Lastenpsykiatri Janna Rantala: Diiva

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Diiva. Kuva: stock.xchng, foxiq

Perheessämme asuu Diiva. Se on muille perheenjäsenille joskus hieman raskasta.

Kerronpa hieman Diivan päivästä.

Aamulla hän herää väsyneenä ja kiukkuisena. Hän on edellisenä iltana taas kukkunut, kun piti nukkua. Vaikka asiasta on puhuttu niin monta kertaa: jos et nuku tarpeeksi, olet huomenna ihan väsynyt ja kiukkuinen, eikä se ole kivaa…

Ja nyt Diivaa sitten väsyttää. Ja kiukuttaa. Mutta se ei tietenkään ole Diivan syy. Kai te nyt käsitätte, että hänellä oli illalla niin paljon tekemistä, ettei millään malttanut nukahtaa.

Onneksi on alamaisia, joihin purkaa kiukkuaan. Diiva aloittaa sähisemisellä ja perheen muiden jäsenten sättimisellä. Hän ei jousta! Nyt tehdään niin kuin väsynyt Diiva haluaa! Aamupalan on oltava pöydässä just eikä kohta. Vain Diivan valitsemat vaatteet kelpaavat. Ja niiden on mentävä päälle ensi yrittämällä!

Aamupäivän mittaan Diiva hieman rauhoittuu, kun saa keskittyä omiin höpötyksiinsä ja touhuihinsa. Alamaiset saattavat luulla hälytystilan olevan ohi. Se on vakava virhe, jota Diiva ei hyväksy. Kesken perheen jäsenten arkisten askareiden Diiva vahvistaa valta-asemaansa äkillisellä komentelulla. Ei! Väärin! Et saa! Ei käy!

Diiva ei toistuvista maanitteluista huolimatta lähde ulos leikkimään, jos ulkona on hänen mielestään liian kylmää tai kuumaa tai märkää tai kuivaa tai tylsää. Lähes aina on. Sisälläkään Diivalle ei löydy sopivaa tekemistä muiden perheenjäsenten lukuisista ehdotuksista. Ei hän halua lukea tai piirtää tai muovailla tai tulla mukaan leikkiin!

Jos Diiva johonkin tekemiseen suostuukin, on hän ainoa, joka osaa tehdä tekemisen oikein. Muiden tavat ovat liian sotkuisia, liian hitaita, liian nopeita tai ihan vaan liian vääriä. Diiva näyttää mallia. Diiva tietää miten on paras. Kun muut yrittävät, Diiva tuhahtelee ja syöksyy keskeyttämään. Ei noin! Äh! Katso nyt mitä teit! Ei sitä noin tehdä!

Kun ilta saapuu, on Diiva aivan uupunut. Koko päivän hän on joutunut komentelemaan ja vahtimaan alamaisiaan. Vähemmästäkin väsähtää. Vaan Diivapa ei malta mennä nukkumaan. Pitäisi vielä katsoa sähköpostit ja se uusi sarja ja pyykitkin on levittämättä…

Koettakaa kestää, Diivan alamaiset. Diiva vain elää lastensa myötä uudelleen omaa uhmaikäänsä. Kyllä hän siitä vielä tokenee.

 

 

kommentit

Meilläkin asuu tuollainen diiva=D! En vain koskaan ole ajatellut, että siinä eläää uusiksi omaa uhmaikäänsä. On siis toiveita, että se menee ohi. Onkohan sillä merkitystä, että on sitä sukupolvea, jolla ei saanut uhmaikää olla...?!? Mutta kiitos, enää en koe olevani kummajainen=D!

>AIVAN MAHTAVAA La, 2013-02-16 09:11

Auts, osui ja upposi. Onneksi tämä onkin uhmaikää ja liian vähää unta. Helpottaa.

>Kiukku La, 2013-02-16 18:14

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä