Puutarhaunelmien aiheet ja asiantuntijat kesällä 2010
Puutarhaunelmien uusin jakso näkyy viikon lähetyspäivästä lukien Areenassa
1. jakso - 6. toukokuuta 2010
Paula: Luonnonpuutarha, Julia Donner
Helsinkiläisen taidehistorioitsija Julia Donnerin kotipuutarhassa arvostetaan luontoa. Kodikas rivitalopuutarha on täynnä elämää, ja keväisestä puutarhasta nautitaan koko perheen voimin. Puutarha on vapaasti lasten käytössä: kaikkia kukkia saa poimia ja puissa saa kiipeillä. Voikukkaniityn keskellä on mukava lueskella kirjoja tai nauttia näkymästä. Kaikki mitä keväällä nousee, on aina vähän yllätys.
Heikki: Suomalainen luonnonkivi
Heikki esittelee erilaisten kivipintojen ominaisuuksia ja niiden suunnittelun periaatteita. Vierailemme muun muassa Sapokan vesipuistossa Kotkassa, putouskallion kivipuistossa, kivisellä yksityispihalla sekä paikallisella kiviveistämöllä.
Asiantuntija:
Viikon vieraana on ylipuutarhuri Marko Pesu Helsingin kasvitieteellisestä puutarhasta. Kysy nyt huonekasveista.
2. jakso - 13. toukokuuta 2010
Paula: Rivitalon fengshui-piha, Kusti Ristiluoma
Helsinkiläisen 1960-luvun rivitalon yhteisen puutarhan tyyli on tarkkaa. Kaikki kukat ovat valkoisia, sinisiä tai mustia, ja menneitä vuosikymmeniä kunnioitetaan. Talon ylätasanteelta on upea näkymä puistomaiseen puutarhaan. Vanhoista uima-altaista on tehty istutusaltaat, jotka ovat nyt täynnä perennoja. Ristiluoman perheen oma rivitalopiha on osa kotia, tyylikkäältä ulkoterassilta löytyy talon toinen olohuone.
Heikki: Puutarhan pienilmasto
Erityisesti eksoottisimpien kasvien kohdalla pätee vanha sanonta: oikea kasvi viihtyy oikealla paikalla. Tutustumme Heikin kanssa erilaisiin pienilmastoihin muun muassa Mustilan arboretumissa Elimäellä, josta löytyy hyviä kasvupaikkoja eksoottisille kaunottarille, magnolialle, alppiruusuille ja atsaleoille.
Asiantuntija:
Viikon vieras on puistopuutarhuri Märta Angervuori Axxell-puutarhaoppilaitoksesta. Kysy kasvien kevätleikkauksesta.
3. jakso - 20. toukokuuta
Paula: Kukkiva kivipiha, Asko Pöyhönen
Kuopion kupeessa sijaitseva Pöyhösten kotipiha on täynnä komeita kiveyksiä ja laatoitettuja pihapolkujakin risteilee istutusten lomassa sataviitisenkymmentä metriä. Pihan suunnitteli ammattilainen, mutta sen rakensi perhe itse. Puutarhasta haluttiin helppohoitoinen, monipuolinen ja selkeä. Perennoja on käytetty monessa paikassa peittämään isoja alueita näyttävyyden aikaansaamiseksi. Pihapolut jakavat puutarhaa osiin, on muun muassa hyötypuutarha, koristetarha ja oman kodin rannassa sijaitseva rantasauna.
Heikki: Vesi puutarhassa
Heikki esittelee erilaisia puistojen vesiaiheita ja niihin valittuja kasveja. Samalla saadaan ohjeita vesialtaan tai puron suunnitteluun omaan kotipuutarhaan. Vierailu Kotkan Maretariumiin paljastaa, mitä kotimaisia kaloja voisi kasvattaa piha-altaassa.
Asiantuntija:
Viikon asiantuntijavieras on kokenut pihasuunnittelija Maija Pelkonen. Kysy vinkkejä pihasi suunnitteluun.
4. jakso - 27. toukokuuta
Paula: Ötökkäpuutarha metsässä, Leena ja Heikki Luoto
Kun biologi ja eläintieteilijä perustavat puutarhan, luvassa on aidosti luonnonmukainen puutarha, jossa viihtyvät kasvit ja eläimet – myös pihanhoitajat itse. Luotojen puutarhassa luonnonkasvit saavat kukkia koristekasvien joukossa, ja talon reunalta löytyy jopa pikkueläimille tarkoitettu ikioma kukkapenkki. Yhteensä viisikymmentä lajia päiväperhosia on vieraillut pihalla, ja ystävät ja tuttavat kutsutaan katsomaan harvinaisempia vierailijoita. Näille puutarhureille jaettu ilo on paras ilo.
Heikki: Muurit ja tukirakenteet
Näyttävillä muureilla saadaan pihan korkeuseroja tasapainotettua sekä puutarhaan kulkuväyliä ja rajaavia elementtejä istutusryhmille. Heikki esittelee erilaisia muurivaihtoehtoja ja niiden materiaaleja lohkokivistä mukulakiviin ja nupukiviin. Käydään läpi myös hyvän muurirakenteen periaatteet.
Asiantuntija:
Viikon vieras on arvostettu puutarhakirjailija Pentti Alanko. Kysy mitä tahansa pihakasveista, puista, pensaista ja perennoista.
5. jakso - 3. kesäkuuta
Paula: Keräilijän siirtolapuutarha, Juha ja Ritva Siilin
Jyväskyläläisen siirtolapuutarhan lomaparatiisissa on koristeena asukkaiden harrastuksen mukaisesti satakunta siiliä ja monta muuta mielenkiintoista yksityiskohtaa. Puutarha on kuin pieni huoneisto, sieltä löytyy suihkulähdealue, järvimaisema, japanilaishenkinen alue ja koristeelinen ruostemaa. Päärynäpuu, karviaispensas ja mustikat kukoistavat kasvihuoneen edustalla. Tärkeintä tässä puutarhassa eivät ole kasvien nimet, vaan niiden kauneus ja olomuodot. Kesäinen puuhastelu pitää mielen vireänä.
Heikki: Kovat pihapinnat
Pihan kovalla käytöllä olevat pinnat ovat usein näyttävimpiä pinnoitettuna. Kivi on arvokas pinnoite, joten kiveysten alla pohjatöiden merkitys korostuu. Heikki tapaa rakennusmestarin, joka kertoo hyviä vinkkejä kivipintojen käytännön toteutukseen. Lisäksi nähdään erilaisia vaihtoehtoja kivipintojen suunnittelun tueksi.
Asiantuntija:
Viikon vieraana katsojakysymyksiin vastaa viherrakentaja, puutarhuri Jouko Hannonen. Kysy nyt pihanrakentamisesta.
6. jakso - 10. kesäkuuta
Paula: Intohimona puutarha, Leila Lammi-Hiltunen
Ulvilan varjoisassa ja viidakkomaisessa puutarhassa tuhannet kasvit saavat kukoistaa juuri siellä, missä ne parhaiten viihtyvät. Intohimoinen kasvienkeräilijä on saanut paljon paljon lajeja ystäviltä ja tuttavilta, kasvattanut siemenistä tai noutanut taimet matkojen takaa. Kasvinharrastajan unelmapuutarhasta löytyy pieni suoalue, jossa kasvatetaan karpaloa ja juolukkaa. Kasvimaa tuottaa mukavasti kesäistä satoa viidakon keskellä.
Heikki: Vaativa istutusalue
Vaativan istutuksen onnistuminen lähtee pohjatöistä. Heikki neuvoo oikean kasvualustan valitsemisessa ja kasvien valinnassa. Parhaimmillaan taidokkaan perennaryhmän saa kukkimaan maalis-huhtikuun lumikelloista jopa joulukuun komeamaksaruohoihin.
Asiantuntija:
Viikon katsojakysymyksiin vastaa nyt nukarilainen kotipuutarhuri Krista Jännäri ikiomassa kotipuutarhassaan. Kysy mistä tahansa puutarhan kevättöistä.
7. jakso - 17. kesäkuuta
Paula: Soma pikkupiha, Nanna Salmi
Pieninkin rivitalopiha voi olla kiinnostava ja monipuolinen. Vaikka pihapolku olisi vain kahden metrin mittainen, se luo tunnelmaa ja syvyyden vaikutelmaa. Lahtelaispuutarhassa vanha omenapuu on pihan kuningatar ja suojaa varjossa viihtyviä kasveja. Värikäs kukkaloisto ei ole pääasia, vaan lehtien sävyt, puutarhan muodot ja huolella mietityt yksityiskohdat. Kodikkaasta puutarhahuoneesta käsin voi tarkkailla puutarhaa, vaikka ulkona sataisi.
Heikki: Pihan portaat
Hyvien portaiden rakentaminen on taitolaji, jossa turvallisuuden merkitys korostuu ulkoasun lisäksi. Heikillä on tarjota suunnitelun tueksi porrassääntö ja muutama muu hyvä vinkki. Lisäksi käydään läpi erilaisia materiaalivaihtoehtoja.
Asiantuntija:
Katsojakysymyksiin vastaa biologi FM, tietokirjailija Mattias Tolvanen. Kysy luonnonkasveista puutarhassa tai pihan karkulaiskasveista.
8. jakso - 24. kesäkuuta
Paula: Satoisa kasvitarha, Johanna Hellman
Kun tontti kuuluu historialliseen alueeseen ja naapurissa on kartano, se velvoittaa miettimään uudenkin talon ja puutarhan tyylin tarkkaan. Kasvimaa on tämän puutarhan sydän, se on siellä kokeillaan uusia ja vanhoja vihanneksia ilman ennakkoluuloja. Kasvissyöjä kerää omalta maaltaan montaa eri kaalilajia, kirjorevonhäntää ja punasikuria. Pihapiiristä löytyy myös kukkaniitty. Puutarhasta saadaan paitsi paljon sisältöä elämään, myös hyvää ruokaa ja luontoelämyksiä.
Heikki: Pihan patiot
Patio on pihan pinnoitettu oleskelupaikka, eikä pihan pieni koko ole este komealle patiolle: hyvän pation saa jo 20 neliön pihaan. Seurataan kotkalaisen omakotitalon pation rakentamista ja kuullaan hyvät neuvot pation suunnitteluun.
Asiantuntija:
Tämän viikon asiantuntijavieras on puutarhuri Leena Nurmi, joka tavataan kotonaan kompostinhoitopuuhissa. Kysy maalla asuvalta Leenalta kesämökkipihan perustamisesta ja hoidosta.
Heinäkuussa 1. – 29.7. nähdään viisi Puutarhaunelmien remix-jaksoa
9. jakso - 5. elokuuta
Paula: Ruusuretkellä Hämeenkyrössä, Liisa ja Mikko Rajala sekä Lauri Korpijaakko
Hämeenkyrön kauniissa kulttuurimaisemissa tavataan kahden upean ruusutarhan omistajat ruusuretken merkeissä. Heinäkuun alussa luonto on kauneimmillaan ja pensasruusujen kukinta parhaimmillaan. Maitotilallinen Lauri Korpijaakko kertoo pensasruusujen kasvattamisesta ja Liisa ja Mikko Rajala esittelevät kukoistavaa puutarhaansa ruusuretkeläisille. Ruusut kukkivat, tuoksuvat ja hurmaavat yhä uusia harrastajia!
Heikki: Pihan luonnonarvot
Maiseman avaaminen mökkirannalla tai puutarhassa tarkoittaa, että ympäristöstä kannattaa nostaa esiin arvokkaan piirteet: känkkäräiset vanhat puut, avokallio, varvikko, kivet ja muut maisemalliset elementit. Heikki neuvoo, miten luonnonkasvillisuutta harvennetaan, mikä poistetaan ja mitä jätetään.
Asiantuntija:
Viikon vieraana on "ekopuutarhuri” Elisa Laine. Kysy nyt ekologisesta piharakentamisesta, vaikkapa viherkatoista.
10. jakso - 12. elokuuta
Paula: Harrastajavalokuvaajan kotipiha, Leena Härkönen
Harrastajavalokuvaajan puutarhassa korostuvat kauniit yksityiskohdat. Elimäellä sijaitsevan tuulisen tilan kasvit ovat vankkajuurisia ja matalia. Ruusulaaksossa kasvaa neidonruusu sekä helenanruusu, joka tuoksuu hunajalle ja mirhalle – parhaimmillaan yksi köynnös tuoksuttaa koko pihan. Vanhan sikalan pohjarakenteet on valjastettu uuteen käyttöön, niistä on tullut olemisen ja elämisen keskus. Tulikukat tuovat puutarhaan auringon!
Heikki: Elävät pihapinnat
Puutarhan kivipinnat kaipaavat kaverikseen vehreyttä ja elävyyttä. Elävien pintojen kirjo on laaja, ja niiden hoitokin usein kohtalaisen helppoa. Sammaloituva kallio, niitty, perinteinen nurmikko tai maanpeittokasvit voivat luoda puutarhaan vihreää pehmeyttä. Heikki esittelee vaihtoehtoja puutarhan eläviksi pinnoiksi ja antaa perustamis- ja hoito-ohjeet.
Asiantuntija:
Katsojakysymyksiin vastaa tällä viikolla emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi, jonka tapaamme Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Kysy Arnolta mitä tahansa puutarhasta.
11. jakso - 19. elokuuta
Paula: Vanhan talon tomaattitarha, Anne Lehtinen
Anne etsi kotia pidemmän aikaa, ja kunnes kaunis vanha hirsitalo vihdoin sattui kohdalle. Puutarhaan rakennettiin komea kasvihuone veljien avustuksella. Nyt sieltä löytyy peräti 31 eri tomaattilajiketta ja hedelmien värit vaihtelevat sinisestä valkoiseen ja vaaleanpunaiseen. Anne rakentaa puutarhaansa pienellä rahalla, mutta suurella sydämellä. Monet kasvit ja siemenet on saatu puutarhaystäviltä.
Heikki: Taide puutarhassa
Veistokset tuottavat iloisia yllätyksiä puutarhassa, mutta miten valita materiaalit niin että ovat kestäviä ja huoltovapaita. Esimerkiksi pronssi ja betoni ovat puutarhaan sopivia. Heikki neuvoo, mistä puutarhaveistoksen saa hankittua ja kyselee kuvataideopettajalta lisävinkkejä taiteen istuttamisesta puutarhaan.
Asiantuntija:
Viikon asiantuntijavieras on yliopettaja Kaarina Hänninen, perinteisessä puutarhakoulun maisemissa Lepaalla. Kysy nyt kotipuutahan vihanneksista - erikoisuuksistakin.
12. jakso - 26. elokuuta
Paula: Salainen puutarha, Mariitta Arminen
Kaunis kallio verhoiltiin sinne sopivilla kasveilla, kalloin koloihin perustettiin pieniä vihreitä keitaita. Espoolaisen Maritta Armisen haaveena oli F.H. Burnettin kirjan kaltainen salainen puutarha, ja aika lähellä sellaista jo ollaankin. Pieniä polkuja risteilee kukoistavien kasvien ja kukkaryhmien lomassa, kärhöt kiipeilevät telineissään ja itse tehtyä keramiikkaan on piilotettuna oksille, lehtien alle, kasvien lomaan ja kallion painanteisiin. Upea puutarha taikoo kävijänsäkin!
Heikki: Valo puutarhassa
Puutarhan valaisussa saa laittaa luovuutensa peliin. Heikki neuvoo, miten luodaan viihtyisä, lähinnä epäsuora valaistus, minkälaisia kohteita ja kohtia kannattaa valaista ja mitä sähköasioita on hyvä miettiä jo etukäteen.
Asiantuntija:
Kesän viimeisessä jaksossa katsojakysymyksiin vastaa puutarhaopettaja Virpi Väre Lepaalla. Kysy Virpiltä kesäkukista mitä tahansa.
kommentit
Miksi 20.5. Puutarhaunelmia- jakso ei näy areenassa?
Jakso näkyy nyt Areenassa osoitteessa http://areena.yle.fi/video/999219
sulkurannansiirtola puutarha kiittää hyvästä ohjelmasta kiitos myös hyvistä vinkeistä mitä tulee asiantuntijalta voisiko ohjelmia uusia myös talviaikaan kun olisi aikaa syventyä vinkkeihin paremmin kiitos hyvästä ohjelmasta
Hei, kansainvälisiä puutarhasarjoja on esitetty myös talvisin ja Yle harkitsee kotimaisen sarjan uusinnan esittämistä keväällä.
kiitos ulla vastauksesta jäämme odotamaan ohjelmia myös talviaikaan hyvää kesän alkua
Miksi puutarhaunelmien ulkokohtauksissa laulaa amerikkalainen pikkulintu? Eikö kotimaisia olisi parempi käyttää?
Olen yrittänyt googlata ohjelman musiikkia mutten löydä kummallakaan nimellä mitään, jotka mainitaan lopputeksteissä. haluisin saada käsiini tuota musiikkia, koska olen itse kansanmusiikki-ihminen, ja tuo musiikki miellyttää minua suuresti. Olisiko mahdollista saada vinkkejä, mistä voisin saada käsiini tuota ohjelmassa soitettua musiikkia? Mukavaa loppukesää kaikille!
Kiitos puutarhaunelmia-ohjelmasta. Pidän kaikesta muusta paitsi ohjelman musiikkivalinnoista ja musiikin käytöstä tässä ohjelmassa. En näe musiikin yhteyttä näihin kuviin. Musiikki soi usein liian kovalla ja syö kauniiden kuvien elämyksestä tehoa. Minusta hiljaisuutta voisi hyvin käyttää tai luonnon omia ääniä. Ei aina tarvitse lykätä musiikkinappia päälle kun puhe loppuu. Ohjelman rakenne on tältä osin simppeli. Musiikki jotenkin hyppää silmille ja korville eikä anna rauhassa katsoa ja ihailla luonnon kauneutta.
Mikä on musiikin tarkoitus tässä? Luoko se tunnelmaa vai lisääkö se jotenkin sitä elämystä mikä halutaan ohjelmalla välittää? Ehkä joillakin se toimiikin näin. Omalla kohdallani tällä tavoin käytetty musiikki vie liikaa huomiota ja sotkee suuresti ohjelmaa.
Viestitän musiikkikommentit eteenpäin ohjaajalle. Oli mukava lukea, että puutarhoista ollaan kiinnostuneita!
yst. tv. Paula Puutarhaunelmista
Puutarhaharrastaja kiittää mielenkiintoisesta ohjelmasta. Toivottavasti ohjelma jatkuu myös ensi keväänä :).
Pienen pyynnön kuvaajalle voisi välittää, olisi kiva nähdä koko kasvi eikä pelkästään kukintoa. Joskus ei edes koko kukinto näy ruudussa vaan pelkästään muutama terälehti. Myös kasvin lehdillä on koristearvoa, joten mielellään koko kasvi näkösälle. Hyvää syksyä!
Ohjelma jatkuu ensi kesänä, ne puutarhathan on jo kuvattu.
Joskus kasvista on hyvä nähdä kokonaisuus, toisinaan yksityiskohtia. On pakko sanoa, että aina ei silmän näkemä ole yhtä viehättävää kameralla katsottuna - ja toisinpäin.
Jos kasvi kasvaa keskellä "pusikkoa", sitä ei saa näytettyä kauniisti ilman, että tekee rajauksia, näyttää osina. Kuvaus ei aina ole kiinni vain ilmaisutaidoista, mys valaistus kuvaushetkeööä vaikuttaa mahdollisuuksiin kuvata kasvia eri suunnista.
Utelias haluaas tietää mikä valkoinen kukka oli Kyllikki Heikkisen puutarhassa keskellä nurmikkoa?? Ja toinen juttu talvehtiiko Tarhaverbena lumen alla vai pitääkö se nostaa kellariin talveksi.
Puutarhaunelmat täyttää meillä melkein tallennusmahdollisuudet, aina jotain kaunista katseltavaa
Kyllin kukkaa en kyllä tällä perusteella muista millään ilveellä, eikä minulla ole juttua, että voisin sen uudelleen katsoa.
Verbenoita kasvatetaan meillä yksivuotisena, mutta monia kesäkukkia voi talvettaa parhaiten valoisassa viileässä mutta pakkasettomassa paikassa. En tune ketään verbenan talvettajaa, mutta pelakuiden lisäksi jopa lumihiutaleita on talvetettu.
Hyvää puutarhasyksyä!
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 0
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 0
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.