Strömsön kalapata

Monet ruokalajit yhdistetään vahvasti johonkin tiettyyn kaupunkiin tai alueeseen, eikä niitä saa koskaan maistumaan aivan samalta omassa keittiössä valmistettuina. Se ei kuitenkaan haittaa - omilla raaka-aineilla voi luoda aina jotain uutta.

Paikallisista kaloista valmistetussa keitossa on aina erityinen, oma makunsa. Tässä ohje Strömsön pataan - tai keittoon, jos lisäät enemmän nestettä. Herkkuun käytetään kuhaa, madetta, taskurapua ja sinisimpukoita.


Vinkki ruodoista tehtyyn kalaliemeen:

Järvikaloista - esimerkiksi ahvenesta, hauesta, lahnasta tai punalihaisista kaloista kuten lohesta tai taimenesta - ei tule paras kalaliemi. Käytä niiden sijaan valkolihaisia kampelakaloja - esimerkiksi kampelaa, piikkikampelaa tai kuhaa - jotka uivat kylmissä ja suolaisissa vesissä. Jos käytät liemeen päitä, huuhtele ne huolellisesti ja poista niistä silmät ja kidukset.

Ainekset
4 hengelle

noin ½ kg kuhaa
noin 1 kg madetta
1 keitetty taskurapu
½ kg sinisimpukoita
½ l nelosolutta, suomalaista vaaleaa lageria
7 dl vettä
2 porkkanaa
1 fenkoli
1 purjosipuli
1 keltasipuli
1 nippu tilliä
3 isoa perunaa
2 laakerinlehteä
1 ½ rkl tillinsiemeniä
3 dl kermaa
voita paistamiseen
suolaa

Leikkaa puolet porkkanoista, fenkolista ja purjosipulista sekä koko keltasipuli pieniksi kuutioiksi. Paista vihannekset kevyesti voissa niin etteivät ne ehdi saada väriä.

Lisää joukkoon kuhan ruoto ja pää sekä paloiteltu rapu, olut, vesi, laakerinlehdet ja murskatut tillinsiemenet. Anna kiehua hiljalleen kunnes vihannekset ovat pehmenneet, enintään 20 minuuttia, ja anna liemen seistä tunnin ajan. Mausta kalaliemi suolalla ja siivilöi se.

Paista simpukat voissa toisessa padassa. Lisää kalaliemi ja kerma sekä loput kalat kuutioituina.

Lisää lopuksi tillinoksat ja loput vihannekset, jotka on esikeitetty kevyesti suolatussa vedessä. Koristele annokset tillisilpulla.

Jos sait mätimateen, voit paistaa mätipussit runsaassa voissa. Mausta ne suolalla, leikkaa viipaleiksi ja käytä koristeluun.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Taskuravun keittäminen

Taskurapua keitetään suolalla, sokerilla ja tillillä maustetussa vedessä noin 15 - 25 minuuttia ravun koosta riippuen. Lue taskuravun tarkemmat keitto-ohjeet esimerkiksi Keittotaito.com-sivulta.

Sinisimpukoiden ostaminen

Jos ostat kalatiskiltä verkkopussissa olevia simpukoita, pyydä myyjää tarkistamaan jokainen simpukka erikseen. Syömäkelpoinen simpukka on raakana kiinni tai se sulkeutuu, kun sitä kopauttaa napakasti. Jos simpukka ei sulkeudu tai on rikkinäinen, se heitetään pois.

Pese simpukat kotona ja tarkista niiden kunto vielä kertaalleen. Mikäli simpukalla on säikeinen parta tallella, leikkaa se pois terävällä veitsellä ennen keittämistä.

Simpukoita voi säilyttää jääkaapissa päivän, jopa kaksi - kunhan olet perillä niiden tuoreudesta. Tarkista myyjältä!

Lue lisää sinisimpukoiden valmistamisesta esimerkiksi ESS.fi-sivulla.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä