Kahvittelu yhdistää sen nauttijoita

Kahvia. Kuva: Banana Stock Ltd

Mikä voisi olla nostalgisempi vierailulahja kuin paketti kahvia! Kahvitteluun liittyy paljon sosiaalisia merkityksiä sekä kotona että työpaikoilla. Kahvi on suomalaisen juhlan ehdottomasti yleisin juoma. Se koukuttaa ja houkuttaa.

Jos joku väittää, että yhteinen kahvihetki on enemmän iäkkäiden juttu, kannattaisi kurkata suurempien kaupunkien kahviloihin, joissa notkuu nuorisoa erikoiskahviensa kanssa. Yksikään trenditietoinen sisustuslehti ei jätä laittamatta erikoiskahvikonetta keittiön esittelykuvaansa, sillä se on ihannekeittiön "must". 

 

kuva: Mika Kanerva/YLEEntä jos väistelet kahvia ja teetä etkä pidä kummankaan mausta. Katsooko työpaikan kahvikomppania sinua silloin karsaasti? Onko sinua houkuteltu maistamaan "hyvää kahvia", jotta oppisit talon tai kodin tavoille? Kahvi on sentään eräänlainen sosiaalinen liima, joka yhdistää sinut muuhun joukkoon. Voiko silloin oikeasti sanoa, että kahvi on pahaa?

Kahvista luopuminen ja sen vähentäminen ei ole suurkuluttajille mikään helppo juttu, sillä kofeiini koukuttaa. Aamu ilman kahvia voi tuottaa vieroitusoireita, päänsärkyä ja pahoinvointia sekä kahvinjuojille että niille, jotka eivät ole tottuneet ollenkaan mustaan juomaan. 

 

Piristävä sumppi

Mikä onkaaan lempikahvisi? Perinteinen suodatin- tai pannukahvi, Cappucino, Caffé latte, Jääkahvi, Caffé latte kardemumman kera, Irish Coffee, Café Mocca vaiko makukahvi, johon on lisätty siirappia?

Kahvia voi valmistaa monella tapaa. Sekoituksiakin on vaikka kuinka paljon, sillä kauppojen ja kahviloiden valikoima on suuri. Kahvin piristävä vaikutus kestää 2–4 tuntia riippuen juoman määrästä ja kahvittelijan aineenvaihdunnasta.

Maailman yleisin, kaupallinen kahvilajike on Arabica. Toinen yleinen kahvipapu on Robusta, jonka maku on vahvempi. Robustaa lisätään usein perinteisiin espressosekoituksiin.

 
Laatu on makua ja maku nautintoa

kuva: ComstockSuodatinkahvia ei tarvitse väheksyä, sillä siihen sopivat sellaiset ylelliset kahvilaadut, jotka eivät sovellut espressoon tai pressoon.

Tosin pannu- ja suodatinkahvi on kokenut pienen arvonlasku kaikkien uusien trendien keskellä.

Nautinnollinen kahvihetki syntyy, kun kahvi on tuoretta ja vastapaahdettua. Viileä ja kosteudelta suojattu säilytys on tärkeää, jotta aromit eivät katoa paketista.

Suomalaisten suosikki on edelleen vaaleapaahtoinen kahvi. Kahvin kokonaiskulutus vuonna 2008  oli 9,9 kiloa henkeä kohti. Keski-Euroopassa kulutus on noin 5 kg henkeä kohti vuodessa. Olemme tunnetusti oikeaa kahvinjuojakansaa, joka juo kahvia eniten maailmassa. Kummallista on vain se, että useimmiten puhumme kahvin keittämisestä emmekä kahvin valmistamisesta. Kahviahan ei pidä keittää ollenkaan!

Kokeile näitä

kuva: Mika Kanerva/YLEVanilja latte (neljälle)
8 annosta espressoa
1 l maitoa
1 vaniljatanko
sokeria, jos haluat

Keitä espresso. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet ja laita kaikki maitoon. Kuumenna, poista tanko ja vaahdota maito. Kaada mukeihin tai laseihin ensin kahvi ja sen päälle maito. Ripaus sokeria antaa hyvän maun.

Jouluinen kardemummakahvi (neljälle)
5 dl vettä
6 mitallista suodatinkahvia
8 rkl kuohukermaa
1 tl kardemummaa
8 tl siirappia

Suodata kahvijuoma. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta se kardemummalla ja siirapilla. Nosta kermavaahto kahvin pinnalle.

Kahvikakkuset (videossa)
paketti suklaakakkusekoitusta
2 munaa
2,5 desiä voita
vajaa kahvikupillinen espressoa tai pikakahvia (huoneenlämpöisenä)
kupillinen kahvilla päällystettyjä kahvipapuja tai suklaamuruja

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita kaikki aineet varovasti. Lisää viimeisenä suklaamurut ja/tai kahvipavut. Laita leivinpaperille ja paista 12 minuuttia.

Tunnetko nämä?

Espresso con panna – kermavaahtoa päällä
Espresso romantico – hiukan sitruunankuorta kupissa
Espresso corretto – tilkka viinaa, mielellään grappaa
Espresso machiato – tilkka lämmintä maitoa

Lähteet
Suklaata ja kahvihetkiä (Sanna Töringe, Sitruuna Kustannus 2006)
Kahvia - elämyksiä nautiskelijoille ( Rasmus Kjaer ja Jens Henrik Thomsen, Karisto 2006)
http://www.kahvi.net/
http://yle.fi/kotikokit 

Videossa kahvin historiaa

kommentit

Mikä on hauskin kahvimuistosi?

>rita_yle Ma, 2009-11-16 12:35

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä