Seuraa oman lapsesi kasvua kasvuseula.fi:ssä

Nettivinkki: Kasvuseula.fi:ssä voi seurata itse lapsensa kasvua. Kuva: Yle Oloti

Kasvukäyristä viis? Nyt kun parjatut mutta tarpeelliset lasten kasvukäyrät on saatu uudistettua, odotetaan niiden saapumista koko perusterveydenhuollon käyttöön. Halukkaat vanhemmat voivat hyödyntää uusia kasvukäyriä saman tien.

Kasvuseula.fi on uusi kotimainen palvelu, joka tarjoaa analysoitua ja luotettavaa tietoa oman lapsen kasvusta ja kasvun mahdollisista poikkeamista. Tiedot lapsen painon ja pituuden kehityksestä syötetään lapsen omalle tilille, joka analysoi tietoja ja kertoo, milloin lapsen kasvukehitys edellyttää asiantuntijan arviota ja siihen perustuvia jatkotoimenpiteitä.

VTT:n kehittämän palvelun käyttö on maksutonta, analyysin saaminen lapsen kasvutiedoista vaatii vain kirjautumista palveluun.

Työkalun avulla lapsen kasvun poikkeamat voidaan löytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Valmiita diagnooseja Kasvuseula ei kuitenkaan tarjoa, vaan sen tarkoitus on ohjata jatkotutkimuksiin lapset, jotka eivät kasva uusien kasvukäyrien mukaisesti.

Vuoden 2014 alussa lanseerattu palvelu on uudenlainen omahoidon palvelu myös kansainvälisesti: tähän asti vastaava tieto on ollut vain asiantuntijoiden ulottuvilla.

Kasvuseula on osa uutta terveystiliä

Kasvuseula-työkalu perustuu Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmän uudistamiin suomalaisiin kasvukäyriin ja tutkimuksen tausta-aineistoon. Uudet käyrät on laadittu yli 70 000 suomalaislasta kattavasta aineistosta vuosina 2010 - 2011 ja ne vastaavat paremmin nykyisten suomalaisten lasten kasvua. Aiemmin käytössä olleet, vuonna 1986 julkaistut kasvukäyrät perustuvat lähes 50 vuotta vanhoihin mittatietoihin

Kasvuseulasta on apua poikkeavan kasvun varhaisessa havaitsemisessa kun uusiin kasvukäyriin ja -seuloihin ollaan perusterveydenhuollossa vasta siirtymässä.

Kasvuseula on kytketty osaksi Taltioni-palvelua, joka on kuluttajien käyttöön tarkoitettu tietoturvallinen terveystili. Tilille voi tallentaa omia tai lastensa terveystietoja, kuten kasvu-, rokotus- ja lääkitystietoja ja hyödyntää niitä erilaisissa sovelluksissa.

Taltioni-tilille karttuvat terveystiedot ovat lapsen käytettävissä myös tämän aikuistuttua.

Kasvuseula.fi on vanhempien käyttöön tarkoitettu nettipalvelu. Kuva: Kasvuseula.fiLähde: VTT: Kasvuseula.fi

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä