Lasten vaikeat kysymykset

Lasten vaikeat kysymykset. Kuva: Stock.xchng

Lasten vaikeat kysymykset pistävät monen vanhemman harmaat aivosolut tiukalle. Kysymystulva on tiettyinä ikäkausina lähes jatkuvaa, ja vanhempaa alkaa jo tympiä - mitäs siinä kyselet?

Moni aikuinen sanoo, että kuolemaan, syntymään ja seksiin liittyvät kysymykset ovat pahimpia. Näistä aihepiireistä on vaikea puhua, sillä ne ovat aiemmin olleet tabuja. Meillä ei ehkä vieläkään ole olemassa kulttuuria puhua niistä.

Kun viisivuotias kysyy, että miten ne vauvasiemenet oikein menevät äidin masuun, niin vanhempi on taatusti hetken hiljaa. Mitä siihen sitten vastaisi? Kun äiti ja isä tykkää toisistaan tosi paljon ja halaa oikein kovaa, mutta joskus lääkäritkin voi auttaa. Kelpaako tämä vastaus? Yksi hyvä keino on se, että pelaa itselleen aikaa.

- Aikuinen voi ottaa aikalisän ja sanoa lapselle, että äidin tai mummin täytyy nyt vähän miettiä, koska se on niin vaikea kysymys, mutta vastaan sinulle varmasti hetken päästä, näin vinkkaa lastenpsykologi ja lasten psykoterapeutti Marja Schulman.

Myöhemmin voi palata aiheeseen vaikkapa kirjojen tai netin avulla. Eikä sekään haittaa vaikka sanoisi lapselle, että nyt en tiedä, mutta kysytäänpä vaikka mummilta. Vanhemman ei tarvitse esittää lapsen silmissä kaiken tietävää auktoriteettia.

- Tärkeämpää on luoda kyselevä ja salliva ilmapiiri.

Lasten kysymyksiin kannattaa aina vastata edes jotain. Pienenkin lapsen kanssa pitäisi yrittää puhua tasa-arvoisesti ja lasta arvostaen, sillä se vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi itsetuntoon.

- On todella surullista, jos vanhempi ei pysty nauttimaan hetkistä, jolloin hän avoimesti tutustuu lapsen kanssa maailman ihmeisiin, koska siinä oppii lapsen ajattelutapaa, harmittelee Schulman.

On suuri rikkaus, jos osaa heittäytyä juttusille lapsen kanssa täysin avoimesti.

Perheen ajassa puhuttiin lasten vaikeista kysymyksistä. Tiina Lundbergin vieraana oli lastenpsykologi ja lasten psykoterapeutti Marja Schulman. Kuuntele juttu.

Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa joka tirstai klo 14.03

 

 

kommentit

Seksiin liittyvät kysymykset ovat hankalia, mutta mielestäni lapselle ei pitäisi valehdella sanomalla "en tiedä, mutta kysytäänpä vaikka mummilta". Lapsi nimittäin huomaa valehtelun. Ainakin itse sen lapsena huomasin ja tajusin että aikuiset ovat epäluotettavia. Kyllä lapselle voi puhua seksistä "lapsen kielellä", ei tietenkään pidä alkaa luennoimaan anatomiasta tms.

Kuolemasta voitaisiin puhua paljon suorempaan. Hyvänen aika, sehän on todellisuutta joka on elämässä koko ajan läsnä! Aikuisten oma kuolemanpelko ja kuvitelma ettei lapsi mitään ymmärrä eikä kestä, "kun on niin pieni", estää puhumisen. Kuolema on kulttuurissamme edelleen tabu, toisin kuin esim. Aasiassa.

>Sam Pe, 2011-03-04 12:54

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä