Pelargonien kevät alkaa helmikuussa

Pelargonien keväthoito. Uudelleenistutus. Kuva: Raili Siltala

Helmi-maaliskuussa aloitetaan talvehtineiden pelargonien hoitaminen. Maanpäällisistä osista poistetaan leikkaamalla kaikki kuollut aines. Myös osa kasvin juurista poistetaan. Tee uudelleenistutus ja pelargonin leikkaus eri aikaan, jotta kasvi ei rasitu liikaa kerralla.

Jos pelargonit ovat talvehtineet pimeässä ja viileässä, ne tuodaan nyt valoisaan paikkaan. Uusi elinvoimainen multa tekee pian tehtävänsä, ja valo ja lämpö saavat kasvua aikaan.

Kun pelargonin kasvu on päässyt hyvin alkuun, se voidaan leikata eli latvoa, jotta siitä tulee tuuhea. Samalla kasvista saadaan pistokkaita uusia taimia varten.

Kastele pelargonia aluksi niukasti ja lisää kastelua, kun kasvu kiihtyy. Uudelleenistutettu pelargoni ei kaipaa lannoitusta. Kun kasvi on juurtunut kunnolla uuteen multaan, voit lannoittaa kasvia varovasti. Kesällä pelargonia lannoitetaan säännöllisesti. Kaliumlannoitus takaa runsaan kukinnan. Liika typpilannoitus taas vähentää kukintaa ja rehevöittää liikaa muuta kasvua.

 

Tiesitkö, että…
Suomessa pelargonit ovat olleet herrasväen kukkia aina 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun asti. Kun tavallinen rahvaskin ryhtyi kasvattamaan kukkia, siirtyivät ne saleista keittiöiden ja kuistien ikkunalaudoille. Suomessa on säilynyt useita vanhoja pelargonilajikkeita. Lajikkeet tunnetaan usein hoitajansa tai paikkakunnan mukaan. Niinpä esimerkiksi Saima, Karen, Dagmar ja Pori elävät edelleen suomalaisilla ikkunalaudoilla.

Lisää pelargonioista:

Pelargonien kasvattaminen siemenestä
Pelargonien talvehdittaminen

 

Lähde: Ihanat pelargonit, Otava. Kirjan suomenkielisen osuuden on kirjoittanut Anu Ranta.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä