Pelargonien kevät alkaa helmikuussa
Helmi-maaliskuussa aloitetaan talvehtineiden pelargonien hoitaminen. Maanpäällisistä osista poistetaan leikkaamalla kaikki kuollut aines. Myös osa kasvin juurista poistetaan. Tee uudelleenistutus ja pelargonin leikkaus eri aikaan, jotta kasvi ei rasitu liikaa kerralla.
Jos pelargonit ovat talvehtineet pimeässä ja viileässä, ne tuodaan nyt valoisaan paikkaan. Uusi elinvoimainen multa tekee pian tehtävänsä, ja valo ja lämpö saavat kasvua aikaan.
Kun pelargonin kasvu on päässyt hyvin alkuun, se voidaan leikata eli latvoa, jotta siitä tulee tuuhea. Samalla kasvista saadaan pistokkaita uusia taimia varten.
Kastele pelargonia aluksi niukasti ja lisää kastelua, kun kasvu kiihtyy. Uudelleenistutettu pelargoni ei kaipaa lannoitusta. Kun kasvi on juurtunut kunnolla uuteen multaan, voit lannoittaa kasvia varovasti. Kesällä pelargonia lannoitetaan säännöllisesti. Kaliumlannoitus takaa runsaan kukinnan. Liika typpilannoitus taas vähentää kukintaa ja rehevöittää liikaa muuta kasvua.
Lisää pelargonioista:
Pelargonien kasvattaminen siemenestä
Pelargonien talvehdittaminen
Lähde: Ihanat pelargonit, Otava. Kirjan suomenkielisen osuuden on kirjoittanut Anu Ranta.
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 0
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 0
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.
Suomessa pelargonit ovat olleet herrasväen kukkia aina 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun asti. Kun tavallinen rahvaskin ryhtyi kasvattamaan kukkia, siirtyivät ne saleista keittiöiden ja kuistien ikkunalaudoille. Suomessa on säilynyt useita vanhoja pelargonilajikkeita. Lajikkeet tunnetaan usein hoitajansa tai paikkakunnan mukaan. Niinpä esimerkiksi Saima, Karen, Dagmar ja Pori elävät edelleen suomalaisilla ikkunalaudoilla.