Lastenpsykiatri Janna Rantala: Maailman toiseksi kehittävin lelu

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Maailman toiseksi kehittävin lelu. Kuva: stock.xs

Lasteni leluista käytetyimmät ovat nippu värikkäitä huiveja. En alun perin ostanut niitä lasten leikkeihin, vaan kuvittelen tuovani huiveilla aistikasta vaihtelua arkipukeutumiseeni. Turhaan. Mutta huiveista on aistikasta vaihtelua arkileikkiin!

Ihan vauvoina lapseni kuolasivat ja rutistelivat huiveja. Tai minä hulmutin niitä heidän päälleen: mikä riemukas kirkuna! Huivien alle saattoi piilottaa esineitä. Missä helistin on? Missä? Siellä! Sinä löysit! Hienoa!

Nyt lapseni ovat täystaitoisia mielikuvitusleikkien leikkijöitä. Äidin ideoita ei enää tarvita, korkeintaan saan armosta osallistua leikkiin. Näin sujuu leikin täyteinen viikko.

Maanantaina merirosvot seilaavat sohvalla. Päähän on sidottu huivit oikeaoppisesti niskasolmulla. Tähystäjällä on tyhjä talouspaperirulla kaukoputkena.

Tiistaina ninjoilla on syntymäpäiväkutsut. Huivit on sidottu pään ja kasvojen ympäri. Lahjat on paketoitu huiveihin.

Keskiviikkona prinsessat ja ritarit ratsastavat. Laukka-askeleella hyppiessä selkään viitoiksi sidotut huivit liehuvat upeasti.

Torstaina eläintarhassa nukutaan päiväunia. Eläintenhoitaja peittelee kunkin eläimen hellästi huivilla.

Perjantaina ravintolassa kokataan. Huiveja kuluu rätteinä, esiliinoina, pöytäliinoina ja servietteinä. Jälkiruuaksi tarjoillaan huiveista valmistettua värikästä kiisseliä.

Lauantaina hienot rouvat lähtevät kaupungille. Huivit on aistikkaasti kiedottu kaulaan. Asua täydentävät äidin kengät, korut ja käsilaukut. Kaupungilla mennään huivikauppaan.

Sunnuntaina sukelletaan mereen kalojen kanssa leikkimään. Huivilla pyydystetään paha kala, joka uhkaa syödä kivat pikkukalat. Huiviin on hyvä kuivata riehuessa oikeastikin kastunut tukka.

Minusta on harhaanjohtavaa mainostaa kehittävänä lelua, joka sanoo ”kukkuu” kun painat punaisesta napista. Mitä se kehittää? Mikä muu maailmassa toimii siten? Minusta kehittävänä – leikkiä, luovuutta, mielikuvitusta, tunteiden säätelyä, sosiaalista sopeutumista kehittävänä – pitäisi mainostaa leluja, joilla on vaihteleva käyttötarkoitus.

Leluja, joita lapsia saa muokata sen hetkisen leikkinsä mukaan.

kommentit

Ja höpö höpö. Jos tytötkin leikkisivät palloilla eikä huiveilla, naisautoilijoiden törttöilyt olisivat paljon vähempänä.

>oynho Ti, 2013-02-12 08:30

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä