Kyselyikäiset lapset: elämäni tietovisailun kilpailijana

Kyselyikäiset lapset: elämänäi tietovisailun kilpailijana. Kuva: Joonas Reijonen

Perheemme elämä on kuin jatkuvaa tietovisaa. Minä ja mies olemme kilpailijoiden penkillä. Kolme väsymätöntä kysymyksenlaatija-juontaja-tuomaria pommittaa meitä laajasti inhimillistä tietoamme mittaavilla kysymyksillä. Tenttaajilla ei ole selkeää käsitystä vuorottelusta, vaan jokainen kysymys aloitetaan silloin kuin se juolahtaa mieleen. Olipa edellinen vastaus tai kysymys kesken kenellä tahansa tai ei.

Tietokilpailu käynnistyy koska vain, riippumatta siitä onko kilpailija pesemässä hampaitaan, toinen jalka oven välissä töihin lähdössä, puhelimessa tai nukkumassa klo 5.48. Tai etenkin silloin.

Kysymysten aihepiirit vaihtelevat. Kullakin tuomarilla on omat erityiskiinnostuksen alueensa.

Esikoistuomari: dinosaurukset.

Jos triceratops ja sauroposeidon taistelee, niin kumpi kuolee ensin? Miten niin? Mikä dinosaurus sä olisit? Et voi olla kun ne on vaan poikia!

Keskituomari: filosofia, etenkin eksistentiaaliset kysymykset.

Miksi autoja on olemassa? Miksi kissoja on olemassa? Miksi kiviä on olemassa?

Kuopustuomari: elämää suuremmat kyllä- tai ei- kysymykset.

Onko ruuaksi makakoonia?

Kilpailun säännöt ovat selkeät: Tuomarilla on ylin (mieli)valta vastauksen hyväksymiseen tai hylkäykseen. Kiireessä annettu tai puolihuolimattomasti mutistu vastaus hylätään välittömästi. Hylätystä vastauksesta seuraa kysymyksen kovaääninen toistaminen kilpailijan tökkimisellä tai nykimisellä höystettynä. Useammasta peräkkäisestä hylätystä vastauksesta tai kilpailijan selvästä ärtymyksestä seuraa pahastumista ja riitaa. Makaroni-kysymykseen hyväksytään vain myöntävä vastaus.

Aluksi me urheat ja lastemme tiedonjanoon ihastuneet kilpailijat yritimme antaa mahdollisimman tarkkoja vastuksia. Oikeita vastauksia. Se oli vakava virhe, joka pitkitti tietokilpailua loputtomasti.

Kysymys: Jos triceratops ja sauroposeidon taistelee, niin kumpi kuolee ensin? Vastaus: Itse asiassa, ne eivät voi taistella, koska sauroposeidon eli jurakaudella ja triceratops vasta paljon myöhemmin liitukaudella.

Kysymys: Miksi autoja on olemassa? Vastaus: Ennen ei ollutkaan, vaan ihmiset kulkivat hevosilla. Sitten Herra Ford, muuan amerikkalainen mies, keksi vuonna ...

Kysymys: Onko ruuaksi makakoonia? Vastaus: No tänään ei ole, kun välillä on tärkeä syödä perunaa, siitä saa hyviä ravintoaineita.

Tuomareiden kirkuvat HYLÄTTY VASTAUS -reaktiot kiirivät kodissamme taajaan. Tekniikkamme ei selvästikään toiminut. Taktiikkapalaverin ja erityisen stressaavan kyselykauden jälkeen otimme käyttöön uuden vastaustekniikan: Lopeta-Toi-Alkuunsa -tiuskaisun.

Kysymys: Jos triceratops ja sauroposeidon taistelee, niin kumpi kuolee ensin? Vastaus: En minä tiedä, kato kirjasta!

Kysymys: Miksi autoja on olemassa? Vastaus: En tiedä, nyt syömään siitä!

Kysymys: Onko ruuaksi ma.. Vastaus: EI! EI ole! Me emme syö joka päivä makaronia!

Voi meitä onnettomia kilpailijoita ja kysymyksenlaatija-juontaja-tuomareita. Saahan lapsi kysellä, miten sitä muuten oppii. Ja saahan aikuinen hermostua, miten siitä muuten jaksaa. Olisimme vain halunneet vastata niin, että tietokilpailun aihepiiri ja kesto eivät ylittäisi kilpailijan sietokykyä.

Sitten tärppäsi. Kehitimme ovelan vastaustekniikan, jossa varsinaisen kysymyksen oletetaan olevan vain keino saada kilpailijalta vastaus johonkin vielä oleellisempaan kysymykseen. Kun vastasimme peiteltyyn kysymykseen, auvoisa rauha palasi jo muutaman kysymyksen jälkeen.

Kysymys: Jos triceratops ja sauroposeidon taistelee, niin kumpi kuolee ensin? Oletus: Tuomari ei niinkään halua vastausta, vaan saada ihailua omasta laajasta tietämyksestään. Vastaus: No enpä tosiaan tiedä. Kumpikohan voittaisi? Mitä luulet?

Kysymys: Miksi autoja on olemassa? Oletus: Tuomari ei ole kiinnostunut tässä iässä auton valmistuksen historiasta, vaan haluaa hahmottaa omaa paikkaansa maailmassa. Vastaus: No siksi, että sä voisit ajella auton kyydissä mummolaan (halaus).

Kysymys: Onko ruu..? Oletus: Tuomari ei välttämättä halua syödä joka päivä makaronia, vaan varmistua kilpailijan rakkaudesta oltuaan hänestä erossa työpäivän ajan. Vastaus: Täällä on tarjolla pusuja ja haleja ja kutitusta (Tuomari kaapataan riemuisasti syliin ennen kysymyksen loppuun saattamista).

Nykyisin pärjäämme miehen kanssa kilpailussa oikein hyvin. Ja hyvin pärjäämisellä tarkoitan sitä, että muutaman kysymyksen jälkeen voimme siirtyä asiasta eteenpäin. Kuten lueskelemaan dino-kirjaa, leikkimään pikkuautoilla tai keittelemään makaronia.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä