaleanpunaisen tyllihameen voi pukea myös toppapuvun päälle? 

Prinsessavaiheesta huolimatta aikuinen voi silti vaikuttaa vielä esimerkiksi hameiden väriin ja malliin. Koska vaateliikkeet tarjoavat tuonikäisille muutakin kuin pinkkiä ja glitteriä, voit ostaa vaihtoehtoja myös lapsellesi. Tarhaikäisten vaatteet on onneksi suurimmalta osin suunniteltu niin, että lapsen on mukava leikkiä paljeteista ja röyhelöistä huolimatta. Aamuista vaatetaistelua ei käydä vielä vanhemman ja koko vaateteollisuuden välillä. 

Tyttäreni ohitti yhtäkkiä maagisen 128 senttimetrin pituuskasvurajan. Vielä viime kesänä hän sai temmeltää mukavasti verkkariasussa tai iloisen raidallisessa rantahameessa. Tai sitten siinä iänikuisessa prinsessahameessa, mutta ei enää! Se hauskuus on nyt ohi. 

Napapaitoja ja pantterikuosia

Vaatekaupoissa lapsesi kokoa olevat vaatteet löytyvät seuraavalta osastolta, pissisosastolta. Vaatekauppaketjut ovat päättäneet, että kaikki yli 128 cm pitkät tytöt haluavat näyttää pikkuaikuisilta, esiteineiltä ja pimatsuilta. Osa ekaluokkalaisista tytöistä luokitellaan pituudensa tähden samaan vaatemallistoon teini-ikäisten kanssa. 134-senttimetrisiä vaatteita käyttävän tytön oletetaan seuraavan muotia ja pukeutuvan sen mukaan. 

Tuon kokoinen tyttö haluaa vaateliikkeiden mukaan kulkea napapaidassa, jopa napahuppareita on olemassa! Vaateliikkeet tarjoavat 134 cm -164 cm -osastoillaan myös oikein käteviä paljettilegginsejä ja hihattomia t-paitoja keskellä talvea. En halua ostaa lapselleni strech-farkkuja, jotka ovat jo valmiiksi rikki, en ainakaan talvella. Kouluvaatteeksi mainostetaan minihameita ja pillifarkkuja. Pantterikuosissa löytyy mitä vaan. T-paidan kuuluu olla neonvärinen ja hihojen päättyä kyynärpäähän. En ymmärrä miten talvirukkanen keplotellaan sellaisen hihan päälle. Hello Boys -tekstillä varustettu paita sai minut jättämään ostokset siihen paikkaan ja ryntäämään ulos kaupasta. 

Missä ovat tavalliset perusväriset collegeasut, joissa ei lue mitään? Missä ovat normaalit iloisen väriset t-paidat, jotka ovat tarpeeksi pitkiä sukkahousun vyötärön alle? Miksi toppatakki loppuu lonkkaluiden kohdalle? Mitä alakoululainen tekee nahkatakilla, jota ei saa kiinni ja joka on lyhyempi kuin nuo tarjolla olevat napapaidat?

Teini on syntynyt

Tyttäreni keikistelee peilin edessä. Vaikuttavatko vaatteet hänen käyttäytymiseensä? Hänen ja kymmenen vuotta vanhemman serkkunsa oletetaan pukeutuvan samoihin vaatteisiin. Ekaluokkalaisen tarpeet ja toiveet vaatteiden suhteen ovat varmasti erilaiset kuin yhdeksäsluokkalaisen. 

Mitä tekee äiti, joka ei halua tyttärensä näyttävän pimulta? Mitä vastata kun tyttö itse tokaisee, ettei haluaisi vielä näyttää ihan noin isolta? 

Yli 128 senttimetrin kokoisia vaatteita käyttävät tytöt eivät enää leiki lumikasoissa, peuhaa sisällä, ryömi majoissa tai hypi hyppynarulla. Heidät on puettu niin, että se olisi epämukavaa. Vaatteistaan he voivat myös päätellä, että lapsellinen käytös saattaa olla lapsellista. En tykkää!

kommentit

Hyvä postaus! Olen miettinyt ihan samaa. Ärsyttää kauppojen kaikkitietävyys! Lapseni on 9v ja hän on 143 cm pitkä mutta lapsi vielä! Yritän hillittää hänen aikuistumista. Onneksi asutaan kaukana isoista tavarataloista. Ostetaan aika paljon vaatteita kirpputorilta tai teen nitä itse, esim neulepaitoja ja asusteita. Olen kieltäytynyt katalogeista, nyt mennään niin kuin meitä itsestämme tuntuu eikä jonkun sairaan muotigurun mukaan!

>E:n äiti La, 2013-03-02 10:10

Monessa muussa maassa tilanne ei ole tämä, vaan lasten annetaan olla lapsia. Suomessa taas ihmetellään, että mistä johtuu lasten pikkuaikuistuminen. Niin mistä se johtuu? Ketä syytetään? Vanhempia? Poliitikkoja? Mediaa? Syyttely ei mitään tule ratkaisemaan, vaan pitää keskittyä asian korjaamiseen, ja sitä varten ilmiö pitää ymmärtää. Tässä Anni Alatalon jutussa on ainakin tuotu esiin yksi aivan selkeä epäkohta. Kuinka korjataan? Suomen poliittisessa järjestelmässä valtaa pitää yleinen mielipide, ja sitä ohjaavat hömppäjournalismi, kaupallinen viestintä ja Facebook. Jokaisen pitää nyt ottaa yhteys omaan hömppäjournalistiinsa ja vaatia parannuksia.

>zzzzipuli La, 2013-03-02 12:29

Olen saa mieltä siitä, että jotenkinhan tätä hullutusta pitäisi voida vastustaa. Täytyy kuitenkin pitää tästä hommasta aikuisuus erossa: eiväthän napapaidat ja kireät housut liity aikuisuuteen vaan seksikkyyden korostamiseen, ellen sanoisi omaan ruumiin tyrkyttämiseen ja hyväksynnän hakemiseen sitä kautta. Eihän kaikki ihmiset ala pukeutua sillä lailla minkään ikäisinä! Vaateteollisuus kytkee nämä asiat toisiinsa, siis aikuisuuden ja paljastavan pukeutumisen - ja valitettavasti kai yhä suurempi osa ihmisistä ylipäätään, mutta kyllä minä ainakin haluaisin kasvattaa lapsia siihen, ettei niillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Kaiken ikäiset voivat pukeutua kivasti ja tyylikkäästi tekemättä silti itsestään seksiobjekteja.

Toisin sanoen tässä ei ole kysymys ainoastaan siitä, että annetaan lasten olla lapsia: annetaan kaikenikäisten olla ihmisinä enemmän kuin ruumiinsa muodot. Aikuisen naisen iltapukukin voi olla todella kaunis ja upea ilman että tissit ovat puoliksi esillä ja koko ylävartalo paljaana.

>Isompi aihepiiri La, 2013-03-02 14:41

Missäköhän on se maa, jossa nämä tytöt saavat olla lapsia? Kiinnostaisi kovasti tietää.

>Lisa La, 2013-03-02 16:20

Muutama vuosi sitten kun käytiin silloin 9- vuotiaan tyttäreni kanssa Saksalaisen tavaratalon lastenvaateosastolla, oli ihanaa kun löytyi LASTEN vaatteita! Väittäisin että se että lapsille vaadittaisiin lastenvaatteita ja äänestettäisiin oikeasti jaloilla eli ei ostettaisi näitä napapaitoja olisi se paras konsti. Monet jo äänestävätkin ja tilaavat vaatteet ulkomaisista nettikaupoista...

>Johanna La, 2013-03-02 19:02

Lapsuuden riistäminen on suurinta niissä maissa, joissa näitä lasten halpavaatteita teetetään alaikäisillä lapsilla.

12-vuotias lapsi tekee 14-tuntista työpäivää myrkyllisten kemikaalien parissa eikä pääse kouluun. Siellä lapset eivät saa olla lapsia. Ai niin, se ongelma olikin, että suomalaisvanhempien mielestä lasten tekemät vaatteet eivät ole riittävän hienoja suomalaislapsille: ne ovat vääränvärisiä, niissä on kimalletta ja vääränlaisia kuvia, ne ovat vääränmallisia ja lapsuus loppuu siihen, jos tällaisia vääränlaisia vaatteita vetää ylleen.

Moni köyhä kehitysmaan lapsi olisi onnellinen kun saisi vetää päälleen uuden, ehjän vaatteen!

>Vaatteet riistävät onnellisen lapsuuden Ti, 2013-03-05 14:48

Tarkoittaako se, että jos asita on muualla huonommin, me emme saisi pyrkiä suojelemaan omia lapsiamme?

Bangladeshista tuli dokumentti tyttöjen liian varhaisista avioliitoista ja lastensaannista, joista vapautuksen tarjosi ainakin yhdelle tytölle juuri töihin pääseminen (tekstiili teollisuuteen) - ja bangladesh on yksi ongelmallisimmista vaatteiden valmistusmaista - joten ei ne asia ole yksiselitteisiä.

Kyllä tyttöjä pitäisi kaikkialla saada ja voida suojella liian aikaiselta seksualisoitumiselta.

>Mietin vain Ti, 2013-03-05 15:14

Niin ja eipä minun tuntemissani kehitysmaissa enää kuljeta repaleisissa vaatteissa. Kyllä se köyhyys pääasiassa näkyy muilla tavoin ja lapsityötä usein tehdään nimenomaan omille markkinoille.

Eikä niissä kehitysmaissakaan anneta tyttöjen pukeutua miten sattuu - tarkemmin pukeutumista yleensä vahditaan kuin täällä meillä.

>Mietin vain Ti, 2013-03-05 15:16

Yhdeksänvuotias tyttäreni on 173 cm pitkä. Olemme jo pitkään ostaneet kaikki vaatteet kirpputorilta ja päällysvaatteet naisten urheiluosastolta. Vartaloltaan tyttö on vielä aivan lapsi, hän on vaan tavattoman pitkä, on tullut vanhempiinsa. Kaiken lisäksi tyttö itse vierastaa teinimäisiä vaatteita.

Uskon vaatekauppojen menettävän ostajia sillä, etteivät he tarjoa kyllin pitkille lapsille (ja miksei aikuisillekin) neutraaleja, iloisia ja mukavia vaatteita. Ei pienen tytön elämän tarkoituksena ole yrittää vaikuttaa "seksikkäältä" ja miellyttää jotain hypoteettisia poikia.

>Appelsiina La, 2013-03-02 15:37

Aikuisethan vaateita suunnittelevat, myyvät ja ostavat. Lapsityövoimaa siis lapsia saattaa olla ompeluhommassa, ulkomaillahan vaatteet tehdään nykyisin.

Päättäjien pitää suojella lapsia moisilta vaatteilta kunnes ikää on 15-16 vuotta. Ja sittenkin vielä on löydyttävä oikean vaatteen mallisia vaatteita kaupoista. Vanhemmat tekevät ostopäätökset, napapaidat voi jättää kaupaan. Jos tuote ei tee kauppaansa, sitä ei valmisteta...

Olen törmännyt vuosia tähän ongelmaan nyt 12-vuotiaan erityislapseni kohdalla. Häntä pitää suojella myös vaatevalinnoilla, sillä itse hän tietenkin haluaisi samanlaisia vaatteen kiekaleita, joita kaverit koulussa pitävät. En vain ymmärrä miksi kavereille sellaisia ostetaan, miksi lapsia ja esiteinejä altistetaan seksismille, miksi lapsista koetetaan tehdä aikuisia vaatteilla kun lapsuutta muuten ihannoidaan.

Aikuisilla on peiliin katsomisen paikka.

>Äitiliini La, 2013-03-02 15:51

Itse olen tältä ongelmalta välttynyt, kun minulla on vain poikalapsi. Sen sijaan muistelen omaa nuoruuttani 70-80-lukujen taitteessa, jolloin minua ärsytti, kun en löytänyt kunnollisia kenkiä. Niinpä menin ja ostin jatsarini miesten osastolta ja sillä siisti. Hankin myös ns. peltipaidan, josta tuli suosikkini. Kuka kieltää ostamasta paitoja poikien osastolta? Ei minun sieluni ainakaan kärsinyt mitään vaurioita, vaikka käytin miesten paitoja.

>Oman tien kulkija La, 2013-03-02 19:04

[quote=Kuka kieltää ostamasta paitoja poikien osastolta?[/quote]

Just niin.

Tästäkin "tyttöjen-vaate-gatesta" feministit löytää omaan uskonto-propagandaan hyvin sopivaa "pojat saavat, tyttöjen täytyy" - tyttöjä syrjivää käytäntöä (varmaan patriarkaatin salaliitto taustalla).

Vika on vaatteen ostajan silmässä.

Pakkoko on nähdä T-paita, housut tai collegepaita joko tyttöjen tai poikien vaatteena?

Ja kuka käskee ostamaan niitä riekaleita?

>Aslakki Ti, 2013-03-05 12:43

Missähän kirjoittaja käy kaupassa? Jos käy pissiskaupassa, löytää pissisvaatteita. Ihan tavallisiakin kuteita löytyy kyllä.

>Sappirakko La, 2013-03-02 19:21

Hyvin on löytynyt lasten vaatteita 140cm tytölle. Suurin osa vaatteista on kyllä kirpputoreilta, mutta kyllä olen niitä ihan normaaleista kaupoistakin ostanut. Sekaisin tyttöjen ja poikien osastoilta, liikkeitä H&M:stä Marimekkoon. Eikä ole pahemmin edes ylilyöntejä silmiini sattunut. Taidan kulkea kaupoissa niin keskittyneenä siihen millaista etsin etten edes rekisteröi epäsopivia. Mutta näkemykseni mukaan siis löytyy kyllä kelpo lastenvaatteita ihan normiliikkeistä ilman hirveää rahallista satsaustakin.

>8-vuotiaan äiti La, 2013-03-02 19:29

Meidän 4-vuotias tyttö käyttää nyt kokoa 116 cm ja muutamissa mallistoissa joudumme seuraavaksi siirtymään koululaismallistoon. Tyttö on pitkä ikäisekseen, mutta ei mikään poikkeus. Tämän ikäiset myös tarvitsisivat olkaimellisia kurahousuja sekä helposti puettavia kenkiä, joiden koko loppuu monessa mallistossa 28 tai 30. Näitä jälkimmäisiä saakin sitten metsästää ja melko nopea täytyy myös olla kunkin sesongin hankinnoissa, ettei jää ilman.

>Pitkän äiti La, 2013-03-02 20:08

mulla on samanikäinen ja kokoinen tyttö. varsinkin kengät on hankalia. kaikissa on nauhat ja neljävuotias ei osaa vielä solmia eivätkä suostu päivähoidossa solmimaan.

>Maria La, 2013-03-02 21:37

Yhden pojan ja kolmen tytön äitinä olen niin samaa mieltä alkuperäisen kirjoittajan kanssa. Tytöistä vanhin kohta 16v ja seuraava nyt 7v niin saman näköistä vaatetta on tajolla molemmille! Ja sitten nuorempien lasten vaatteet ovat NIIN kapeita, että kun tämä kohta ekaluokkalainen ei ole "tikku" laiha, pitää vielä ostaa kokoa isommatkin. Nuorimmainen 5v vielä saa lasten vaatteita ja kropaltaankin toisen mallinen. Harmittaa tosi paljon tyttöjen vaatetarjonta!

>mammelix4 Su, 2013-03-03 08:51

Samaa mieltä että Suomessa vaatetarjonta on aivan liian kapeaa.Näkyy markkinamme pienuus ja sisäänostajien keskittyminen. Pikkupojille pelkkiä dinosaurus tai muita mörköprinttjä ja tytöille pissisvaatteita. Onneksi yli 160 cm pojilleon Dressmann ja Jack&Jones...
Hämmästyin suuresti Saksan ja Itävallan reissulla vuosi sitten kun siellä löytyi kaupoissa 0-17 v lapsille vaikka kuinka paljon "klassisia" perusvaatteita (ja vielä yllättävän halvalla Suomen hintatasoon nähden)ja nyt tänä vuonna Italiassa sama juttu.
Ja huom - löytyi myös normaalivartaloiselle aikuiselle naiselle sopivia vaatteita, esim kivoja paitapuseroita ja 25 - 40 e hintaan ja paljon parempi laatu ja mitoitus kuin esim ruotsalaisilla ketjuilla.

>1 tyttö 2 poikaa Su, 2013-03-03 10:20

Mä oon samaa mieltä siitä, että esim. farkut on todella kapeita. Siis oikeasti suurin osa. Sitten, kun löydän tytölle jotain löysempiä, niin ostan niitä muutaman isomman koon varastoon. Meidän tyttö on rakenteeltaan hoikka, mutta jotkut farkut ovat olleet hänellekin tiukkoja. Kyllähän jokainen aikuinenkin tietää kuinka kamalaa on olla kiristävissä vaatteissa. Parhaimmat farkut olen löytänyt poikien osastolta, tyttö ei siitä kärsi, kun en asiaa hänelle mainosta.

>Mirkku Ti, 2013-03-26 20:34

Ei ole moista ongelmaa kun ei ole tytöilläni ollut kiinnostusta H&M:n ja kumppaneiden pissiskuositarjontaan. Niissä liikkeissä pettyy aina, joten olemme lakanneet käymästä.

Meidän hovihankkijoita ovat Tarjoustalo, Prisma, Anttila, urheilu- ja retkeilyliikkeet ja Partiokauppa. Pienet naistenkoot ja jotkut poikien vaatteet menevät kuin häkä.

15- ja 16-vuotiaat tyttäreni muuten rakastavat leikkimistä lumessa, leikkivät Talvisotaa aikuisten siniset raksahaalarit päällä. Sellaista on elämä, kun asuu maalla pusikossa eikä tarvitse todellakaan ajatella, näkeekö joku.

Tyttäreni tietävät, ettei heidän tarvitse esitellä paljaita ruumiinosia kelvatakseen. He ovat hyvin suosittuja reippaita tyttöjä eivätkä vedä puoleensa vääränlaisia poikia saati vääränlaisia vanhoja setiä.

Omin käsin tekemällä saa myös aikaiseksi ihan mitä tahansa. Vaikka Hetalia-rooliasuja.

>Kipa Su, 2013-03-03 10:11

Ihanan raikas kirjoitus!

Tyttäreni tietävät, ettei heidän tarvitse esitellä paljaita ruumiinosia kelvatakseen. He ovat hyvin suosittuja reippaita tyttöjä eivätkä vedä puoleensa vääränlaisia poikia saati vääränlaisia vanhoja setiä.

Tässä äiti, jollaista ihailen.Uskaltaa kasvattaa lapsensa terveellä tavalla oikeanlaiseen arvomaailmaan.

>Raikas To, 2013-04-18 15:27

On huolet maailmassa vähissä, jos tästäkin asiasta jaksetaan valittaa.

>Minja Su, 2013-03-03 10:37

Jutun kirjoittaja ei ilmeisesti ole huomannut, että lastenvaatteita saa muualtakin kuin H&M:stä. Esim. Marimekolla löytyy hyvin lasten senttikokoja 128cm jälkeenkin ja yhtään napapaitaa tai pantterikuosia en ole havainnut siellä.

Ai niin mutta nehän on kalliimpia kuin H&M lumput. Ei väliä vaikka kestäisivät isältä pojalle mutta kun paita ei saa maksaa kymppiä enempää niin sitten ostetaan mieluummin se yhden pesun kestävä H&M napapaita pantterikuosilla.

Kuluttajan laiskuus ja pihiys on se suurin ongelma, koska vaatevalmistajat tarjoavat juuri sitä mille on eniten kysyntää. Tarjonta muodostuu kysynnän mukaan, sitä ei päätä poliitikot sen enempää kuin "sairaat muotigurutkaan".

>Hämmästyttää kummastuttaa Su, 2013-03-03 12:27

Kävin muuten viime viikolla Sellon Marimekossa, ja kaikki tyttöjen mekot, päättyivät sinne 120 cm. Marimekon vaatteet ovat kivoja, mutta vaikka kestävät isältä pojalle, niitä ei raaski kovin montaa t-paitaa kasvavalle ostaa. Eikä niitäkän Suomessa tehdä :) Mielestäni ei ole kuluttajien laiskuutta ja pihiyttä sekään, että tarjolla ei ole isommille lapsille kuin noita pissisvaatteita, tai niitä saa etsimällä etsiä. Ylipäätänsä en osta lapsenlapsilleni vaatteita, jotka eivät sovi ikään. Yritän aina ostaa paidatkin ilman mitään ylimäärisiä kuvia.

>Marja Su, 2013-03-03 15:42

Mulla on 9-vuotias tytär joka käyttää kokoa 146-154 koska on pitkä. Prisman, Citymarketin ja Robinhoodin sekä Seppälän vaatekoot loppuvat lähestulkoon kaikki kokoon 128. Marimekkoa en osta koska sen kuosit eivät mielestäni ole kauniita.

>Petra Ti, 2013-03-05 08:30

Ainakin Sellossa ja Kampissa olevasta Du Pareil Au Meme -lastenvaatekaupasta saa ihania lastenvaatteja aina 160cm asti!

>Meikkis Ti, 2013-03-05 13:42

Tähän sanon nyt vain, että perkele, koulupuvut käyttöön!

>Patrik Sandberg Su, 2013-03-03 12:51

Hyvä artikkeli ja asiaa edelleen vaikka tästä usein kirjoitetaan. Kauppojen vastaushan on että sitä myydään mitä kysytään. Toisaalta ei tarvitse paljon nettiä surffailla kun löytää niitä pieniä, myös paljon kotimaisia, lastenvaatemerkkejä joilla on muuta kuin normiprintit ja -värit. Urheiluliikkeissä ja lastenvaateliikkeissä löytyy myös pitkille "lapsellisia" vaatteita, ei useinkaan ketju- eikä halpisvaatemmerkeiltä. Usein hinta on korkeampi mutta niin on laatukin! Itse ompelevana tätä ongelmaa ei myöskään ole, kurssejakin on kansalaisopistot pullollaan jos itse tekeminen kiinnostaa.

Ongelma voi olla myös toisen suuntainen. Esikoiseni on pienikokoinen ikäisekseen, Puuha-Pete, dinosaurus ja kaivuri-ikä on ohitettu mutta niin vaan hänen kokoisissa vaatteissaan niitä vilisee..

>E Su, 2013-03-03 15:32

Olen täysin samaa mieltä aloittajan ja lastenlasteni vanhempien kanssa siitä, ettei yli 128 -senttisselle tytölle löydy kunnollisia käyttövaatteita ketjuliikkeistä. Erityisesti tämä on pistänyt silmään asioidessani niissä lasten kanssa parina viimeisenä vuonna. Jo pienemmille on tarjolla napapaitoja ja pikku aikuisten vaattita. Lapset ovat 8-12 -vuotiaita, emmekä halua pukea heitä pissiksi tai tyrkylle.

Täytyy lisäksi todeta, että sama koskee aikuisten vaatteita varttuneemmalle väelle. Työelämää ajatellen ei löydy fiksuja vaatteita, vaan avonaisia, läpinäkyviä nuorten aikuisten bilevaatteita ja muotikenkiä!

Pitäisikö perustaa "vastarintaliike", että saadaan kauppoihin kunnon tavaraa?

>isoäiti Ti, 2013-03-05 08:21

Omat tyttäret ovat jo aikuisia ja heillä on tyttäriä, jotka he pukevat asiallisesti,käytännöllisesti ja samalla myös nätisti, ilman että lapset näyttäisivät pikkuteineiltä tai aikuismuodin mallinukeilta. Se miten olemme kasvattaneet omat lapsemme, näkyy parhaiten lastenlapsissamme, myös tämäm asian yhteydessä. Anni Alatalon näkemykset lasten vaatettamisesta ja muodista tiistain aamuteeveessä olivat erittäin hyvät. Kiitos.

>3 tyttären iskä Ti, 2013-03-05 08:13

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä