Pihaleikit kunniaan ja lapset liikkeelle

Lasten liikkuminen. Lapset liikkuvat liian vähän. Kuva: Stock.xchng

Me sosiaalistamme lapset nykyisin istuvaan elämäntapaan. Yli puolet lapsista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän.

Nuori Suomi ry. julkaisi viime vuoden lopulla raportin, jossa pohdittiin keinoja, millä vähän liikkuvat lapset ja nuoret saataisiin liikkeelle. Raportista käy ilmi, että vanhemmilla on päävastuu lasten liikkumisesta. Vanhemmille pitäisi viestittää, että lasten liikkuminen ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys, vaan lasten ajasta ja mielenkiinnosta kilpailee moni muukin asia.

Jo äitiyspakkaukseen voisi lisätä pallon ja tietopaketin liikunnan merkityksestä lapsen kehitykseen. Uusimpien suositusten mukaan yhtämittainen paikallaan olo pitäisi rajoittaa kahteen tuntiin, samoin ruutuaika.

Nuoren Suomen kehitysjohtaja Jukka Karvinen on ollut mukana raportin työryhmässä ja sanoo, että lasten elämästä on tullut liian ikäluokkakeskeistä ja ohjattua – esimerkiksi eri-ikäisten lasten yhteiset pihaleikit ovat vähentyneet.

- Aikuiset onnistuvat monesti karkottamaan ilon lasten toiminnasta, joten olisi hyvä jos lapset saisivat enemmän vapaata omaa leikkiaikaa tai liikunta-aikaa, jolloin he voisivat itse päättää mitä tekevät ja minkälaisilla säännöillä. Näin lapset saavat tärkeitä osallisuuden kokemuksia, sanoo Karvinen.

Uhkaako istuva elämäntapa tulevien sukupolvien terveyttä ja hyvinvointia? Merkit ovat jo nyt näkyvissä armeijaan menevien nuorten miesten ja naisten keskuudessa.

- Nuoret ovat paljon huonommassa kunnossa kuin 80-luvulla. He juoksevat esimerkiksi kierroksen vähemmän Cooperin testissä, toteaa Jukka Karvinen.

Hän toivookin, että nyt viimeistää hälytyskellot alkaisivat soida ja asialle tehtäisiin jotain.

Karvisen mukaan vanhempien pitäisi todella herätä siihen, että arkiliikuntamme on vähentynyt huomattavasti. Lisäksi eri tahojen - neuvolan, päiväkodin, koulun ja yhdistysten yhteistyömahdollisuuksia pitäisi lisätä ja liikkumiseen kiinnittää huomiota.

Kouluissa on ollut monia projekteja, joissa on kehitetty välituntitoimintaa. Turussa on muun muassa saatu hyviä kokemuksia siitä, että isommat koululaiset järjestävät pienemmille liikuntaleikkejä. Tämä hyödyttää kaikkia - yhteisöllisyys kasvaa ja kaikki saavat osallistua.

Urheiluseuroissa puolestaan pitäisi entistä enemmän luoda mahdollisuuksia vain harrastaa - ilman kilpaurheilun painetta. Kaupunkisuunnittelussa pitäisi ottaa huomioon lähiliikuntapaikkojen kehittäminen. Lapsi liikkuu huomattavasti enemmän ja monipuolisemmin  leikkipuistossa kuin urheilukentällä.

Perheen aika lähetettiin Rautatientorin jääpuistosta. Tiina Lundbergin johdolla keskusteltiin lasten ja nuorten liikunnasta. Keskustelemassa olivat Nuoren Suomen kehitysjohtaja Jukka Karvinen sekä tuleva liikunnanopettaja Johanna Kallio. Kuuntele koko keskustelu.

Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa joka torstai klo 14.03 alkaen.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä