Haudalle sopivat kasvit

Mitä istuttaisin haudalle, että se olisi kaunis ja helppohoitoinen ympäri vuoden?

Kysy ensin oman seurakuntasi toimistosta, onko seurakunnalla joitain käytännön hoitotöistä johtuvia toiveita, joita olisi tulisi huomioida istutuksia suunnitellessa. Tämä olisi hyvä tapa muistaa sekä haudalle tuotavien kasvien että esineiden osalta. Puiden ja pensaiden istuttaminen on tavallisesti kiellettyä, mutta myös muita rajoituksia saattaa olla.

Ei ole erikseen hautakasveja, mutta haudalle on syytä valita lajeja, jotka sietävät sadetta, kuivuutta ja tuholaisia ja jotka viihtyvät vanhojen puiden varjostamina, ovat ulkonäöltään muut huomioonottavia ja pienikokoisia. Kaikissa tapauksessa hautakukat vaativat hoitoa: jos haudalle ei päästä usein, kannattaa tehdä haudanhoitosopimus, joka sisältää kukkien hankinnan ja hoidon.

Jos hoidat haudan itse, kesäkukista kannattaa hankkia lajeja, joissa joko on niin pienet kukat, ettei niiden variseminen näy pitkälle tai niin kestävät kukat, että niitä sietää katsella hoitovälien ajan. Perinteisiä hyväksi koettuja lajeja ovat puolivarjossa viihtyvät orvokit, ahkeraliisat, mukulabegoniat, hopealehdet ja verenpisarat. Auringossa kukoistavat kesäbegoniat ja ruusut.

Myös perennoja voit istuttaa, mutta ole tarkkana valitessasi kasvilajeja: valitse vain matalia esim. kivikkokasveja, jotteivät kasvit pian peitä koko kiveä. Varo myös voimakkaasti leviäviä lajeja, jotteivät kasvit pian valtaa pientä kukkapesää tai leviä jopa ympäröiville haudoille. Haudalle riittää vain muutama taimi, joskus jopa vain yksi ainoa. Myös sipulikukat sopivat haudoille.

Syksyllä haudalle voi tuoda pikkuhavun tai kranssin ja talvella sitä koristavat kynttilät. Muista pitää paikat siistinä viemällä palaneet kynttilät asiankuuluviin keruupisteisiin. Ole ajoissa keväällä liikkeellä, sillä kun lumi sulaa, paljastuvat talvella lumihankeen jääneet roskat.

 

Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä