Yhteistyöpelejä lapsille, aikuisille taattua strategiaa

Hyvä lautapeli elää pitkään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Suosituimmat lautapelit ovat lähes poikkeuksetta Vuoden Peli -palkinnon saaneet pelit. Modernit klassikot menestyvät vuodesta toiseen. Kun peli on hyvä, se elää pitkään.

Menestyvä lautapeli on viihdyttävä, sopivasti strateginen ja siinä on selkeät säännöt. Hyvää peliä jaksaa pelata uudestaan ja uudestaan. Esimerkiksi moderniksi klassikoksi muotoutuneesta Carcassonnesta tulee jatkuvasti uusia lisäosia, joilla saa lisäpontta peliin. Pelistä on olemassa myös lasten versio Carcassonne Junior. Viime joulujen hittipeli Angry Birds myy brändillä, mutta itse pelin on sanottu olevan floppi.

Lautapeliä ostaessa on hyvä tietää, mihin tarkoitukseen peliä hakee. Halutaanko partypeliä, taktiikkaa, tietovisailua vai korttipelejä. Lastenpeleissä ikä ja taidot voivat olla merkityksellisiä. Esimerkiksi vuoden lastenpeliksi valittu Rapelli on suunnattu noin 4-vuotiaille pelaajille. Vuoden lastenpeli -finaaliin päässeestä Kellontornin Kummitukset -pelistä voi nauttia koko perhe.Hyvä lautapeli elää pitkään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Lapsille tuuria, aikuisille strategiaa

Lastenpelit kuten Rapelli perustuvat usein motoriikkaan ja tuurielementteihin. Lastenpeleihin on kuitenkin tullut yhä enemmän aikuisten peleistä tuttua yhteistyöpelimallia. Esimerkiksi Kellotornin Kummitukset, vuoden 2012 lastenpeli Halli Klack sekä vuoden 2011 lastenpeli Richard Scarryn Touhula ovat kaikki yhteistyöpelejä, joissa pelataan lautaa vastaan.

Lautapelit.fi-kaupan joulun suosituimmiksi perhepeleiksi povataan yhä Carcassonnea, Menolippua sekä Dixit-peliä. Myös tämän vuoden perhepelin Super Farmarin uskotaan menestyvän. Super Farmari on Puolan "Afrikan tähdeksikin" nimetty nopanheittopeli, jossa kerätään eläimiä.

Dixit on lautapeli, jossa kysytään ja arvataan kuvien taakse piiloutuneita arvoituksia. Dixit ollut erityisesti naisten suosiossa eikä ihme, sillä pelilauta ja -kortit ovat myös esteettisesti kauniita. Yleisesti naiset pitävät lautapeleissä enemmän verbaalisista peleistä ja miehet taktisemmista, kerrotaan Lautapelit.fi-kaupasta.

Vuoden 2013 aikuistenpelin voitti Qin, joka sopii yksinkertaisten sääntöjen vuoksi myös perhepeliksi. Pelissä asutetaan Kiinan takamaita muodostamalla ja valtaamalla alueita.Hyvä lautapeli elää pitkään

Tärkeintä on itse peli

Vuoden Peli -kilpailun voittajat valitaan tuomaristossa, joka koostuu innokkaista pelaajista. Jokainen pelaa kesän aikana ehdokaspelejä mahdollisimman monta kertaa erilaisten porukoiden kanssa. Pelit pisteytetään ja yhdessä raadin kanssa päätetään voittaja.

Ylen toimittaja Riina Malhotra on useampana vuonna ollut arvostelemassa aikuistenpelejä. Pakkaus, käytetyt materiaalit ja pelin ulkonäkö tekevät Riinaan vaikutuksen. Mikä muu on peleissä huomionarvoista?

– Sääntöjen selkeys, jossa olisi aina parantamisen varaa. Tärkeintä on kuitenkin itse peli. Vetääkö se mukana ja pysyykö se kiinnostavana pelistä toiseen. Se on usein hyvä piirre, että on monta tapaa voittaa peli, Riina kertoo.

– Tämän vuoden kilpailupeleistä Qin oli sellainen, mikä miellytti eniten. Kadonnut kaupunki yllätti. Siinä koko porukka pelaa yhdessä ja yritetään päästä päämäärään.

Riina paljastaa kaikkien aikojen suosikkipelikseen Catanin uudisasukkaat. – Se on pitkä peli ja vie vähän aikaa oppia. Juuri se on herättänyt aikoinaan kiinnostukseni lautapeleihin. Toinen suosikki on jo monesta kodista löytyvä Carcassonne, josta muuten on hyvä iPad-versiokin, Riina vinkkaa.

Vuoden Peli 2013 -kilpailun tuloksetHyvä lautapeli elää pitkään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaHyvä lautapeli elää pitkään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

kommentit

Vuosia sitten ostin Upwords-nimisen hauskan lautapelin, jossa rakennetaan sanaristikoita. Nykyään sitä ei saa enää mistään! Olisikohan kenelläkään hyllyssään peliä, jonka voisi myydä?

>tepa Ke, 2013-10-09 15:09

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä