Katsojat kysyvät pihasuunnittelusta

Kevään kolmannen Puutarhaunelmia-jakson katsojakysymyksiin vastasi pihasuunnittelija Maija Pelkonen Keravalta. Maija tuli käymään Paulan pikkupihan lasiterassilla, kevätauringon jo hieman lämmittäessä. ”Muotia kotipuutarhoissa ovat nyt isot ja pienet vesiaiheet”, hän kertoi.

Nimimerkki Pikku Pietarin piha kysyi, mikä muu kuin apila sopisi hänen pikkupihansa viherryttäjäksi?

Apila sopii moneen paikkaan, sillä se viihtyy varmimmin haasteellisissakin kohteissa. Kannattaisi kokeilla myös maanpeitekasveja, kuten rönsyansikkaa, suikeroalpia ja talviota. Näistä suikeroalpi kestää hieman tallaustakin. Jos haluaa kestävän pinnan, se on sora. Siihenkin voi istuttaa kasveja saarekkeisiin, koristeheiniä tai sammalta.

Krisse haluaisi kasvin näkösuojaksi hankalaan paikkaan, lasiterassin vierusnurkkaan. Paikka on paahteinen, tuulinen, kuiva. Mikä sopii?

Tällaiseen paikkaan sopisivat näkösuojaksi vaikka pilarikatajat ja niiden seuraksi laakakataja. Jos tuo paikkaan lisää multaa, siihen voi istuttaa isotuomipihlajaa, rusopajuangervoa tai virpiangervoa.

Marja aprikoi, miten saada läpäisevä maa vettä pidättäväksi? Hän on hankkinut tontin hiekkaharjulta, vaikka lempikasvit pitävät kosteammasta paikasta.

Puutarha kannattaa rakentaa ennen kaikkea sellaiseksi, että kasvit viihtyvät. Mutta kasvualustan saa kyllä vettä pidättävämmäksi. Kasvukerros kaavitaan pois, ja sen alle sijoitetaan noin 10 sentin kerros savea. Vaikea tietysti sanoa, mistä sitä savea ostaisi, mutta koska maamme puutarhat ovat isolta osin savisia, eiköhän joku halua myydä. Saven päälle normaali 40-50 sentin kasvualustakerros.

Perenna kertoo että taponlehti voi melko hyvin kasvaessaan auringossa, mutta kun siirrettiin kiven varjoon, se vaaleni ja kävi veltoksi. Mikä meni vikaan, eikös tykkääkään varjosta?

Taponlehti on varjon tai puolivarjon ihana kaunislehtinen maanpeitekasvi. Ei se kyllä varjon vuoksi voi olla huonoksi mennyt. Siirrossa tapahtui varmaan jotain, miksi kasvi voi nyt huonosti. Ihan aina ei selviä, mistä vaivat johtuvat.

Pikkupiha kysyy, miten piilottaa komposti, halkopino ja pihan muut tärkeät mutta ei niin esteettiset jutut pikkupihalla? Ei saisi viedä hirveästi tilaa.

Aidaksi pienelle pihalle käyvät kapeat korkeat kasvit, kuten tuijat. Tuijaa voi leikatakin, samoin marjakuusta, joka sopii myös paikkaan. Eteen voi rakentaa myös köynnösristikon ja istuttaa siihen köynnöksiä.

Viikon puutarhatyö: Pihasuunnittelu lähtee pihan muotokielen valinnasta.

 
Teksti: Paula Ritanen-Närhi

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä