Saako teini tatuoinnin?

Saako teini tatuoinnin. Kuva: stock. xchng, Scott Snyde.

Tatuointi on ikuinen. Se on usein merkki jostakin itselle tärkeästä asiasta, ajankohdasta tai tunteesta. Yhä useampi nuori haluaa tatuoinnin kertomaan jotakin itsestään tai vaikka idolistaan, mutta kaiken rehellisyyden nimissä; onhan se myös tämän ajan hip ja pop. Kun teini-ikäinen haluaa tatuoinnin, vanhempi joutuu miettimään myös lapsensa tulevaisuutta luvan antaessaan. Ja kuinka perustella kieltävä vastaus, jos vanhemmalla itsellään on tatuointi?

Anna-Leena Nordmanin, 41,  vartalosta löytyy monta erilaista tatuointia, mutta kohta 15-vuotiaalle tyttärelleen Ronjalle ei lupaa tatuoinnin saamiseen Anna-Leenalta heru. Anna-Leena itse otti ensimmäisen tatuointinsa, pienen onnea tuovan norsun, vasta aikuisena.

- Alle 18-vuotias ei meidän perheessä tatuointia ota. Perustelen sen puhtaasti sillä, että siihen ikään asti minä voin vaikuttaa lasteni tekemisiin. Ei ole minusta hyvä ajatus ottaa lapsena kuvaa, joka pysyy iholla lopun elämää, Anna-Leena pohtii.

Anna-Leenalle on selkeää, että Ronjan täytettyä 18 hänellä ei ole Ronjan päätöksiin laillista sananvaltaa. Anna-Leena onkin yrittänyt teroittaa kaikille lapsilleen, että he miettisivät tarkkaan myös aikuisena tatuoinnin ottoa. - Tatuointi pysyy ja siksi kuva pitää ottaa oikeista syistä, Anna-Leena painottaa.

- Tiedän myös, että nuoren naisen iho muuttaa muotoaan hurjasti aina parikymppiseksi asti. Tatuointi voi muuttua sotkuiseksi tai muuttaa muotoaan rajusti.

On ollut aikoja jolloin Ronja on ollut jopa tatuointeja vastaan ja ilmoittanut, ettei koskaan ota yhtään kuvaa ihoonsa. - Ehkä se on teinin halua provosoida ja olla erilainen kuin omat vanhemmat, Anna-Leena naurahtaa.

Anna-Leena harrastaa vakavasti tatuointeja ja hänen miehensä on tatuoija, joten tatuoinnit ja tatuoiminen ovat tämän perheen ruokapöydässä arkisia puheenaiheita.

- Ronja on suunnitellut omaa tatuointiaan pitkään, Anna-Leena muistelee. Anna-Leenan äänessä kuultaa ylpeys hänen kertoessaan tyttärensä suunnittelemasta nuorallatanssijakuvasta.

 - Uskon, että jossakin vaiheessa Ronja ottaa tatuoinnin. Kun se aika koittaa, olisin otettu jos hän haluaisi keskustella valitsemastaan kuvasta myös kanssani. Silloin voisin myös taata, että  Ronja on varma valitsemastaan kuvasta, Anna-Leena mietiskelee tulevaisuutta.

Saako teini tatuoinnin. Kuva: stock.xchng, Karen Andrews.

 Äiti ja teini miettivät oikeaa tatuointia usein yhdessä

Jokainen perhe on erilainen, ja vanhempien näkemyserot teini-ikäisten tatuoinneista vaihtelevat laajalla skaalalla. Yksi äiti ei hyväksy edes hennatatuointia, ja jonkun toisen isä antaa luvan useaankin tatuointiin.

- Mä oon aika rento mutsi, Anina Aalto, 38, toteaa hymyillen kertoessaan teini-ikäisen tyttärensä tatuointihaaveesta. - Miksi en antaisi hänen ottaa tatuointia, eihän Oona ole enää 13.

Anina otti oman tatuointinsa, kun hänen tyttärensä oli kaksivuotias. Inspiraationlähteenä oli Pamela Anderssonin tatuointi, eikä hän ole katunut päätöstään päivääkään. Koska Anina on kantanut käsivartensa ympärillä tatuointia melkein koko Oonan elämän ajan, on tatuoinneista Aallon perheessä puhuttu jo moneen kertaan.

- Oona kyseli jo pienenä, että saako tatuoinnin. Vastasin, että sitten kun olet aikuinen.

Viime vuonna Oona kysyi äidiltään, saisiko ottaa tatuoinnin ihan oikeasti ja silloin Anina teki päätöksen, että hänen tyttärensä olisi siihen valmis.

- Oona saa itse maksaa tatuointinsa, se on ainoa ehto jonka olen asettanut, Anina pamauttaa ja nauraa, mutta vakavoituu sitten. - Ehkä kaikki 16-vuotiaat eivät ole valmiita tatuoinnin ottamiseen, mutta tiedän, että meidän Oona on poikkeuksellisen vastuullinen päättämään loppuelämän vaikuttavasta valinnasta. Kyllähän Oona on jo melkein aikuinen.

Mutta on Aninalla muitakin ehtoja tyttärensä tatuoinnin suhteen.

- Poikaystävän nimeä en antaisi Oonan tatuoida. Mutta pientä kaunista tatuointia ranteeseen tai olkaan en vastusta, Anina sanoo napakasti.

- Tatuointi on nykyajan koriste, eikä mikään merimiesten juttu. Omat vanhempani olivat melko tiukkoja esimerkiksi poikien pitkän tukan suhteen ja koko sukumme kauhisteli, kun otin oman tatuointini. Minä haluan olla äiti, jonka kanssa asioista voi keskustella, ja joka sallii asioita ajan henkeä mukaillen

- Oona on puhunut pienestä tähdestä niskassa tai hartiassa, samaan tyyliin kuin poptähti Rihannalla on.

Tähti on Aninastakin hyvä ajatus, mutta hän on kehottanut Oonaa miettimään, haluaako kantaa Rihannan merkkiä vielä 50-vuotiaanakin.

- Ajattele, jos minulla lukisi selässä Dingo! Anina naurahtaa. Hänen mielestään Oonan pitää valita joku oma juttu, joka merkitsee juuri hänelle jotakin. - Ja on Oona sitä miettinytkin keskustelumme jälkeen.

Anina ja Oona ovat keskustelleet myös tatuoinnin vaikutuksista Oonan tulevaisuuteen.  Anina painottaa, että tatuointia hankkiessa kannattaa pitää mielessä myös tulevaisuuden työpaikka.

- En usko koko käsivarren peittävät tatuoinnit ovat soveliaat esimerkiksi sairaanhoitajalle. Eli Kyllä minulla on tyttäreni tatuoinnin koosta ja paikasta oma mielipide, jota Oonan on syytä kuunnella, Anina napauttaa.

Saako teini tatuoinnin. Kuva: stock.xchng, Jan Ellerbrock.

Ei ilman vanhempien suostumusta

Tatuointi on nykyään melkein yhtä tavallinen juttu kuin korvakorut, mutta todella harva tatuointiliike tekee tatuointeja alle 18-vuotiaalle ilman vanhempien suostumusta. Useissa liikkeissä siitä kieltäydytään, vaikka teini olisi vanhempiensa kanssa.

En tunne tatuoijaa, joka suostuisi tekemän alaikäiselle tatuoinnin ilman vanhemman lupaa, ja tiedän vain muutaman, joka hyvin vastahakoisesti on tehnyt tatuoinnin huoltajan suostumuksella,  Anna-Leena Nordman miettii.

Suomessa ei kuitenkaan ole lakia joka kieltäisi tatuoinnin tekemisen alaikäisille, joten 18 vuoden ikäraja on tatuointiliikkeelle vain suositus. 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä