Siementen kylmäkäsittelyn ABC

Siementen kylmäkäsittely. Kuva: Stock.xchng

Monet siemenet, varsinkin useat perennat, tarvitsevat kylmäkäsittelyn lopettamaan lepotilan ennen itämistä. Menetelmä on kaksivaiheinen. Ensin annetaan siementen huoneenlämmössä imeä itseensä vettä. Sitten ne laitetaan tietyksi ajaksi kylmään. Kylmäkäsittely on ajoitettava siten, että siemenet voi kylvää huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana. Ne siemenet, jotka vaativat pakkasta itääkseen, on syytä kylvää ulos syksyllä. Näin ne saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn.

 

 • Käytä hienoa hiekkaa, hienojakoista turvetta tai turvehiekkaseosta.
 • Lisää ainekseen niin paljon keitettyä ja jäähtynyttä vettä kuin aines vetää itseensä.
 • Ota tätä 1 dl annospussia kohti.
 • Laita maa-aines siemenineen vettä pitävään muovipussiin, sulje se (jätä kuitenkin pieni ilmarako) ja kirjoita lajimerkinnät etikettiin päivämäärineen pussin päälle.
 • Anna pussin olla huoneenlämmössä 5 - 6 päivää, niin että siemenet imevät itseensä kosteutta.
 • Laita sitten pussi jääkaappiin +1 - (+3) asteeseen 5 - 8 viikoksi, jos ei siemenpussissa toisin mainita.
 • Kontrolloi ja ravistele pussia säännöllisesti, vähintään kerran viikossa.
 • Kylmän ajanjakson jälkeen kylvä siemenet annetun ohjeen mukaan tavalliseen tapaan kylvömultaan, jos siemenet vaativat taimikasvatusta tai sitten ulos kasvupaikalleen.
 • Jos siemenet alkavat itää kylmäkäsittelyn aikana, lopeta käsittely ja kylvä siemenet varovasti annetun ohjeen mukaan.
   

Ohjeet: Anu Ranta, Hyötykasviyhdistys ry
 

Taimien koulinnan ABC

Siementen kylvämisen ABC

Taimien karaisun ABC

Kasvata tomaattia ja paprikaa siemenistä

kommentit

Viime syksynä keräsin tammenterhoja ja laitoin ne jääkaappiin. Siementen idettyä laitoin ne ruukkuihin ja pian minulla olikin taimi poikineen jotka nyt ovat jo lopullisilla kasvupaikoillaan.

Ongelma tässä oli se, että terhot itivät todella pian jääkaappiin laittamisen jälkeen. Ensimmäiset terhot laitoin ruukkuun jo marraskuussa ja jouluna minulla oli melkoisesti taimia. Tammen taimet eivät tietysti luonnostaan kasva näin aikaisin ja pitkän pimeän talven aikana osa taimista kuoli.

Mietin, että voisinko viivästää terhojen itämistä pitämällä niitä huoneenlämmössä vaikkapa helmikuulle ja sitten laittamalla ne kylmäkäsittelyyn, jolloin itäneet terhot voisi laittaa kasvamaan keväämmällä?

>Pekka Ma, 2011-06-13 15:00

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä