Yhteissynttärit 50 lapselle - vertaistukea antoisimmillaan

- Vammaisten lasten on usein tavallista vaikeampaa osallistua tapahtumiin, jotka muille lapsille ovat itsestäänselvyys. Joskus jopa syntymäpäiväjuhlien järjestäminen on hankalaa, kertoo viestintävastaava Anu Lönnqvist Jaatinen ry:stä.

Vammaisperheiden monitoimikeskus Jaatinen ry järjesti Kaikkien lasten syntymäpäivät järjestön tiloissa Helsingin Pitäjänmäessä 11. tammikuuta. Juhlien ideana oli järjestää vammaisille lapsille ja heidän perheilleen kaikin tavoin esteettömät synttärijuhlat - olipa oikea syntymäpäivä milloin tahansa.Ville Lönnqvist Kaikkien lasten syntymäpäivillä Jaatinen ry:n tiloissa. Kuva: Marko Lönnqvist

Millaista on 50 lapsen yhteisillä syntymäpäivillä?

Kaikkien lasten syntymäpäiväjuhlilla jokainen lapsi oli päivänsankari. Ne, joiden syntymäpäivä oli lähellä, toivat ystäviään mukaan juhlimaan. Juhlien vetonaula oli jonglööraava ja vatsasta puhuva Taika-Petteri, joka sai juuri juhlapäivänä 12 vuotta täyttäneen Villen nauramaan kippurassa.

- Monen muun juhlijan tapaan Ville piti myös diskosta. Kun juhlahumu kävi liian raskaaksi, Ville vetäytyi katsomaan sivuhuoneeseen videoita, kertoo Villen äiti.

Jaatisen juhlissa oli kuusi erilaista kakkua, joista jokainen sai valita mieleisensä.

- Ville päätyi lopulta maistamaan suklaista aarrekakkua, jossa oli komea merirosvon kuva.

Kakkukestien aikana jokaiselle sankarille käytiin laulamassa onnittelulaulu, jonka jälkeen puhallettiin kynttilät. Kaikkien lasten syntymäpäivillä Jaatinen ry:n tiloissa. Kuva: Katja PulliKaikkien lasten syntymäpäivä oli Jaatisen panostus jokavuotiseen lasten oikeuksien päivän juhlintaan.

- Lapsen oikeuksien päivänä marraskuussa lapsille suunnatuista tapahtumista oli runsaudenpulaa, joten Jaatinen päätti jatkaa juhlakautta tammikuuhun, Jaatisen toiminnanjohtaja Miina Weckroth sanoo.

Jaatinen ry on vammaisten lasten vanhempien perustama yhdistys. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki halukkaat diagnooseista riippumatta. Järjestön toiminnassa otetaan huomioon koko perhe. Tästä esimerkkinä on vaikeavammaisten lasten ja nuorten uintiryhmä Pikku-Miinat, joka sai viime vuonna SUH:in Pisara-palkinnon. Pikku-Miinat haluaa tarjota vaikeavammaisille lapsille mahdollisuuden uida, ja mukana polskivat myös vanhemmat ja sisarukset.

- Altaan reunalla ja pukuhuoneessa tulee juteltua kaikesta mahdollisesta maan päällä. Eli vertaistukea parhaimmillaan, sanoo Anu Lönnqvist.

Synttärijuhlien jälkeen toiminnanjohtaja Miina Weckroth hymyilee onnellisena: juhlat onnistuivat yli odotusten.

- Juhlakautta voi kukin tästä luonnollisesti jatkaa. Monitoimikeskus on vammaisperheiden omaa tilaa, kylätalo, jonka perheet voivat varata omaan käyttöönsä - vaikka sitten lapsen syntymäpäiväjuhlia varten.
Taikuri Kaikkien lasten syntymäpäivillä Jaatinen ry:n tiloissa. Kuva: Marko Lönnqvist

Erilaisiin vammaisalan hankkeisiin osallistuva Jaatinen ry muun muassa ylläpitää vammaisten lasten vanhemmille tarkoitettua keskusteluryhmää Facebookissa. Lue lisää  jaatinen.info-sivulta.

Toimittaja Reetta Arvila tutustui esteettömään Utopia-klubiin. Mikä klubi on ja mitä siellä tehdään? Kuuntele juttu

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä