Perheen aika: Lapsen kokemus jää suomalaisessa päivähoidossa varjoon

Lapsen kokemus jää suomalaisessa päivähoidossa varjoon. Kuva: stock.xchng

No, poikani oppi kävelemään ja penkassa istuskelut jäivät siihen. Muuten saan kyllä olla yksi niistä onnekkaista, jotka voivat luottaa, että lapsella on päiväkodissa turvallista olla ja ennen kaikkea mukavaa. Ryhmäkoko on pieni ja tarhantädit mukavia. Leikkiympäristö voisi olla virikkeellisempi, mutta onneksi hoitajat jaksavat leikkiä lasten kanssa ja järjestävät kaikenlaista kivaa aktiviteettia puitteista huolimatta.

Suuri osa alle kouluikäisistä suomalaislapsista viettää päivänsä päiväkodissa.

Päiväkodissa vietetyt vuodet ovat myös elämän tärkeimpiä. Varhaiskasvatuksen ja lasten leikkikulttuurin asiantuntija Marjatta Kalliala tuulettaa uudessa kirjassaan Lapsuus hoidossa? käsityksiä pienten lasten päiväkotielämästä ja varhaispedagogiikasta Suomessa.

Pienten lasten kokopäiväinen päivähoito on Kallialan mielestä aina kompromissi. Se voi olla riittävän hyvä, mikäli päiväkodin asiat ovat kunnossa. Tällä hetkellä päivähoidon laatu vaihtelee kunnittain ja päiväkodeittain kuitenkin tavattoman ja luvattoman paljon.

Kallialan mukaan lapsen kokemus jää suomalaisessa päivähoidossa varjoon. Yksi syy tähän on se, että päivähoitojärjestelmää on rakennettu ja ylläpidetty ensisijaisesti aikuisten tarpeita ja toiveita ajatellen. Kalliala haluaakin kiinnittää erityistä huomiota siihen, mitä aikuisten ratkaisuista lapsille käytännössä seuraa.

Kalliala kehottaakin vanhempia vaatimaan hyvää hoitoa. On oikeus kysyä, millaista liikuntakasvatusta täällä järjestetään, miten ja millaisia satuja lapsille luetaan. On turha pelätä, että asianmukainen kyseleminen nostaisi vanhemman jollakin tavalla "hankalan vanhemman" asemaan tai että lapsia ryhdyttäisiin sorsimaan tai hoitamaan jotenkin huonommin.

Kalliala kehottaa myös päiväkotien henkilökuntaa valppauteen. Kaikkiin vanhempien vaatimuksiin ei tarvitse suostua. Henkilökunnan olisi syytä suhtautua varauksella uusiin työtehtäviin ja pitää mielessä, kuinka paljon ne vievät pois päätehtävältä eli lasten hoidolta ja lasten kanssa leikkimiseltä.

Perheen ajassa tarkasteltiin kriittisesti muun muassa päiväkodin aikuisten koulutusvaatimuksia ja työnjakoa, päiväkotien arkisia käytäntöjä sekä leikki- ja oppimisympäristöjä. Kalliala kertoo myös mitä on monipuolinen varhaiskasvatus. Toimittajana Kati Keinonen. Kuuntele juttu:

 

kommentit

Viisasta puhetta. Olen aiemminkin kuunnellut Kallialaa, ja hän tietää, mistä puhuu.

Valitettavasti tämäkin aihe varmaan vaietaan kuoliaaksi, niin tärkeä kuin se onkin.

Miksi niin tärkeän asian kuin päivähoidon laatueroista ei tämän enempää puhuta julkisuudessa? Ei pitäisi olla tabu korjata asioita siellä, missä on korjaamista.

Pois kiistely siitä, onko päivähoito hyvä vai paha, ja keskitetään voimat tason parantamiseen siellä, missä kaikilla työntekijöillä ei ole tarpeeksi osaamista.

>viisasta Ti, 2012-02-28 14:57

Ainahan voi vaatia, jospa ruvettaisiin myös maksamaan kunnon palkkaa...?

>tuuli To, 2012-03-01 00:48

pystyykö joku ökyrikas valitsee...ei me muut. hyvä kun saa jostain jonkun mestan...ite opiskelen lähihoitsux...

>tässä maailmassa To, 2012-03-01 08:23

Kaikki, mikä koskee Suomessa naista tai naisten tekemisiä, on tabu!
Nainen on pyhä kaikkitietävä ja kaikkiosaava yliviisas olio, joka ei tee mitään väärin ja on tietenkin suomalaista miestä tuhat kertaa parempi kaikessa.
Mutta, kun maahan ilmestyy vieraan kulttuurin oppimaton miestyperys, niin naisemme korottaa hänet myös kasvatusasioissa lähes kuninkaalliseen asemaan! Meillä on enää muutama haukuttu perussuomalainen, joka uskaltaa sanoa asioista totuuden, vaikka totuudet ovat maassamme feministien käskystä kiellettyjä ja niiden lausumisesta joutuu naistemme taholta tuomiolle. Siksi korkeimman oikeuden presidentiksikin pääfeministimme nimitti feministinaisen, jos joku mies sattuisi saamaan asiassaan valitusoikeuden niin korkealle, niin viimeistään korkein oikeus nujertaa hänet, ellei niin ole käynyt jo aiemmin.

>maanpakolainen To, 2012-03-29 18:20

Älkää aina syyllistäkö päivähoitoa. Miksi tuotte alle vuoden ikäiset hoitoon. Tädit näkevät ensiaskeleet ja ensimmäinen sana ei ole äiti vaan kenties Virpi joka on aina päiväkodissa lapsesi kanssa. MIksi hankit sen kun et jaksa edes paria ensi vuotta olla kotona? Äläkä vetoa työhösi tiesit tilanteen ennen raskaaksi tuloa. Älä ole aina noin itsekäs ajattele joskus lapsesi parasta ja tiedätkö mitä? Lapset eivät vaan sovi kaikille!!!

>Bella cara Ke, 2012-02-29 21:30

Bella caran kommentti on valitettavan tyypillinen. Päivähoidon laadusta ei saisi puhua mitään, pitää vain keskittyä sanomaan, että lapsia ei saisi viedä päivähoitoon. Noh, itse olen työskennellyt osa-aikaisesti kahdeksan vuotta kotoa käsin tarvitsematta viedä lapsia hoitoon, mutta ymmärrän niitä, joiden täytyy niin tehdä. Ja heidän lapsilleen tulisi olla laadukasta hoitoa tarjolla.

Professori Keltikangas-Järvinen on puhunut siitä, millaista alle kolmivuotiaan hoidon tulisi olla (kotona tai pienissä ryhmissä osaavassa hoidossa, ei suurissa ryhmissä ja hälinässä). Hänenkin mielipiteensä tulevat aina esille ja vaietaan pian hiljaisiksi. Monet pikkulapset hoidetaan muualla kuin kotona, ja monet saavat hyvää hoitoa, mutta eivät läheskään kaikki. Välinpitämättömään ja ammattitaidottomaan hoitoon pitää puuttua!

>viisasta Ke, 2012-02-29 22:22
Bella cara kirjoitti:

Älkää aina syyllistäkö päivähoitoa. Miksi tuotte alle vuoden ikäiset hoitoon. Tädit näkevät ensiaskeleet ja ensimmäinen sana ei ole äiti vaan kenties Virpi joka on aina päiväkodissa lapsesi kanssa. MIksi hankit sen kun et jaksa edes paria ensi vuotta olla kotona? Äläkä vetoa työhösi tiesit tilanteen ennen raskaaksi tuloa. Älä ole aina noin itsekäs ajattele joskus lapsesi parasta ja tiedätkö mitä? Lapset eivät vaan sovi kaikille!!!

Bella Cara voisi sitten vaihtaa ammattia, jos lapsia ei saisi päivähoitoon viedä hänelle/hänen päiväkotiin. Viittaan tässä nyt hänen mlauseesee "Miksi tuotte alle vuoden ikäiset hoitoon.". Joissakin perheissä se on vain p**le pakko laittaa lapsi/lapset päivähoitoon, että voi edes jotenkin taloudellisesti elää tässä talouden myllerryksessä...

>- K - To, 2012-03-01 08:30

Bella cara
Joo eihän päivähoitoa voi syyllistää mutta jos 5vuotias
lapsi kysyy päiväkodin johtajalta että mitä ruokaa
tänään on vastaus oli että lue seinältä tai kun
lapsi pyysi kesä kuumalla ulkona vettä kun oli
jano epäiltiin sokeritautia.Hoidosta ei voinut puhua
se oli pelkkä säilytys paikka.Juuri tämän takia
veimme lapset päiväkotiin 3 vuotiaina että lapset
osasivat itse kertoa mitä milloinkin oli tapahtunut.

>Monikko To, 2012-03-01 11:23

Minusta lastenhoito on hyvää suomessa. Ei lasta kotonakaan jakseta kokoajan pitää sylissä. Yli paapojat on tietenkin asia erikseen. Mielummin lapsi hoidossa virikkeisessä ympäristössä, kuin kotona sisällä tv.n ääressä. Vein lapseni 1,5 v hoitoon kun hän osasi puhua ja kertoa auttavasti mikä on hätänä.

>Marianana Ke, 2012-02-29 23:04

Minunkin kokemukseni on hyvästä lastenhoidosta Suomessa. Meidän tytär oli tarhassa ollessaan 3-6v, tarha oli tosin yksityinen ja aivan mahtava paikka. Paikka oli vain hieman kunnallista kalliimpi. Ammattitaitoinen henkilökunta oli tae hoidon tasosta. Lapsia huomioitiin tasapuolisesti.
Nyt kun tyttö seuraavaksi täyttää 17v edelleen olen kiitollinen hoitopaikasta. Tyttö käy edelleen silloin tällöin tervehtimässä entisiä hoitajiaan.

>Arnold To, 2012-03-01 08:44

Siis en kyllä ymmärrä yhtäkään poikkipuolista kommenttia päivähoidosta Suomessa. Liian hyvin täällä kaikki. Mennäänpä muutama vuosikymmen taaksepäin, niin eihän ollut itsestään selvääpäinkään, että saatiin minkäänlaista päivähoitoa lapsille. Silloin äidit/isät jaksoivat pitää oman työnsä ohessa omaa lasta sylissä. Nyt valitetaan, kun on niin vaikeaa...itse olen opiskelemassa lähihoitajaksi, vaikka olenkin pian viisikymppinen mies.

>tässä maailmassa To, 2012-03-01 08:33

Hieno mies!!! Olet yksi niistä jotka todistavat että, viisikymppinen voi. Voimia opiskeluun!!

>Arnold To, 2012-03-01 08:47

Miksei voida tajuta, että ongelmia päivähoidossa on jossain ja niihin pitää puuttua? Heti ollaan huutamassa, että ei saa puhua, ei saa puhua, pitää kiinnittää huomio muualle, ei saa sanoa yhtäkään poikkipuolista kommenttia. Jos tuon tason tutkija on huomannut ongelmat ja monet vanhemmat niistä puhuvat, niin kyllä niitä on. Juurihan tuo Kalliala puhuu siitä, että suinkaan päivähoito usein ei ole virikkeellistä.

Kuunnelkaa edes tuo juttu.

>huh To, 2012-03-01 09:56

Tyypillistä Suomessa on, että erityisesti julkiselle sektorille kerääntyy puolueen jäsenkirjan turvin yhteiskunnan tiedollinen ja taidollinen sekä moraalinen pohjasakka. Valitettavasti miehiä pitemmästä ja ylemmästä koulutuksesta huolimatta, nämä typerykset ovat lähes poikkeuksetta naisia, joita ei saa arvostella mistään, koska he pitävät itseään virheettöminä ja täydellisinä.
Sitä saa mitä tilaa.
Me olemme antaneet feministisille arvoille vallan ja saamme kärsiä siitä niin kauan, kunnes se väkipakolla (muslimit) kitketään yhteiskunnastamme.
Älkää sitten itkekö, kun kivitykset alkavat!

>maanpakolainen To, 2012-03-29 18:42

Tuuli olet varmasti kuullut paljon lasten lauluja
tähän sopisi hyvin tämä "joka työ on tärkeää
joka työstä jälki jää niin jos jää"

>Monikko To, 2012-03-01 11:36

Joka alalla on myös alalle sopimattomia työntekijöitä ja käytäntöjä, joissa on kehittämistä. Kalliala puuttui esimerkiksi koulutukseen, jossa pitäisi opettaa enemmän käytännön taitoja.

Erityisesti pitää pitää huolta heistä, jotka eivät itse pysty itseään puolustamaan, kuten lapsista, vanhuksista ja vammaisista. Epäkohdista pitää keskustella ja niitä pitää korjata.

Tiedän päiväkodin, jossa ilmapiiri ja hoito paranivat, kun alkoholiongelmainen johtaja vaihtui osaavaan. Samoin tiedän päiväkodin, jossa kävelytaidottomat istuivat yksin lumessa tai liikkumattomassa keinussa odottamassa, että ulkoiluaika loppuu. Kerroin tuosta asiasta eteenpäin niille, jotka siihen pystyivät vaikuttamaan.

Kuten Kalliala sanoi, ongelmia voidaan hoitaa rakentavasti.

>yksi To, 2012-03-01 13:19

Mahtava kirja! Hyvä pedagogiikka = reggioemilialaisuus. Suomen maabrändiin pitäisi todellakin sisällyttää perusmyönteinen suhtautuminen lapsiin kotona, pihalla, päiväkodissa; kaikkialla. Lisäksi kansalaiset pitäisi saada linjautumaan tämän perusmyönteisyyden kanssa. Suomalaiset mielellään lepertelevät koirille kun taas esim. Italiassa leperrellään mieluimmin lapsille. Italiassa tulevat lapset aina etusijalle ja he saavat nauttia "pitkien ihmisten" antamasta ajasta, hoivasta ja rakkaudesta. Keskustelkaa!

>Theloniousa Ti, 2012-12-18 12:45

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä