Paras pulla - näillä ohjeilla onnistut

Paras pulla - näillä ohjeilla onnistut. Kuva: Heidi Brucker

Käytä hiivaa oikein
Kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin, tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Kuivahiivallakin onnistut, mutta tuoreen hiivan käsittely antaa leivontaan yhden elämyksen lisää. Tuorehiivaa voi myös pakastaa: pakastettu hiiva vaatii noin vartin sulamisajan ennen leipomisen aloitusta. Onko hiiva tuoretta? Tuore hiiva nousee lämpimään veteen pantuna pinnalle, kun taas vanha hiiva laskeutuu pohjaan.

Vähemmän sokeria
Kun halutaan leipoa terveellisemmin, tingitään yleensä rasvasta. Jos et kuitenkaan halua tinkiä mausta, vähennä mieluummin sokeria ja käytä hyvällä omalla tunnolla kevytmaitoa.

Varo liian kylmää ja liian kuumaa
Hiiva kuolee, jos taikinaneste on liian kuumaa. Älä lämmitä maitoa yli 40-asteiseksi - neste ei saa polttaa sormia. Ole myös varovainen, jos pehmität voin kattilassa tai mikrossa sulattamalla. Leivonta-aineet eivät saa olla myöskään liian kylmiä - ota ne siis ajoissa jääkaapista huoneenlämpöön.

Vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhosta
Liian löysää taikinaa on vaikea leipoa. Liian kova taikina kovettaa pullat. Taikinassa on sopivasti jauhoja, kun se irtoaa kulhon reunoista. Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla, vaan vaivaa taikinaa vähitellen. Lisää pehmeä rasva taikinaan, kun jauhoja ei enää ole kovin paljon jäljellä.

Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa
Hyväksi havaittu paikka on kylmä uuni, jossa palaa valo.

Nostata taikina kaksinkertaiseksi
Yleensä tunti riittää. Jos leivot ilman hiivaa, nostatus on hitaampaa.

Älä paista liian kuumassa uunissa tai liian ylhäällä
Liian kuumassa uunissa pullat tummuvat, mutta jäävät sisältä raa'aksi. Sopiva paistolämpötila on 200 - 225 astetta. Paista pullat uunin keski- tai alatasolla. Koputustesti kertoo, koska pullat ovat kypsiä: kun koputat pullan pohjaan, sen pitää olla kova ja pitää ääntä.

Voitelu
Pullan voi kananmunan sijasta voidella myös sulatetulla voilla, kermalla, sokerivedellä, sokeroidulla maidolla tai kahvilla - jos niitä sattuu olemaan kätevästi käsillä.

kommentit

Ota pakastettu hiiva ajoissa sulamaan, minä sulattelen sitä pari tuntia desinmitassa; kaadan sen sitten sulaneena lämpimän maidon sekaan.

Su, 2010-02-28 16:55

Lidlin hiiva on paljon parempaa kuin Rajamäen. Kokeile. Onko kukaan kokeillut täysjyvävehnäjauhoja?

Su, 2010-02-28 17:59

Liidelistä ostetut jauhot on olleet kans ihan hulvattomia: niissä on jotenkin sitkoa enemmän tai siis taikina kohoaa niin että meinasi tulla yli kulhosta. Samaa on suomalaisissa tuoreissa jauhoissa, jos joskus saa ostettua vastajauhettuna.

>Rikke Pe, 2011-01-21 15:28

Juuri söin vastaleivottuja, täysjyvävehnästä tekemiäni pullia lastenlasten kanssa talviloman alkajaisiksi. Täyteläisen makuisia. Olen siirtynyt tyystin täysjyvävehnään ja rukiiseen. Kaikessa leivonnassa ja kokkaamisessa hyvät lopputulokset!!!

Su, 2010-02-28 20:04

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä