Sido keväinen kukkakimppu

Jokainen harrastelijafloristi toivoisi osaavansa sitoa kauniita kukkakimppuja, mutta vaivattoman yksinkertaiselta näyttävän kimpun sitominen voi osoittautua paljon kuviteltua vaikeammaksi – etenkin jos kimpun tekee spiraalitekniikalla. Onneksi on olemassa muitakin vaihtoehtoja!

Teimme kaksi erilaista kukkakimppua: toisen Owe sitoi spiraalitekniikalla ja toisessa taas varret aseteltiin suoraan ja käytettiin murateista tai varvuista tehtyä pohjaa. Jälkimmäinen tekniikka on helppo oppia ja täysin käyttökelpoinen, sitä käyttämällä voit tehdä kauniita tuliaiskimppuja.

Spiraalitekniikalla tehty kimppu

Spiraalitekniikalla sidottu kimppu. Kuva: StrömsöKukkakimppujen sidonnassa meillä on perinteisesti käytetty spiraalitekniikkaa. Kimppu aloitetaan asettamalla kaksi vartta ristiin, josta jatketaan niin että syntyy spiraali. Spiraali voi kiertää joko myötäpäivään tai vastapäivään riippuen siitä, onko sitoja oikea- vai vasenkätinen. Spiraalitekniikasta tekee haasteellisen se, että kaikkien varsien tulee kulkea samaan suuntaan, jotta kimppu onnistuu. Yhdenkin varren laittaminen väärään suuntaan rikkoo spiraalin, kimpusta tulee epätasapainoinen ja varret saattavat jopa katketa kimppua sidottaessa. Kimppujen sitominen spiraalitekniikalla mahdollistaa kuitenkin sen, että kimpusta saa tehtyä suuren ja ilmavan.


Suorilla varsilla ja kimppupohjalla tehty kimppu

Anne ja Owe käyttivät sitomissaan kimpuissa yksinkertaista tekniikkaa – kukkavarret asetellaan suorina murateista tai varvuista tehtyyn pohjaan. Tämä tekniikka on helppo oppia ja sitä voi käyttää pienempiä kimppuja sitoessa.


Tarvitset näitä:

  • Leikkokukkia, mm. tulppaaneja
  • Leikkomurattia pohjaa varten, mutta sopivia ovat myös mustikanvarvut (lehdillä tai ilman), puolukanvarvut tms.
  • Nauhaa kimpun sitomista varten, mieluiten kiristämistä kestävää
  • Veitsi, sekatöörit ja sopivia maljakoita


Tee näin:

Valmiiseen kukkapohjaan sidotut kimput. Kuva: Strömsö1. Aloita siistimällä kaikki kukat. Poista kaikki lehdet jotka jäävät sidontakohdan alapuolelle, leikkaa kaikki kukat terävällä veitsellä ja aseta ne veteen.
2. Valmistele kimpun pohjaksi tulevat varvut. Nypi pois kaikki lehdet, jotka jäävät sidontakohdan alapuolelle.
3. Tee kimppupohja keräämällä varvuista suoravartinen nippu, oikeakätisellä sitojalla vasempaan käteen ja vasenkätisellä oikeaan.
4. Aseta kukat varpujen sekaan. Ole tarkkana että laitat kaikki kukat suoraan niin, etteivät varret mene ristikkäin vaan kulkevat vieretysten.
5. Sido kimppu nauhalla ja leikkaa kaikki varret terävällä veitsellä yhtä pitkiksi.
6. Aseta valmis kimppu sopivaan maljakkoon.

Ota huomioon:

  • Mittasuhteet: sidontakohdan alla olevat varret muodostavat tavallisesti noin yhden kolmasosan koko kimpun korkeudesta, kuten myös maljakko, mutta mittasuhteita voi myös vaihdella.
  • Hallitsevuus: kimpun yksi väri tai kukka saa mielellään olla hallitseva.
  • Hygienia: siisti kukat huolellisesti, älä jätä veteen lehtiä. Yhtä tärkeää kuitenkin on, että käytettävä maljakko on puhdas. Maljakot kannattaa pestä astianpesukoneessa ja likaiset maljakot on hyvä liottaa konetiskiaine- tai kloriittivedessä.
  • Voit lisätä veteen leikkokukkavirkistettä tai vaihtaa maljakon veden jos siitä tulee sameaa. Omatekoista virkistettä voit tehdä lisäämällä kukkaveteen vähän sokeria ja kloriittia tai väkiviinaetikkaa. Laita kloriittia tai etikkaa vain muutama pisara, ei desilitratolkulla!

Juttu julkaistu 21.3.2010.


kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä