Sienestys on hiljaista metsästämistä
Media- ja markkinointialalla työskentelevä Antti Huttunen on harrastanut sienestystä lapsesta saakka. Nykyään Antin saaliit ovat sitä luokkaa, että kymmenien litrojen saaliista voi tuoda osan jakoon työpaikalle.
- Ekaluokkalaisena muistan jo olleeni sienimetsässä ja pitäneeni siitä. Välillä sienestys tosin rajoittui lomakaudella mökin pihasta kerättyihin kantarelleihin, mutta viitisen vuotta sitten into kasvoi.
Anttia kiehtoo sienestys monella tapaa. Häntä miellyttää myös se, että metsässä on aikaa ajatella tai olla ajattelematta.
- Ehkä tärkeintä on sekä löytämisen ilo että saalis. Se on kuin hiljaista metsästämistä. Kiehtovaa on myös oppia lukemaan maastoa ihan uudella tavalla sitä mukaa, kun kokemus karttuu ja ymmärtää paremmin mistä mitäkin sieniä voi löytää.
Anttia kiinnostaa myös puhdas lähiruoka.
- Hyvä ja tuore ruoka on perheellemme tärkeää ja pyrimme käyttämään mahdollisimman luonnollisia ja vähän jalostettuja raaka-aineita. Sienet ovat juuri sellaisia.
Hyvä sienipaikka löytyy järven läheltä
Parhaat paikat Antti on löytänyt kävelemällä metsässä. Pientä ennakkosuuunnittelua hän on tehnyt Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelun ja Googlen Street Viewin avulla ja lisäksi hyödyntänyt muuta tietoa esimerkiksi metsän puustosta ja kasvupaikkatyypistä, jos sellaista on ollut saatavilla.
- Totuus selviää aina maastossa, katseeni hakee varttunutta metsää, jossa saisi mielellään olla kunnon sammalkerros. Toinen hyvä johtolanka on järven läheisyys. Etenkin kuivina kesinä rannan välittömästä läheisyydestä löytyvät parhaat apajat.
Ja tämä sienestäjä tietää mistä puhuu. Parhaimmillaan hänen sienireissunsa on tuonut noin 60 litraa mustia torvisieniä.
Sienestäjän reissut vaihtelevat puolesta tunnista puoleen päivään riippuen siitä, onko hakusessa yhden aterian tarpeet vai suurempi määrä säilöttäväksi.
- Varaan mukaan säänmukaiset vaatteet, sieniveitsen ja riittävästi koreja sieniä varten.
Kannattaa kerätä vain tuntemiaan sieniä, mutta Anttikin on opetellut yhden tai kaksi uutta lajiketta joka vuosi.
- Nykyään sienikirjoni on sen verran laaja, että saalista kertyy mukavasti erityyppisistä lajeista, läpi koko sienestyskausien (kevät, kesä ja syksy).
Antin perheellä valtavat sienimäärät eivät mene hukkaan. Sieniä käytetään muhennoksiin, kastikkeisiin, piiraisiin ja keittoihin.
- Parasta on tuoreista kantarelleista tehty muhennos ehkä torvisienellä maustettuna: sienet ja sipuli paistinpannulle voihin paistumaan ja mausteeksi hieman yrttisuolaa tai tuoreita yrttejä.
Ruokatiedon vinkit sienestykseen:
- Poimi vain sieniä, jotka varmasti tunnet.
- Älä kerää sieniä heti valtatien tai tehtaan läheisyydestä tai kaupungin puistosta. Sienet keräävät itseensä raskasmetalleja.
- Poimi sienet kokonaisina sekä irrota ne maasta varovaisesti kiertämällä ja vetämällä.
- Kerää sieniä poudalla ja silloin kun sienet ovat kuivia.
- Poimi sienet nuorina ja mahdollisimman hyväkuntoisina, niin ne säilyvät hyvin ja maistuvat parhailta.
- Perkaa ja käsittele sienet heti poimimisen jälkeen jo metsässä. Poista hiekka varovasti.
- Kerää sienet ilmavaan koriin tai astiaan, ei muovipussiin.
- Poimi mieluiten samaan astiaan vain yhtä sienilajia.
- Älä kerää metsästä valkoisia herkkusieniä (Agaricus spp.), jos et ole täysin varma, että osaat erottaa ne valkokärpässienestä (Amanita virosa).
- Valmista sieniateria pian keräämisen jälkeen, sillä sienet pilaantuvat kalan ja lihan tavoin nopeasti
Ja kuuntele lisää:
31.8. Luonto-Suomen sieni-ilta kartoittaa tämän vuoden satotilannetta. Kuuntelijoiden kysymyksiin ovat vastaamassa Anne Lempinen Uudenmaan Martoista ja Jarkko Korhonen Sieniseurasta. Toimittajana suorassa lähetyksessä on Jaana Selin ja Juha Blomberg.
aiheet
linkit
Tiesitkö tämän sienistä?
Ilman sieniä metsät tukehtuisivat kuolleisiin puihin ja pudonneisiin lehtiin.
Herkullisten homejuustojen valmistuksessa käytetään homesieniä.
Sairauksia voi parantaa antibiooteilla, joihin on käytetty homesientä.
Jos säilytät leipää tai muuta elintarviketta huonosti, siihen voi tulla haitallista hometta.
Sieni voi kasvaa myös kyntesi alla.
Sieni ei ole kasvi eikä eläin.
Sienet ovat hyvää ja herkullista ravintoa.
Sienien poimiminen on ilmaista ja lisäksi hauska tapa ulkoilla.
Japanilaiset pitävät Suomessakin kasvavaa matsutakea (männyntuoksuvalmuska) suurena herkkuna ja maksavat siitä jopa satoja euroja kilolta.
Herkkutatti on nimensä mukaisesti erittäin herkullinen ja sitä arvostavat suuresti myös italialaiset kulinaristit.
Lähde: Ruokatieto
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.