Ruusunmarja- ja pihlajanmarjasatoa talteen

Ruusunmarjateetä ja kuivattuja pihlajanmarjoja. Kuva: Strömsö

Pihlajanmarjavinkkejä

 • Pihlajanmarjojen happamuus on hyväksi ruoansulatukselle. Marjat sisältävät mineraaleja ja c-vitamiinia ja ovat siksi myös oiva ravintolisä. Pidä purkillinen kuivattuja pihlajanmarjoja esillä ruokapöydässä ja nappaa suuhun pari marjaa aina syönnin jälkeen.
 • Tee pihlajanmarjoista kaulakoru: pujottele ohueen punaiseen puuvilla- tai villalankaan tuoreita pihlajanmarjoja. Korusta tulee Pihlajanmarjat kaulakoruksi. Kuva: Strömsökaunis kun pihlajanmarjat kuivuvat ja kutistuvat, jos lanka on aivan ”helmien” väristä. Säilytettäessä koru tummenee ja muuttuu vähän vuosi vuodelta ja saa punaisen eri sävyjä. Säilytä eri vuosina tehtyjä helminauhoja koristeena.

 

Ruusunmarjavinkkejä

 • Ruusunmarja sisältää enemmän c-vitamiinia kuin mikään sitrushedelmä. Appelsiinissa on c-vitamiinia noin 54mg/100 g, kun ruusunmarjoissa sitä on noin 1100-2000mg/100g.
 • Kaikki ruusunmarjat eli kiulukat kelpaavat syötäviksi. Marjat voi kerätä, kun ne ovat kauniin punaisia – kuitenkin ennen pakkasia, koska silloin marjat pehmenevät ja ovat vaikeampia käsitellä.
 • Kuivatuista ruusunmarjoista saa keittoa tai teetä. Vaikka iso osa c-vitamiinista häviää kuivattaessa, jää kuivattuihinkin marjoihin c-vitamiinia noin 395mg/100g.
 • Marjojen kuivattaminen:Puolita marjat ja rapsuta siemenet tarkasti pois. Voit käyttää kumihanskoja.

  Ruusunmarjoja. Kuva: Strömsö

  Siemenissä on pieniä karvoja, jotka kutittavat ilkeästi joutuessaan kurkkuun (tai vaatteiden sisään.) Levitä puolikkaat marjat tarjottimelle ja laita kuivaan ja lämpimään huoneeseen muutamaksi päiväksi.

 • Marjat voi kuivattaa kokonaisinakin: poista varovasti varsi marjasta niin että itse marja jää ehjäksi. Jätä kukkapuolen lehdet marjoihin, marjat kuivuvat näin nopeammin. Nypi pois ruskettuneet terälehdet. Pujottele marjat neulalla kalastajalankaan tai vastaavaan kuivumaan. Monta lankaa näyttää hienolta! Kokonaisina kuivattuihin marjoihin voi tulla helposti hometta sisälle
 • Ruusunmarjatee: Keitä 3 dl vettä ja 1 rkl kuivattua ruusunmarjaa. Anna kiehua kannen alla 10 minuuttia. Siivilöi ja tarjoa esimerkiksi korppujen ja ruusunmarjahillon kera.


Lähteet: Strömsö ja Henriette Kress: Käytännön lääkekasvit

 

kommentit

Keräsin eräänä syksynä pihapihlajastamme ison sankollisen marjoja. Ajattelin keittää niistä hyytelöä. Syksy oli silloin jo pitkällä ja öisin oli ollut pakkasia. Marjat olivat lähes jäisiä. Toin marjat sisään ja jätin ne sulamaan sankossa kylpyhuoneemme hiukan lämpimälle lattialle. Aamulla näky oli ällöttävä, sankon päällinen kuhisi pieniä matoja. Marjat matoineen päätyivät pikapikaa metsään metsäneläimille ja linnuille. Sen jälkeen en ole pihlajanmarjoihin koskenut.

>Innokas säilöjä Ma, 2012-08-20 11:35

lisää kommentti

linkit

Vinkki: tarkista heti ruusunmarjoja kerätessäsi muutamasta marjasta, ovatko toukat löytäneet kyseisen ruusupuskan. Toukkaisissa ruusunmarjoissa ei ole välttämättä reikiä, koska toukka pääsee sisään myös marjan kukkapäästä.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä