Suihkutissit vaikeuttavat imetystä

Suihkutissit vaikeuttavat imetystä. Kuva:stock.xchng, T.Rolf.

Suihkutisseistä puhutaan, kun imetettäessä maitoa suihkuaa rinnoista kovalla paineella.

Käsite suihkutissit on monelle aivan uusi. Usein imetyksen ongelmista keskusteltaessa puhutaan maidon vähäisestä määrästä. Imetyksen tuki ry:n vertaistuen mukaan suihkutissiongelma on kuitenkin yleinen, mutta jää helposti vaille asiallista tukea ja ohjausta. Synnytyssairaalassa tai neuvolassa ei ongelmaa aina tunnisteta. 

- Suomessa tuntuu olevan nälkävuosien perintönä ahdistus siitä, että lapseni kuolee nälkään sylissäni. Tämä on suomalaisten äitien kipu, jota ei esimerkiksi muissa pohjoismaissa pelätä, kertoo Imetyksen tuki ry:n vertaistukikoordinaattori Liisa Ansio. 

- Tästä viitekehyksestä käsin meidän voi olla vaikeaa puhua ongelmasta, jossa vauva lähes tukehtuu maitoon.

Äidit saattavatkin kokea häpeää suihkutisseistään, varsinkin jos tuttujen tai ystävien kohtalona on liian vähäinen maidontuotanto. Suihkutissit eivät automaattisesti tarkoita sitä, että maidontulo olisi runsasta.

Paineella tuleva maito vääristää vauvan imuotteen ja aiheuttaa mahanvaivoja 

Vauvan kannalta äidin suihkutissit saattavat olla hankalat. 

- Vauvan suu on pieni ja jos maitoa tulee sinne suihkuamalla, se voi konkreettisesti valua ulos korvista ja nenästä, Liisa Ansio kertoo. 

Suihkuavista rinnoista syövät vauvat alkavat usein nipistää ikenillä nänniä kapeammaksi, jolloin imuote on väärä ja imetys tuskallista äidille. Rinta ei myöskään aina tyhjene kunnolla, mistä voi seurata tiehyttukoksia tai jopa rintatulehdus. 

- Kapea imuote on vauvan keino hallita maitotulvaa. Hyvässä imuotteessahan nänni on syvällä vauvan suussa ja koko suu on hyvin auki. Imuote korjaantuu usein, kun suihkun saa aisoihin, Ansio muistuttaa. 

Toinen suihkutisseistä koituva tavallinen ongelma on vauvan levottomuus rinnalla ja syötön jälkeen. Vauva saa vatsanväänteitä maitosuihkusta, koska maito menee vatsaan kovalla paineella. Monet suihkutissiongelmasta kärsivät äidit saattavat luulla, että vauva itkee imetyksen jälkeen, koska hänelle jää nälkä, vaikka oikeasti vauva on kylläinen ja maidon tulo on riittävää. 

- Pulauttelu laajoissa kaarissa on myös tavallinen oire. Kyse ei kuitenkaan ole kyse refluksista, Ansio kertoo. 

Ansio mukaan harvinaisempi suihkutisseistä aiheutuva ongelma on, että vauva saa vain niin sanottua etumaitoa, joka tarkoittaa maitoa, joka on ollut varastossa rinnassa ennen imetystä. Etumaidossa rasva on tarttunut maitotiehyiden reunamiin kiinni ja näin ollen maito on vähärasvaista, vaikka sisältääkin tärkeät sokerit ja proteiinit. Rasvaton maito ei sido sokereita ja aiheuttaa näin ollen vauvalle vatsanväänteitä.

- Etumaito on todella makeaa, ja vauvat tykkäävät juoda sitä janojuomaksi. Jos vauva juo mahansa täyteen vain suihkuna tulevaa vähärasvaisempaa etumaitoa, saattaa kasvu joillakin vauvoilla hidastua, Ansio sanoo. 

Ratkaisuna imetysasento tai lypsäminen 

Helpottaakseen suihkutissien tuomia imetysongelmia äiti voi antaa heruvan maidon suihkuta vaikka froteepyyhkeeseen ennen imetystä. 

- Harsoliina ei siinä useinkaan riitä, koska maitoa voi tulla paljon ja kovalla paineella. Kun suihkuaminen loppuu, on rinta tyhjempi ja syöttäminen helpompaa, Liisa Ansio kertoo. 

Toimiva apukeino on oikean imetysasennon löytäminen.

- Äiti voi esimerkiksi imettää puoli-istuvassa asennossa niin, että vauva on pystyasennossa äidin rinnan päällä. Silloin vauva tavallaan imee rinnasta ylämäkeen. Asento auttaa yksinkertaisesti siksi, että painovoima estää maitoa suihkuamasta. Tämä asento on vauvalle hyvin luonnollinen tapa imeä, Ansio huomauttaa. 

Äidit voivat kokeilla myös imettämistä samasta rinnasta useampaan kertaan, jolloin rinta on tyhjempi ja imettäminen suihkuavasta tissitä helpompaa.

- Näin toimittaessa rinta tuottaa pikkuhiljaa vähemmän maitoa. Yleensähän äideille neuvotaan vaihtamaan rintaa joka imetyksellä tai jopa imettämään molemmista rinnoista saman imetyskerran aikana, mutta suihkutissien kanssa se ei ole aina oikea tapa, Ansio kertoo. 

Hyvä ratkaisu suihkutissien taltuttamiseen on maidon lypsäminen ja se kannattaa tehdä käsin ennen imetystä. Vaikka kaupoissa on tarjolla erilaisia rintapumppuja, ei pumppu välttämättä ole oikea väline tyhjentämään rintoja silloin, kun kyseessä on suihkutissit. Pumppua käytettäessä maidon määrä helposti lisääntyy ja rinnat suihkuavat entistä enemmän. Lopulta saatetaan päätyä maitotulvaan. 

- Äiti voi tehdä myös niin sanotus totaalityhjennyksen jonain päivänä. Totaalityhjennyksen jälkeen imetetään pari tuntia ensin yhdestä tissistä ja sitten pari tuntia toisesta. Jos totaalityhjennys ei ensimmäisellä kerralla auta, sen voi uusia muutaman päivän päästä, Ansio neuvoo. 

Myös maidon määrää vähentäviä yrttejä voi koettaa. Piparminttu on tunnettu ja turvallinen maidonmäärää vähentävä yritti, mutta myös salvialla ja persiljalla on sama vaikutus.

- Yrttien käyttö vaatii maidon määrän seuraamista, jotta ei käy niin, että maitoa ei enää tulekaan tarpeeksi, Ansio muistuttaa. 

Joillakin äideillä suihkutissiongelma korjaantuu itsestään, kun vauva on parikuinen ja maidon määrä vakiintuu. Silloin äidit voivat huolestua maidon loppumisesta, kun se ei enää herukaan suihkuamalla. Maito ei kuitenkaan lopu, jos imettää tasaisesti, vaan sen määrä vakiintuu kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. 

Mistä löytää apua? 

Imetysongelmiin voi hakea apua neuvolasta tai oman paikkakunnan imetyspoliklinikalta. Myös imetyksentukiryhmistä, imetystukipuhelimesta, Maitolaiturilta tai Facebookin imetystukiryhmistä voi kysyä apua ongelmiin. 

- Vertaistuesta saa vinkkejä siitä, mitä toiset samassa tilanteessa olevat äidit ovat ongelmaansa kokeilleet ja miten keinot ovat toimineet heille, Liisa Ansio Imetyksentuki ry:stä kiteyttää. 

Ansio painottaa, että imetys on aina äidin ja lapsen välinen asia. Jokaisen äidin ja vauvan on etsittävä yhdessä toimiva imetystapa, mutta apua ja vinkkejä kannattaa etsiä. Itseään kuunnellen on hyvä edetä.

kommentit

Makuuasennossa imettäminen on myös hyvä niksi. Kun vauva kasvaa, se pärjää myös paremmin äidin suihkuavien rintojen kanssa. Hankalinta on ensimmäisten viikkojen puljaaminen kun lapsen imuotekin on usein vielä haussa ja itse ei jaksaisi väsyneenä yhtään ylimääräistä säätämistä. Imetin itse samasta rinnasta 3-4 kertaa peräkkäin ennen rinnan vaihtamista. Se osoittautui parhaimmaksi keinoksi tasata maidon tuloa ja suihkua. Jos maitoa tulee runsaasti, luovuttamistakin kannattaa harkita. Äidinmaito on aarre sitä tarvitseville. Ajan kanssa, imetyksen edetessä suihkuaminen onneksi usein alkaa helpottaa ja sen kanssa pärjää kyllä.
Tsemppiä kaikille saman haasteen kanssa painiville!

>Suihkutissit La, 2014-01-25 16:21

"Suihkutissit"? Kuka on taman termin takana? Kuulostaa melkein silta kuin YLE:n toimittajien kielenkaytto alkaa muistuttaa iltapaivalehtien sellaista...

>Daalia La, 2014-01-25 18:56

Suihkutissit on ihan normaali imetykseen liittyvä termi, eikä varmasti tämän toimittajan oma keksintö. Käytämme termiä myös työpaikallani kotikuntani neuvolassa. Daalia ei ehkä ole koskaan törmännyt termin ja se tuntuu siksi "julkealta"? Imetys niinkin synnytys tai raskaus sisältää paljon sanoja jotka liittyvät ruumiiseen ja elimiin, eikä siitä saa kohua tai "seksiä" mitenkään.

>laina Su, 2014-01-26 18:13

Voi kun tämä kaikki tieto olisi tullut jo 6kk sitten. Neuvolasta en paljonkaan apua saanu suihkutissieni kanssa. Ja sana suihkutissi on juuri oikea kuvaamaan suihkua joka nänneistäni lähti, noin kahdeksan eri tiehyttä suihkutti maitoa sellaisella paineella että maito lensi metrin päähän tisseistä. Itse myös imetin 2 kertaa peräkkäin samasta tissistä. Tämä vaiva aiheutti kylläsen että kun vauvan masu oli pipi ainoa lohtu tuntui löytyvän ylläri ylläri myös rinnalta. Sitten sitä takamaitoa imettiin ja imettiin jolloin rinnat saivat taas käskyn tuottaa enemmän maitoa ja niin kierre oli jälleen valmis.. Uskon, että osa yölevottomuudesta jota meillä on edelleen ja paljon, johtuu siitä että vauva oppi kipuisten alkukuukausin aikana huononoille tavoille syödä öisin ja mahakivuista johtuen nukkumaan oppiminen jäi kesken. Näin jälkikäteen ajateltuna olisin varmasti päässyt paljon helpommalla siirtymällä korvikkeeseen, mutta kärsitään nyt loppuun saakka kun kerran aloitettiin ;)

>suihku Ti, 2014-01-28 21:27

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä