Vanhemmat keplottelevat lapsen kesäloman mahdollisimman pitkäksi

Peukut pystyyn, että saan loman heinäkuuhun! Kuva: stock.xchng, Jenny Rollo.

Kesän tietää olevan tulossa kun päiväkodista tulee lomakysely. Lasten kesäloma pitää ilmoittaa hoitopaikkaan usein kauan ennen kuin siitä on mahdollisuus sopia työpaikalla.

"Peukut pystyyn, että saan taas loman heinäkuuhun!"

"Pätkätyöläisille nämä loma-ajat ovat ihan painajaista. Jotta saisi säästettyä päivähoitomaksuissa, pitäisi meidän kaupungissamme olla lomalla 8 viikkoa, ja tämä pitäisi tietää jo maaliskuussa. Eli siitä rangaistaan, ettei tiedä etukäteen, ovatko vanhemmat kesällä työttömänä, töissä vai lomalla töistä. Ja usein meille pätkätyöläisille, jotka joutuvat jo neljän viikon lomankin vuoksi ottamaan myös palkatonta vapaata, olisivat nuo helpotukset päivähoitomaksuun hyvin arvokkaita. Tasan ei käy..."

Päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmat pohtivat, kuinka oman kesäloman saa sovitettua samaan aikaan kun lapsen päiväkoti tai hoitotäti on lomalla. Monet vanhemmat vieroksuvat lapsen viemistä varahoitoon. Vieras ympäristö ja tuntematon, alati vaihtuva henkilökunta saattavat pelottaa lasta. Toisaalta henkilökunnankin on lomailtava ja varahoito on kuitenkin järjestetty, mikä on sinänsä jo hienoa.

"Hoitopaikan muutokset ovat hurjia juttuja taaperoikäisille. Oma lomani ei kuitenkaan ole yhtä pitkä kuin päiväkodin loma, joten isovanhempien hoitoapua tarvitaan parin viikon verran."

Loman venytys on taitolaji

Jos vanhemmalla on lyhyt kesäloma, joudutaan ehkä luopumaan koko perheen yhteisestä lomasta. Kun toinen puolisoista pitää loman ensin ja siirtää sitten vuoron toiselle, saa lapsen loman venytettyä pidemmäksi. Tarvitseeko perhe myös yhteistä lomaa?

"Me vanhemmat lomailemme eriaikaan, jotta tulevalla ekaluokkalaisella olisi kotona aina joku aikuinen, mutta pari viikkoa on onneksi myös perheen yhteistä lomaa."

"Mökkeilemme paljon, käymme sukulaisissa ja rentoudumme ja nautimme kesästä yhdessä koko perheenä. Meillä on kolme alle kouluikäistä lasta ja lapset eivät ole riesa vaan rikkaus!"

"Me vietämme koko kesäloman matkustelemassa ulkomailla koko perhe."

Lasten kesäloma. Kuva: Stock.xchng.

Entä yksinhuoltajat, lesket, yrittäjät, kesätyöläiset tai vanhemmat, joista toisella ei ehkä opiskelujen tai työpaikan vaihdon takia ole lomaa kesällä laisinkaan. Miten he saavat venytettyä lomansa yhteiskunnan mukaan hyväksyttävälle pituudelle? Eivät mitenkään, ainakaan ilman sukulaisten tai ystävien apua.

"Yksinhuoltajalle niin kesä kuin muutkin koulujen loma-ajat ovat haaste, sillä omaa lomaa ei ole alkuunkaan riittävän paljon, vaikka haluaisikin viettää enemmän aikaa lasten kanssa. Pitkä loma on ehdottomasti tarpeellinen lapselle. Jos minä pienituloisena yksinhuoltajana pystyn järjestämään lapselle 8 viikkoa lomaa, niin luulisi sen onnistuvan pariskunniltakin."

"Muistan katkerana, miten päiväkodissa nuristiin, kun pojalla oli tasan se 4 viikkoa lomaa. Niin, koska minullakin oli vain se 4 viikkoa. Kenellä työssäkäyvällä yh-äidillä on enemmän lomaa? Entä pätkätyöläiset? Joskus yhteiskunta syyllistää niitä, joilla on jo valmiiksi rankinta."

Toiseksi paras vaihtoehto kesälomaseuraksi ovat isovanhemmat. Monet lapset viedään nykyäänkin "maalle mummolaan" kesäloman ajaksi.

"Lapselle on tärkeää saada viettää aikaa molempien vanhempiensa kanssa ja lomailla päivähoidosta. Emme halunneet lasta heinäkuussa päivystävään päiväkotiin, mutta kummallakin vanhemmalla lomat menee työpaikan sääntöjen mukaan niin, ettemme saaneet heinäkuuta kokonaan itse vapaaksi, joten osan heinäkuusta lapsi viettää isovanhempien luona."

"Mielestäni lapsen on tärkeää saada viettää pitkä kesäloma päiväkodista, mutta koska yli neljän viikon loma on vaikea käytännössä järjestää, niin lapsi lomailee osan ajasta isovanhempien kanssa."

Kun päiväkodit sulkeutuvat kesäksi…Kuva: stock.xchng, Diane Groves.

Lapsen kanssa vai ilman?

Olotilan Lasten kesäloma –kyselyyn vastasi melkein 300 vanhempaa. Useimpien vanhempien mielestä lapset tarvitsevat pitkän kesäloman päivähoidon vastapainoksi. Vanhempien kertomuksista selvisi, että jos lapsi viettää kesänsä hoidossa, on siihen usein pätevä syy, kuten työn kausiluontoisuus.

Vain kymmenen prosenttia Olotilan kyselyyn vastanneista vanhemmista aikoo viettää lomaa ilman lasta. Suurin syy on  lapsen kaksi kotia; vanhempi saa lomaa lapsesta vaikka ei välttämättä edes sitä haluaisi, sillä toinenkin vanhempi haluaa viettää lomaansa lapsen kanssa. 

"Olen ammatiltani puutarhuri ja luonnollisesti kaikki kesät töissä. Lapsi on kesällä hoidossa. Saan aina sääliviä ja vihaisia katseita päiväkodista, kun ilmoitan ettei lapsella ole lomaa kesällä. Kukaan ei kuitenkaan tunnu ymmärtävän sitä, että lapseni on poissa päivähoidosta tammi- ja helmikuun eli pojallani on lomaa kaksi kuukautta vuodessa!"

"Lasten äiti haluaa viettää lomaa lastemme kanssa, vaikka huoltajuus on minulla. Hän lähti kävelemään perheestämme lasten ollessa taaperoikäisiä, ja nyt kun he molemmat ovat menossa esikouluun syksyllä, 'äitiys' näyttäisi maistuvan taas. Olen kuitenkin lasten itsensä takia antanut heidän mennä äidin kanssa mummolaan kesälomalle. Minulla on silloin ' omaa lomaa'', vaikka en haluaisi. Osaisinpa nauttia lomasta ilman lapsia."

"Lapsi viettää lomaa myös isällään, enkä todellakaan aio tuntea siitä huonoa omaatuntoa, vaan nautin avioeron tuomasta hyvästä puolesta. Minulla on jopa kaksi viikkoa aikaa kesällä pitää huolta vain minusta, ottaa rennosti ja laiskotella ilman lasta."

Suurin osa vanhemmista viettää lapsensa kanssa kesälomansa ja yhteinen loma on tärkeää niin lapselle kuin aikuisellekin. 

"Meidän uraäitikovisten kuuluisi olla sitä mieltä, että meidän ei tarvitse muuttua vain siksi, että olemme saaneet lapsen, mutta minä olen muuttunut ja parempaan suuntaan. Vietän mieluiten kaikki mahdolliset vapaat hetket lapseni kanssa, ja meillä on ihan oikeasti kivaa yhdessä."

"Äiti jäi töistä vuorotteluvapaalle ollakseen koko kesän lasten kanssa."

"On se kuulkaa mulle äitinä aivan valtavan supermegatärkeää, että minä saan viettää aikaa lapseni kanssa. Teen ihan tavallista virka-aikatyötä ilman kohtuuttomia määriä työmatkoja, ja silti on lasta ikävä tavallisen työpäivänkin aikana."

"Myös lapsella on oikeus lomaan!"

Lainaukset on otettu Olotilan Lasten kesälomat -kyselyn tuloksista.

kommentit

No eipä tarvi kotiäitinä tuommoisiakaan miettiä.

>Kotona 20 vuotta Ma, 2013-06-17 08:38

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä