Mitä on perhevalmennus?
Isä tukee makuuasennossa olevaa äitiä kainaloista, tämä taas puhaltelee huulet töttöröllä ja yrittää luoda mielikuvaa syntyvästä vauvasta.
Toinen mielikuva on kotoinen suomalainen valmennusryhmä, jossa kaikki osallistujat yrittävät vajota syvemmälle tuoleihinsa ja tuijottavat kengänkärkiään, kun lepertelevällä äänellä puhuva ohjaaja yrittää saada aikaan keskustelua parisuhteen muutoksista raskausaikana. Tunnelma on h y v i n vaivaantunut.
Mitä perhevalmennus sitten on sitten tänä päivänä? Mitä vanhemmat siitä saavat?
Moniammatillinen perhevalmennus on lakisääteistä ja sitä tulisi tarjota perheille. Kehittämistyö on kuitenkin monissa kunnissa kesken, ja mallit ovat moninaisia. Onneksi kunnissa kuitenkin ajatellaan, että perhevalmennuksessa annettava varhainen tuki on erittäin merkityksellistä perheen tulevaa elämää ajatellen.
Helsingissä on kehitetty viiden vuoden ajan 4+4-mallia. Neljä ensimmäistä perhevalmennuksen tapaamiskertaa ajoittuu aikaan ennen vauvan syntymää ja loput neljä vauvan syntymän jälkeen.
Ennen vauvan syntymää keskitytään vauvan tulemiseen - herätellään mielikuvia vauvasta. Seksuaalisuudesta ja parisuhteen muutoksista puhutaan myös. Kolmannella tapaamiskerralla valmistaudutaan synnytykseen ja neljännellä kerralla vieraillaan synnytyssairaalassa.
Parin kuukauden ikäisen vauvan vanhemmat kutsutaan jälkiryhmiin leikkipuistoihin. Näissä ryhmissä perheet saavat itse vaikuttaa teemoihin. Uni- ja päivärytmi on erittäin suosittu aihepiiri, vuorovaikutus vanhemman ja lapsen välillä kiinnostaa myös monia - ryhmissä opetellaan loruja ja leikkejä; sitä, mitä vauvan kanssa voi harrastaa. Muita usein toistuvia teemoja ovat muun muassa puheenkehitys, hammashuolto ja päivähoito. Kaiken kaikkiaan tarkoituksena on nostaa perheiden ajatukset ja toiveet keskiöön.
Projektipäällikkö Ulla Lindqvist Helsingin kaupungin sosiaaliviraston Tukevasti alkuun, vahvasti kasvuun -hankkeesta sanoo, että tärkeintä, mitä vanhempi voi saada perhevalmennuksesta, on siteet muihin oman alueen vanhempiin. Vertaistuki on entistä tärkeämpää, sillä mummot ja muut sukulaiset asuvat usein kauempana. Samassa elämäntilanteessa oleva aikuinen ymmärtää parhaiten siinä vaiheessa kun univelka painaa, vauva kitisee ja parisuhdekin saattaa tuntua taakalta. Vertaisryhmässä on myös hyvä peilata omaa elämäänsä. Kaikki painiskelevat melkein samojen pulmien äärellä.
Ulla Lindqvist oli Tiina Lundbergin haastateltavana Perheen ajassa. Kuuntele juttu:
Vertaisryhmäohjaaja toivoo että vanhemmat osaisivat ottaa rennosti
Helsingissä on koulutettu kymmenen vertaisryhmäohjaajaa vetämään perhevalmennusryhmiä työparina yhdessä ammattilaisen kanssa, jotta vanhempien ääni tulisi entistä paremmin kuuluviin.
Yksi ohjaajista on Sisko Lahtinen, jolla on lapsia kolmelta vuosikymmeneltä: 80-, 90-, ja 2000-luvuilta.
Sisko kertoo, että äitiys on muuttunut sitten 80-luvun monimutkaisemmaksi.
- Äitiyteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Hyvää on toisaalta se, että isät osallistuvat enemmän, ja isyys on tullut yhtä tärkeäksi äitiyden rinnalle.
80- ja 90-luvuilla ei perhevalmennusta ollut ja synnytysvalmennuskin oli vähän niin ja näin. Itse Sisko kävi perhevalmennuksen kolmannen lapsen kohdalla, sillä lapsi hänen miehensä ensimmäinen. Hyvät kokemukset perhevalmennuksesta saivat Siskon lähtemään vertaisryhmäohjaajakoulutukseen.
- En ole siellä ammattilaisena, opettajana tai asiantuntijana vaan olen tukena, henkisenä olkapäänä. Jokainen äiti ja isä on oman lapsensa asiantuntija, vaikka joskus joku ohje saattaa suustani lipashtaakin.
Vauvan syntyminen perheeseen on iso asia. Yksi elämän suurista harhaluuloista on se, että vauvan synnyttyä elämäänsä voi jatkaa entiseen tahtiin ja tyyliin. Sisko Lahtinen toteaa, että elämän radikaali muuttuminen tulee yllätyksenä kaikille esikoisen saaneille.
- Illanvietot kavereiden kanssa vähenevät, samoin teatteri- ja elokuvaillat. Yhteinen aika puolison kanssa jää vähille ja niin edelleen. Toisaalta pitäisi oppia nauttimaan siitä, mitä tulee näiden tilalle. Lapsi ottaa paljon, mutta myös antaa paljon.
Sisko Lahtinen varoittelee myös liian tiedon haalimisesta ennen vauvan syntymää.
- Ei kannata lukea liikaa, koska oma lapsi on yksilö ja persoona. Sitten kun vauva on syntynyt näkee, miten hänen kanssaan on parasta toimia.
Sisko Lahtinen myös kehottaa vanhempia ottamaan rennosti ja hupsuttelemaan vauvan kanssa.
-Lasten kanssa saa olla ihan hauskaa!
Sisko Lahtinen oli Tiina Lundbergin haastateltavana Perheen aika -radio-ohjelmassa.
Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa torstaisin klo 14 jälkeen.
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 0
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 0
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.